Patrik Macek/PIXSELL

Vraćaju se Milanović i Kotromanović! Ovo su razlozi zbog kojih ih treba stopirati

Autor: Iva Međugorac

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović, koji se po odlasku iz politike skrasio u poslovnom carstvu generala Ivana Čermaka, ovih se dana ponovno aktualizirao te zazvao povratak Zorana Milanovića u politiku, dajući mu po tome pitanju neupitnu potporu, što i nije odveć čudno s obzirom na to da je ovaj dvojac po odlasku iz političkih voda ostao u prijateljskim vodama. Kotromanovićeve riječi uznemirile su duhove, u ionako nemirnom SDP-u pa je glas razuma pokušao biti Zlatko Komadina, koji je posve opravdano detektirao da je Milanović izgubio dvoje izbore te da kao takav ne može biti stranački kandidat za predsjednika.

Premda se SDP predvođen Davorom Bernardićem ne snalazi najbolje na političkoj sceni, činjenica jest da Komadina nije daleko od istine kada kritizira bivšeg šefa svoje stranke. Jer realno mnogi problemi s kojima se danas Bero nosi upravo su dio Milanovićeve ostavštine. Dugovi, nesuglasice i razdor stranke, njegovo su maslo, ali se ovaj na vrijeme i lukavo povukao, baš s ciljem da bi se mogao vratiti u utrku za predsjednika, što mu je nedosanjani san. No, isti oni koji danas poput Kotromanovića opetovano zazivaju Milanovićev povratak kritizirajući nesretnoga Beru zaslužni su za rasulo Partije. Pitanje svih pitanja jest što bi to točno Hrvatska dobila povratkom Milanovića i Kotromanovića u političke vode i ne bi li bilo ispravnije da se svi kolektivno i zdušno založimo za to da afere koje je ova dvojka ostavila za sobom istjerano na čistac?

Javnost su tako svojedobno, doduše izrazito kratko tresle priče o Milanovićevom nepotizmu, zapošljavanju rođaka po državnim tvrtkama i nacionalnim parkovima, a dugo se nacija bavila i nerazjašnjenim poslovima njegova brata Kreše. On sam iz politike je ispraćen s mirisom neugodne afere Madison. Podsjetimo, Mladen Hrgarek, vlasnik agencije Madison koja je sa SDP-om imala ugovor o Pr uslugama, policiji i Uskoku potvrdio je da je nekadašnji premijer od njega tražio da njegovu prijatelju mjesečno na fiktivne ugovore isplaćuje 15 tisuća kuna. Jedna od ključnih osoba u agenciji slučajno ili ne bijaše nekadašnja Milanovićeva glasnogovornica Zinka Bardić, a Madison je sa SDP-om imao ugovor od 50 tisuća kuna mjesečno paušala, dok su se troškovi kampanja posebno plaćali, s tim da je od toga iznosa agencija mjesečno Milanovićevom prijatelju Igoru Kneževiću isplaćivala 15 tisuća kuna te se sumnjalo da se ovaj novac transferira bivšem premijeru za financiranje privatnih troškova.

No, ova Milanovićeva afera nije ni tračak one koju je za sobom ostavio Kotromanović. Podsjetimo, tek na jednu od njih, onu kojom se bavila čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tvrdeći da se radi o veleizdaji. Naime, u javnost je isplivao podatak da je istragom vojnih obavještajaca utvrđeno da serijski brojevi na MIG-ovima ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova koja se navodi u ugovoru o remontu s Ukrajincima. Iz Ministarstva obrane kojim je u to doba upravljao Josip Buljević istaknuli su kako sumnjaju na zabrinjavajuće radnje koje mogu utjecati na hrvatsku vojnu sposobnost, a u priču se upleo i Uskok te bivši ministar Kotromanović koji se pokušavao ograditi od aktivnosti koje su se odvijale u resoru dok je on ondje bio nadređeni. Ako ćemo baš vjerovati ministru, a moramo jer istražni organi ne daju nam drugu opciju, to ne znanje ne daje mu za pravo da sada kada je iz politike otišao kreira političku situaciju u zemlji. Jer onih koji ne znaju što rade, i što su radili imamo previše. Stara lica, u novom odijelu jamačno neće pomoći Hrvatskoj. stoga bi bilo bolje da se nacija u sposobnost ove dvojke uvjeri u realnom sektoru, iako ni tamo ne vrijede svi jednako. Oni s političkom pozadinom sasvim sigurno znatno bolje prolaze.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.