Vrijeme je utvrditi stvarni broj žrtava logora Jasenovac

Autor: 7 Dnevno

Lisac iz Pogane Vlake i jugoslavenski društveni zaštitar Milan Bandić, našao se ovdje u društvu Malnarova sudruga iz Batajnice, Brace Cigana, Veljka Kajtazija i sličnih etno trgovaca - kako bi osigurao pokoji romski glas, ukoliko bude na slobodi, tijekom održavanja predstojećih parlamentarnih izbora.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta – porajmosa – u Hrvatskoj je obilježen u nedjelju 2. kolovoza u selu Uštica, nadomak Jasenovca. Ovaj se datum, koji je prihvatilo Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija, obilježava u brojnim europskim zemljama komemoracijom svih romskih žrtava Drugog svjetskoga rata. Nedvojbeno su Romi podnijeli veliku žrtvu u NDH, kao što je nedvojbeno da su u tome Nijemci imali obilata udjela.

Stanoviti Danijel Prerad, novinar zagrebačkog Večernjeg lista u izviješću s te komemoracije navodi slijedeće: “Poimence su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.” Taj Prerad, vjerojatno, zna da “nekoliko puta” znači barem više od dva tj. tri ili više puta. Dakle, ne manje od 50 tisuća ubijenih Roma, samo u logoru Jasenovac. Tako to rade Hrvati koje su podučavali razni mesići, fumići, novaki i štrpci.

Objektivna istraživanja govore da je ukupna brojka smrtno stradalih u Jasenovcu ne veća od 40 tisuća. Prerad ne govori je li tamo, osim Roma, bila i pokoja srpska, židovska ili hrvatska žrtva ili je brojka od “700 hiljada” za njega nešto o čemu se ne propituje. Ili ne daj Bože, da bi se tko god drzno zauzimati se za reviziju “slavne i objektivne” jugokomunističke prošlosti, što je u novije vrijeme sve češća poštapalica koje kakvih šegrtića povijesti tipa oca i sina Goldstein.

Prošla je četvrtina stoljeća od obnove i uspostave demokratske Republike Hrvatske, a o Jasenovcu i broju tamo ubijenih kroz tri vremenska razdoblja – NDH, poratni jugokomunistički genocid, te inforbirovsko i golootočko doba – i sličnim pitanjima, očito se manje zna nego li u doba Tuđmanova Instituta za historiju radničkog pokreta. I tada, kao i danas razni goldsteini priječili su bilo kakvu ljubopitljivost, a kamoli objektivno znanstveno istraživanje ovog strašnog stratišta, nepotrebno upisanog u pamćenje hrvatskog naroda kao dio negativne kolektivne memorije.

No, o tome ćemo sami do kraja objektivno napraviti analizu uzroka i posljedica, a ne da nam nju rade polupismeni “državnici” i “povijesničari”. Jasenovac je sve dotle za hrvatski narod mit i laž potpirivan iz memorandumovske Srbije, kako u svojim uzrocima, tako još više u veličini žrtve.

Da su ovakve komemoracije redovito praćene lešinarima kojekakvih vrsta, razumljivo je samo po sebi, pa su Nadir Dedić i njegova supruga Fata odbili dolazak, makar su oni rijetki od preživjelih romskih logoraša. No, lisac iz Pogane Vlake i jugoslavenski društveni zaštitar Milan Bandić, našao se tamo u društvu Malnarova sudruga iz Batajnice, Brace Cigana, Veljka Kajtazija i sličnih etno trgovaca – kako bi osigurao pokoji romski glas, ukoliko bude na slobodi, tijekom održavanja predstojećih parlamentarnih izbora, zajedno sa svojim trabantom, a ne Mercedes-Benzom (MB) kako si je sam umislio. (M. N.)




Autor:7 Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.