Marko Prpic/PIXSELL

Vratit će 130 milijuna kuna, prihvaća 2 godine uvjetnog zatvora i 5 godina zabrane rada u nogometu!

Autor: Krešimir Turčin/7Dnevno/16. prosinca 2016.

Čini se da glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije voljan tehnicirati s nagodbenim uvjetima u slučaju Zdravka Mamića, jer bi serijal istraga protiv njega što eruptiraju diljem svijeta, mogao potrajati duže od Santa Barbare i bit će nemoguće sve Mamićeve krimene objediniti u jednom postupku

Čedo Prodanović i Jadranka Sloković skucali su nagodbeni plan za spašavanje svoga klijenta Zdravka Mamića od „mrcvarenja“ na hrvatskim sudištima i mogućoj višegodišnJoj robiji. Korpulentija polovica najzaposlenijeg odvjetničkog para u državi izlanula se u više navrata posljednjih dana da je Zdravko Mamić spreman priznati krivnju i surađivati s tužiteljstvom odnosno Državnim odvjetništvom, a zauzvrat Prodanović traži povoljniji tretman za svoga klijenta koji je spreman odmah vratiti/platiti 130 milijuna kuna te pristati na uvjetnu kaznu zatvora od dvije godine te pet godina zabrane rada u nogometu.

Prodanović je o tzv. nagodbi – jer nagodbe u užem smislu riječi u kaznenom postupku nema – razgovarao s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te ga zamolio da „pronađe“ put do Dinka Cvitana, sadašnjeg prvog čovjeka DORH-a, bez čijeg sudjelovanja nema ni dogovora o uvjetima priznavanja krivnje i kazneno-pravnoj sankciji. No, budući da Bajić i Cvitan nisu ni u kakvim odnosima, osim što sadašnji glavni državni skuplja u ladici inkriminirajuće spise o radu i djelovanju svoga prethodnika, Prodanović će morati pronaći druge kanale da podastre pred Cvitana prijedlog tzv. nagodbe koju u ime Zdravka Mamića nudi državi.

Čini se da Dinko Cvitan nije voljan tehnicirati s nagodbenim uvjetima u slučaju Zdravka Mamića, jer bi serijal istraga protiv njega mogao potrajati duže od Santa Barbare i bit će nemoguće sve Mamićeve krimene objediniti u jednom postupku. Nedavno je pred Županijskim sudom u Osijeku podignuta prva optužnica kojom se njega (i njegove suučesnike, brata Zorana, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića i poreznika Pernara) tereti da su oštetili Dinamo za 116 milijuna, državni proračun za 12,2 milijuna kuna, ali su se međuvremenu provele i provode se nove istrage protiv Mamića i njegova klana za nove desetke milijuna kuna otuđenih Dinamu, a Football Leaks otvorio je prije nekoliko dana najnovije, duboke, kompromitirajuće kratere ispod „Boga i batine“ hrvatskoga nogometa.

Mamić je krakove svoje koruptivne hobotnice preširoko razvukao i sada se njime bave brojne porezne i policijske institucije širom svijeta.

Biti u ovom trenutku branitelj Zdravka Mamića jednako je kao sjediti na vrhu Etne u vrijeme aktivnosti vulkana. O nagodbi tužiteljstva s Mamićem prije bi mogao presuditi politički pritisak nego volja Dinka Cvitana i DORH-a. Naime, kako dokazi protiv Mamića i članova njegove obitelji bujaju, priča bi mogla postajati sve neugodnija za mnoge važne protagoniste hrvatskoga društva, mogao bi javno i precizno biti demontiran cijeli Mamićev svemir koji se sastojao od korumpiranog paralelnog sustava svih dijelova vlasti, osobito sudbene, a seže i do Predsjedničnih dvora.

