Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vraća se Vesna Pusić: Otkrivamo veliki povratnički plan za političku ‘rehabilitaciju’

Autor: Iva Međugorac

Premda je svojedobno govorila o odlasku iz politike i prepuštanju prilike nekome mlađem, čini se da sveprisutna Vesna Pusić strast za ovom profesijom ne može suzbiti. Upravo stoga, ovu bivšu HNS-ovu šeficu, a danas jednu od zastupnica GLAS-a sve češće možemo vidjeti u medijima. A da je politički itekako aktivna svjedoči činjenica kako je nedavno postala dijelom saborskog Odbora za vanjsku politiku. No, mali je to kolač za bivšu hrvatsku šeficu diplomacije pa se tako upustila u pregovore o novoj koaliciji, zajedno s HSS-ovim Krešom Beljakom. Ovaj dvojac pregovore vodi i sa ljudima iz stranke Pametno, ali i s nekolicinom lokalnih lidera te s IDS-ovcima, a planovi za realizaciju nove koalicije koja bi trebala stvoriti neki novi ”Treći put” sve su intenzivniji pa se tako po političkim kuloarima šuška da dogovor samo što nije postignut.

Kritike na račun Bernardića

Da odnosi GLAS-ovaca s SDP-om nisu bajni potvrđuje i njeno nedavno gostovanje u Pressingu na N1 televiziji, gdje je potvrdila da Davora Bernardića ne vidi kao lidera opozicije. ”Ja ga ne vidim kao lidera, kao nekoga tko je uspio oko sebe okupiti ljude koji nisu nužno samo najuži suradnici, nego ljudi koji su možda različitog mišljenja, ali su dobri i treba im naći prostora”, kritizirala je bivša ministrica mlađahnog Beru dajući naslutiti da njena stranka, koju uglavnom tvore bivši haenesovci odmiče od Partije, čijim su zaslugama i postali dijelom parlamenta. Baš u tom agitiranju za novu koaliciju Pusić vidi svoju priliku za povratak u političke vode i to, kako saznajemo, kao kandidatkinja na skorašnjim izborima za Europski parlament. Bivša šefica diplomacije smatra kako joj je to dobra prilika, vjeruje u vlastiti uspjeh na tom političkom putu te je uvjerena kako baš ona ima sve kvalifikacije za kvalitetno obnašanje toga posla. Prilika je to, koja bi joj se uistinu i mogla realizirati, jer što god je do sada u politici zacrtala, Pusić je i ostvarila. Iako nikada do sada u svojoj političkoj karijeri nije dobila niti jedne izbore, a neslavno je okončana i njezina utrka za tajnicu u UN-u, ona je uvijek visoko kotirala u hrvatskoj politici.

Profesor Zdravko Tomac u svojim javnim nastupima taj njen politički uspjeh nerijetko je pripisivao britanskoj politici koja stoji iza nje, dok ona na našim prostorima vodi politiku zapadnog Balkana. Tko uistinu stoji iza nje, nikada nije jasno precizirano, ali jedno je sigurno: britkim jezikom osigurala je popularnost. Ona je ta koja zna provocirati. Dok se na hrvatskom tlu vodio rat, Pusić izlazi na scenu uspostavljajući komunikaciju sa srpsko-hrvatskim intelektualcima, organizirajući sastanak. Od tada do danas ostaje lojalna istoj politici i retorici pa se tako dijelu građana zamjerila govoreći o Domovinskom ratu kao građanskom sukobu s podjeljenom odgovornošću. Sipala je Pusić s lakoćom optužbe na Tuđmanov račun, u jeku ‘Oluje’ potpisivala peticiju za njegovu smjenu, a prozivke iz njenih usta otišle su i na račun hrvatskih generala. Mnogi i danas pamte njeno proglašenje Hrvatske agresorom na BiH, ali i negiranje Deklaracije o Domovinskom ratu. Bude li doista izabrana u EP, ne treba biti odveć mudar da bi se zaključilo kakvu će politiku ondje voditi.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.