Patrik Macek/PIXSELL

Vrdoljak: ‘Vlada mora donijeti odluku u sljedećih deset dana i pojeftiniti plin za kućanstva za barem 20 posto’

Autor: dnevno.hr

"Veliko je pitanje znaju li oni što je to moderno domoljublje? Je li to mahanje s četiri zastave i držanje kasetofona u ustima dok na njemu svira himna ili je to borba za strateške interese Republike Hrvatske, svađa u Bruxellesu ili sa susjedima čak ako je potrebno i ako će to pomoći našim građanima i cijeloj zemlji“, objasnio je Vrdoljak i konstatirao da u novoj Vladi vidi malo potencijala za takvo moderno domoljublje.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostovao je u  emisiji Pravi kut na Mreži gdje je istaknuo da je donio odluku da se umjesto kalorimetra ugrađuju razdjelnici u kućanstva jer 2013. godine, u vrijeme velike krize, nije imao srca reći građanima da moraju uložiti oko deset tisuća kuna u ugradnju kalorimetra

“Napravili smo veliku pogrešku, a to je da nismo educirali javnost, i najviše upravitelje zgrada, da ne ugrađuju razdjelnike ako nije cijela zgrada zainteresirana jer tada može doći do velikih nepravda pri izračunima. Dakle, ili svi ili nitko, to je trebala biti naša poruka“, otvoreno je progovorio po prvi puta o greškama Vrdoljak.

Bivši ministar gospodarstva je objasnio da ako postoje neki gubi energije između katova, pitanje je gdje će oni završiti i ako nisu svi u zgradi ugradili razdjelnike, moguće je da lošije prođu čak i oni koji su na vrijeme i u zakonskom roku ugradili razdjelnike.

“Ako netko ima drugu ideju kako poštivati europsku direktivu a ne poskupiti toplinsku energiju građanima, ja ću prvi to podržati“, komentirao je Vrdoljak napada koje sada dobiva od vladajućih i objasnio da u Hrvatskoj na tržištu toplinske energije vlada veliki kaos jer liberalizacije nema, a do nje obavezno treba doći.

Odlučio sam se za razdjelnike zbog nedostatka političke hrabrosti

Kada se govori o plinu, Vrdoljak je podsjetio da je prošla Vlada u 2015. godini donijela odluku o pojeftinjenju plina, prvi put u povijesti Hrvatske, a isto očekuje, pa i zahtjeva od nove Vlade u ovoj godini.

“Vlada mora donijeti odluku u sljedećih deset dana i pojeftiniti plin za kućanstva za barem 20 posto“, konkretan je bio Vrdoljak.




Na pitanje zašto se odlučio na razdjelnike umjesto kalorimetre, je li zbog socijalne osjetljivosti ili zbog nedostatka političke hrabrosti, Vrdoljak je otvoreno priznao:

“Donio sam tu odluku zbog nedostatka političke hrabrosti“, iskreno je progovorio Vrdoljak ali i dodao da je ipak što se tiče političke hrabrosti, u bivšoj Vladi bio među hrabrijima.

Moderno domoljublje nije imati u ustima kasetofon na kojem svira himna




Govoreći o novoj Vladi, Vrdoljak nije želio komentirati repove koji se vežu za njegovog nasljednika u ministarstvu gospodarstva ali otvorio je pitanje profila političara koji su preuzeli ministarstva i cijelu Vladu.

“U hrvatskoj javnosti normalno je obezvrijediti naše institucije i meni se to ne sviđa ni najmanje, ne treba gaziti ministre i dužnosnike na nebitnim temama“, rekao i Vrdoljak i nastavio o tome kako bi trebali izgledati politički dužnosnici.

“Veliko je pitanje znaju li oni što je to moderno domoljublje? Je li to mahanje s četiri zastave i držanje kasetofona u ustima dok na njemu svira himna ili je to borba za strateške interese Republike Hrvatske, svađa u Bruxellesu ili sa susjedima čak ako je potrebno i ako će to pomoći našim građanima i cijeloj zemlji“, objasnio je Vrdoljak i konstatirao da u novoj Vladi vidi malo potencijala za takvo moderno domoljublje.

Orešković je javno poručio da ne vjeruje Karamarku i Petrovu

Vrdoljak se osvrnuo i na najavu predsjednika Vlade da će angažirati posebnog stručnjaka koji će imati za zadatak koordinaciju ministarstava.

“A što je onda Orešković?“, zapitao se Vrdoljak i nastavio: “Predsjednik Vlade nema portfelj, već treba koordinirati rad ministarstava. Sada imamo i dva potpredsjednika bez portfelja, koji trebaju koordinirati ministarstva, i sad će uvesti još i četvrtu osobu. Poruka je loša, poruka Oreškovića je da ne vjeruje Karamarku i Petrovu pa će uvesti novu osobu koja će ih nadgledati“, rekao je HNS-ov saborski zastupnik Ivan Vrdoljak.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.