Akcija Football Leaks

Njemački tjednik Der Spiegel i niz drugih europskih medija, sedam mjeseci istraživali su, uz pomoć platforme Football Leaks, dosad nedostupne dokumente koji otkrivaju kako funkcionira europski nogomet. Analizom sveukupnih 18,6 milijuna dokumenata, otkrili su nevjerojatne sumnjive poslove i zaradu brojnih nogometnih zvijezda, poput Cristiana Ronalda, ali i hrvatskih nogometnih zvijezda, Luke Modrića i Matea Kovačića. Među njima su brojne tablice, elektronska pošta, ugovori i slični materijali, koji se objavljuju u medijima diljem Europe. Među ovim mutnim poslovima, ima i dokumenata koji ukazuju i na kriminalne aktivnosti Zdravka Mamića, s obzirom da su on ili članovi njegove obitelji, preko svojih firmi, pravi vlasnici najvećih hrvatskih nogometnih zvijezda.




Razočaranje ljubitelja nogometa, nakon što sva prljavština izađe van, bit će ogromna i pitanje je, hoće li nogomet i dalje imati podršku običnog puka kakvu je imao do sada, jer je jasno da je nogometna elita postala svijet za sebe, potpuno otuđena od običnog navijača. Ovaj proces otrežnjenja, koji u Hrvatskoj traje gotovo koliko i vladavina Zdravka Mamića, tek će imati svoje posljedice u europskom nogometu.

Tko su pravi vlasnici Gettysburga?

Kako su agneti FBI-ja i švicarski istražitelji sve dublje uranjali u Mamićevu globalnu financijsku hobotnici, razotkrili su tajni Mamićev plan kojim bi jeftino privatizirao Dinamo, odnosno kupio bi klub novcem koji je nezakonito izvukao iz kluba, a usput su razotkrili i ulogu vodstva NK Rijeka u Mamićevoj razgranatoj mreži. Dokumenti Football Leaksa otkrili su još jednu offshore tvrtku koja je povezana s Mamićem i Dinamom. Radi se o tvrtki Gettysburg Limited s Malte, čiji je formalni vlasnik, Rus Alexander Zotov s kojim već godinama na prodaji igrača surađuju Mario Mamić i njegov partner Nikky Vuksan. Tvrtka Gettysburg je, kako je istraga utvrdila, Dinamu pozajmila najmanje 20 milijuna eura. Kao što to obično bude, vlasnik Gettysburga, Alexander Zotov, samo je fiktivni vlasnik, dok su stvarni vlasnici Damir Mišković, poduzetnik i predsjednik NK Rijeka, Gabriele Volpi, talijanski naftni biznismen i vlasnik NK Rijeka (inače u Italiji osumnjičen za utaju poreza) i Talijan, Francesco Cuzzocrea, predsjednik Nadzornog odbora NK Rijeka.

Kako je klub “presušio”?




Novinarima koji su istraživali ovu priču Dinamo je poslao pisani dopis u kojem potvrđuju da je pozajmica realizirana i naglašavaju da je korištena za „tekuću likvidnost kluba“. Podsjećamo, radi se o NK Dinamu, koji je u zadnjih 10 godina samo od prodaje igrača uprihodio gotovo 200 milijuna eura! Dakle, Dinamo bi trebao „plivati u novcu“! No, Dinamo je svake godine u minusu, a „u novcu plivaju“ Zdravko Mamić i njegova obitelj. Dinamo je Ministarstvu financija podnio izvješća iz kojih se vidi da je klub prošle godine poslovao s gubitkom od 49 milijuna kuna. Godinu ranije, gubitak je iznosio više od 90 milijuna kuna, a još godinu prije toga, nešto više od osam milijuna. Ukupna svota Dinamovih dugovanja, prema službenim izvješćima, doseže gotovo 150 milijuna kuna!

