Ilustracija

Vrijeme je za povrat imovine otete 1947. godine!

Autor: Vladimir Gredelj

Ako svojih milijun glasova dademo onima koji zaslužuju povjerenje, tada možemo mirno čekati rezultate izbora i konačni povrat naše imovine!

Nakon  što sam obaviješten da će se u Novinarskom domu održati predstavljanje  programa političkih stranaka na temu poljoprivrede, uočio sam podtemu   – raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. S obzirom na to da sam kao punomoćnik Inicijative za povrat imovine zemljišnih zajednica, koju je oteo komunistički totalitarni režim 1947. godine, bio upoznat sa sadržajem programa u kojima se predviđa raspolaganje imovinom (darivanjem, davanjem u najam, kupoprodajom), a vlasnici te imovine su živi, odlučio sam najžurnije upozoriti  organizatora okruglog stola, sudionike i najširu javnost na nekoliko činjenica od iznimne važnosti kako hrvatski građani, najšira javnost, ne bi bili pogrešno ili netočno informirani.

Uputio sam najširem krugu hrvatskih medija tekst  s namjerom  da sve zainteresirane u RH upozorim da su politički programi dijametralno suprotni  iznimno važnim rezolucijama Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koje su trebale poslužiti postotalitarnoj Hrvatskoj kao platforma tranzicije koja je poglavito  sugerirala lustraciju i niz drugih mjera s konačnim ciljem dekomunizacije Hrvatske i njene transformacije u modernu europsku demokratsku državu s potpuno novim sustavom vrijednosti i mentalitetom njenih građana. Ali temeljna  Rezolucija iz davne 1996. godine,  kojom je taj proces trebao biti potaknut,  uspješno je skrivana od hrvatskih građana punih 20 godina, vjerojatno u istim ladicama gdje još uvijek skupljaju prašinu Udbini i dosjei Komunističke partije. U toj igri skrivača iznimno važnu, naravno negativnu, ulogu su imali hrvatski masovni mediji, čija gromoglasna tišina kroz proteklih dvadeset godina još uvijek odjekuje, a čije će posljedice hrvatska država i društvo još dugo osjećati, a građani plaćati. Stoga im  ne vjerujete da svoj posao rade u javnom interesu i tragaju za istinom.

Oni zapravo istinu od Vas skrivaju  i medijske slobode zloupotrebljavaju. Da nije tako Vi biste davno saznali za europske rezolucije, i ne bi bilo potrebe za dramatičan krik upozorenja , koji vam, u formi otvorenog pisma u privitku dostavljam u ime svih zabrinutih proeuropski orijentiranih hrvatskih građana. Ne bi Vam udbaške sluge, koji se vole nazivati opinion makers, a  sjede u  nezanemarivom broju redakcija, mogli podvaljivati  da je lustracija ideja čiji su autori Karamarko i Hasanbegović i  povampireni ustaše iz redova HDZ-a, već tek jedna od nužnih mjera posttotalitarne Hrvatske, kako joj se ne bi dogodila „baršunasta obnova“ totalitarnoga režima . A upravo to nam se dogodilo po scenariju Udbinih režisera, dobro raspoređenih u medijima i državnim institucijama i onom što volimo zvati „civilnim  društvom“.  Za izgubljeno vrijeme i diverziju tranzicije i lustracije najodgovornji su ostaci UDBA-e, SDP i hrvatski mediji. Ostaje nam nadati se da će novi HDZ sa novim proeuropskim vodstvom slijediti duh rezolucija, i intenzivirati proces i dovršiti tranziciju i dekomunizaciju Hrvatske te u sklopu toga ispraviti povijesnu nepravdu te vratiti imovinu zemljišnih zajednica bivšim ovlaštenicima odnosno vlasnicima. Krajnje je vrijeme da s Titova puta konačno skrenemo! Za to nam je pak potrebno novo ozračje, a to pretpostavlja nove medije koji neće skrivati istinu od svojih građana. Mediji moraju djelovati kao prirodni saveznici demokratskih snaga.

Duboko  uvjeren da možemo vjerovati novom vodstvu HDZ-a i njegovu novom čelnom čovjeku i njihovoj vjerodostojnosti, jer svi drugi su već imali priliku i prokockali je, pozivam sve bivše vlasnike i članove njihovih obitelji  s pravom glasa da daju svoj glas HDZ-u, kako njihove odluke (o našim i drugim važnim pitanjima za Hrvatsku) ne bi više ovisile o neprincipijelnim koalicijskim partnerima (čitaj „foteljašima“). Ako budemo jedinstveni i svojih milijun glasova dademo onima koji zaslužuju povjerenje,  tada možemo mirno čekati rezultate izbora i konačni povrat naše imovine!!!

TEKST PISMA SVIM VELEPOSLANSTVIMA I KONZULARNIOM PREDSTAVNIŠTVIMA U RH

SPASITE MLADU HRVATSKU DEMOKRACIJU  OD POVRATKA NA VLAST NEREFORMIRANIH KOMUNISTA

    Dva su neposredna razloga zbog kojih sam se odlučio na ovaj nesvakidašnji korak. Prvi je orkestrirana  javna  osuda od svih “hrvatskih“ medija biskupa Vlade Košića, samo stoga što je vršio svoju svetu obvezu i upozorio narod da na predstojećim izborima ne glasa za one koji imaju simpatije i razumijevanja za komunističke zločine i njihove izvršitelje, te  dvadeset godina ignoriraju svoje međunarodne obveze sadržane u Rezoluciji  VE(1096) o mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava iz 1996. godine i Rezoluciju VE(1481) o osudi komunističkih zločina iz 2006. godine. Nije slučajno da tranzicija u Hrvatskoj nije uspjela i nije slučajno da istinske korijenite reforme ne uspijevaju. U društvu nemamo ozračje koje bi rezultiralo da moderne ideje na gospodarskom, kulturnom i političkom planu sjedaju na plodno tlo. Ni to nije slučajno!




    Drugi razlog je jučerašnje skrivanje moje izjave od javnosti nakon sastanka sa Andrejem, a poglavito četiristo tisuća hrvatskih obitelji  čije interese zastupam u predmetu povrata imovine zemljišnih zajednica, pozivam da svoj glas ne daju onima koji se nisu distancirali od zločinačke SKH i SKJ sukladno spomenutim Rezolucijama. Svaki glas za SDP znak je solidariziranja sa komunističkim zločinom i to treba bez imalo dvojbi reći najširoj hrvatskoj javnosti. Suprotno tome, žrtve zločinačkog režima zaslužuju sućut  i razumijevanje.

    Vjerujem da ne moram trošiti puno riječi i objašnjavati da je Hrvatska na raskrižju putova u europsku budućnost i povratka u mračnu prošlost. Držim da je to posve jasno koliko god se hermafrodit Milanović  i njegov SDP vješto služili blagodatima političke mimikrije u kojem se ljubitelj Titova života  za dnevno političke potrebe više  ili manje uspješno “maskirao u ustašu“ . To je naravno vrlo zbunjujuće za hrvatske građane. Zato trebamo Vašu pomoć. Poglavito stoga što niti hrvatski mediji ne poštuju niti postupaju sukladno Rezolucijama VE i time održavaju zbunjenost hrvatskih glasača na opasnoj razini. Upravo su hrvatski mediji razlog što doba zločina nije osviješteno kod hrvatskih građana. Sva rijetka nastojanja u tom pravcu proglašavaju se  napadom na “antifašizam“, proglašavaju se povijesnim revizionizmom, pa se i dalje i sada i nove generacije mladih ljudi truju titoizmom i sustavom vrijednosti, koji je već davno trebao biti iza nas. Molim Vas da ne podcijenite opasnosti koje prijete mladoj hrvatskoj demokraciji, jer “baršunasta obnova“ totalitarnog režima u Hrvatskoj ohrabrila bi ista takova nastojanja u susjednim državama naročito u Sloveniji, a to nas onda  na globalnom planu vraća tamo gdje smo vjerovali da nikada više nećemo biti, gdje je ubiti nevino dijete za ideju bilo sasvim uredu!!!

NE DOPUSTITE DA HRVATSKI GRAĐANI BUDU DRUGI PUT ŽRTVE TAKVE POLITIKE I TAKVIH POLITIČARA.




U ime Inicijative za povrat imovine otete 1947. godine: Vladimir Gredelj, odvjetnik iz Bjelovara

Autor:Vladimir Gredelj
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.