O čemu se zapravo radi s tvrtkom iz Malte i kako je ona povezana s privatizacijom Dinama? Naime, Mamić već godinama planira kako će jeftino kupiti Dinamo, a krajem 2015. godine javno je i objavio početak Dinamove privatizacije. Plan o privatizaciji, Mamić je osmislio provesti uz pomoć svojih pouzdanika: ekonomista Darka Tipurića, poznatog iz afere prodaje ispita studentima, odvjetnika i „kralja ovrha“ Marijana Hanžekovića, odvjetnika Tina Doličkog, u slobodno vrijeme predsjednika sestrinskog kluba Lokomotiva, gradonačelnika Milana Bandića i Mirka Barišića, formalnog predsjednika Dinama.

Prvi korak u privatizaciji bila je procjena vrijednosti kluba. Revizorska kuća Price Waterhouse Coopers procijenila je da vrijednost Dinama iznosi između 25 i 35 milijuna eura. Naravno, Mamiću odgovara da je vrijednost kluba što manja, kako bi ga jeftinije kupio. Nakon procjene vrijednosti, slijede četiri kruga prodaje. Prvi krug prodaje, u kojoj Grad Zagreb ima pravo prvokupa, još nije počeo.

Svrha pozajmice od 20 milijuna eura, kako sumnjaju istražitelji, poslužila bi u procesu privatizacije. Kao što je vidljivo, iznos pozajmice je veći od 50 posto procijenjene vrijednosti kluba. No, izgleda da su švicarska istraga te najnovije curenje kompromitirajućih dokumenata zadali ozbiljan udarac Mamićevu planu. Nakon najnovijih otkrića, svaka planirana aktivnost kojom bi se Dinamo kupio, bit će pod povećalom javnosti i istražitelja iz Hrvatske, ali i svijeta!

Uz to, švicarski istražitelji već mjesecima ispituju sve privatne račune obitelji Mamić u švicarskim bankama i osobne bankare čiji su oni izravni klijeti. Također se provjere provode za sve igrače koje su Mamićeve menadžerske tvrtke iz Švicarske imale na ugovorima, a koji imaju registrirane bankovne račune u toj državi i novčarskim institucijama – UBS-u, Züricher Kantonbank, Tessiner BSI-u, ženevskom BCP-u i ciriškom Coutts&Co AG-u.

Prijevare od Londona do Hong Konga

Akcija Football Leaks razotkrila je i Mamićeve manipulacije s Mateom Kovačićem. Negdašnji igrač Dinama, a danas Reala naveden je u kontekstu „vlasništvo treće strane“, odnosno Dinamo nije bio njegov vlasnik već netko treći, po svemu sudeći netko iz obitelji Mamić. „Vlasništvo treće strane“ je, naravno, zabranjeno, ali se očito prakticira u obitelji Mamić. Kod Matea Kovačića je sporno to što je, navodno, polovica od njegova transfera iz Dinama u milanski Inter, završila na računu tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu, a Dinamo je dobio samo 5,5 milijuna eura od transfera. Tvrtka iz Hong Konga bila je vlasnik 50 posto prava na Kovačića, a kasnije je, za simboličnu cijenu od 1 eura, prenijela ta prava na novu kompaniju registriranu u Velikoj Britaniji. Talijanski mediji pišu da je u te poslove umiješana obitelj Mamić, odnosno da je Mamić vlasnik tvrtke iz Hong Konga.

Sportski portal Telesport, pisao je o sličnom slučaju talentiranog mladog hrvatskog nogometaša Ante Ćorića koji zorno pokazuje način djelovanja obitelji Mamić u izvlačenju novca iz Dinama i prebacivanju na njihove račune u poreznim oazama. Radi se o složenim pravnim i financijskim akcijama koje se izvode po cijelom svijetu, a namjera im je jednostavna: kako nakon prodaje nogometaša Dinama u inozemstvo, novac od transfera iz Dinama prebaciti na privatne račune članova obitelji Mamić. Pri tome su, naravno, Dinamo i prodani nogometaš na naslovnicama novina, jer su transferom zaradili ogroman novac, ali u stvarnosti je najveću zaradu ostvario Zdravko Mamić. I njegova obitelj.

Ukratko, radi se o tome, da je „vlasnik“ Ante Ćorića tvrtka Digi Sport iz Dubaija iza koje, prema podacima USKOK-a, stoji sin Zdravka Mamića, Mario Mamić. Ugovorom je Ante Ćorić sva svoja prava iz transfera prenio na tvrtku Digi Sport. Ugovor je potpisao Miljenko Ćorić, Antin otac i to za 30.000 eura! Znači, tata i sin Ćorić su se za 30.000 eura odrekli svih prava u ime Marija Mamića! Ante Ćorić, po procjenama Transfermarkta, trenutno vrijedi 10 milijuna eura! A, eto, otac ga „prodao“ Mamiću za kikiriki!

Nakon toga, Zdravko Mamić u ime Dinama, potpisuje ugovor između Dinama i Ante Ćorića kojim se budući Ćorićev transfer u inozemstvo dijeli: pola Ćoriću – pola Dinamu. Podsjećamo, Ćorićeva polovica ide na račun tvrtke Mamićeva sina, Digi Sport. No, Mamićeva pohlepa tu ne staje, jer on želi uzeti i drugu polovicu Ćorićeva transfera! Zato Dinamo, na traženje Zdravka Mamića, s tvrtkom Mamićeva sina, Digi Sport, potpisuje ugovor kojim će Digi Sport pratiti tržište nogometaša kako bi prodali Antu Ćorića u inozemstvo. Za tu uslugu praćenja tržišta, Dinamo će Digi Sportu (Mamićevu sinu) isplatiti ostalih 50 posto Ćorićeva transfera! Dakle, ako se Ćorić proda po svojoj trenutnoj tržišnoj cijeni od 10 milijuna eura, onda će 5 milijuna eura ići izravno tvrtki Digi Sport Marija Mamića, a ostalih 5 milijuna eura će tvrtka Digi Sport dobiti od Dinama na ime potpisanih usluga praćenja tržišta!

Ovaj primjer je samo jedan način na koji je obitelj Zdravka Mamića izvlačila novac iz Dinama. To je ujedno i razlog zašto je Dinamo, unatoč svim silnim milijunima eura koje je trebao dobiti od transfera nogometaša svih ovih godina, zapravo svaku godinu – u minusu.

Mafijaši cijeloga svijeta shvatili su da na zanimanju, ljubavi i strasti običnih ljudi prema nogometu mogu oprati i zgrnuti ogroman novac, a da pritom ne moraju brinuti o svim prljavim stvarima o kojima je mafija prije brinula dok se bavila prodajom droge, reketarenjem, prostitucijom… Okupiranjem nogometa i sporta za svoje kriminalne interese, mafijaši novog doba ne samo da zarađuju milijune koje nisu mogli ni zamisliti, već su istodobno „ugledni građani“ i „poduzetnici“, koji stečenim novcem postaju „dobrotvori“ i „sponzori“ političkih i društvenih aktivnosti u svojim zajednicama, gradovima i državama.

Hrvatska mafija shvatila je istu stvar, pa su razni ratni profiteri, kriminalci i polusvijet ušli u sve strukture hrvatskog nogometa i ovladali Hrvatskom nogometnom ligom i Hrvatskim nogometnim savezom. Hrvatski nogomet nikada nije bio čist od takvih tipova, međutim jedan od njih je prevladao nad ostalima i u potpunosti Ligu i Savez podredio sebi i svojim financijskim interesima. Naravno, taj čovjek se zove Zdravko Mamić. Čiji su klub sve siromašniji građani Zagreba novcem od svoga poreza dodatno počastili u posljednja tri mjeseca sa ukupno 9.200.000 kuna (5000.000 + 4.200.000) koliko je Grad, točnije Ured za obrazovanje, kulturu i sport udijelo Dinamu kao potporu vrhunskom sportu. Klubu koji jedini nije zabio ni gola ni osvojio boda u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka, čije je utakmice na Maksimiru pratilo beznadno malo gledatelja.

Autor:Krešimir Turčin/7Dnevno/16. prosinca 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.