Igor Kralj/PIXSELL

VLADAVINA KAOSA U KULTURI GRADA ZAGREBA: Za Bandićevu miljenicu ne vrijede zakoni?

Autor: Štefica Kos

Opraštamo li se od gospođe Ljiljane Štokalo, aktualne ravnateljice Zagrebačkog kazališta lutaka u 2017. godini?

Sukladno dostupnim i javno objavljenim informacijama, pozivajući se na Zakon o kazalištu Republike Hrvatske, gradonačelnik Milan Bandić i jedan od njegovih najbližih suradnika pročelnik Ivica Lovrić,ponovo dovode upitan natječaj za ravnatelja/icu Zagrebačkog kazališta lutaka gdje je još uvijek aktualna ravnateljica Ljiljana Štokalo.

Kako se šuška po gradskim kuloarima, ta Bandićeva ljubimica, ujedno i članica SDP-a te članica nekadašnjeg Savjeta za kulturu, kao dugogodišnja zaposlenica u kulturi ne samo grada Zagreba, nego i kao pomoćnica ministra Antuna Vujića, nije u skladu sa Zakon o kazalištu i članom 27. u zakonskom roku za eventualni novi mandat koji joj ističe slijedeće godine.

Naime, s obzirom da je u Zakonu jasno definirano da je osnivač i vlasnik dužan utvrditi programski i financijski plan za četverogodišnje razdoblje prije nego što se objavi službeni natječaj za ravnatelja/icu, nismo sigurno kako će se “moćni momci” kojima čini se Zakoni Republike Hrvatske ništa ne znače ovoga puta izvući i ovog proceduralnog problema. Štokalin mandata krenuo je 1. ožujka 2013. godine što bi značilo da bi natječaj trebao već biti u proceduri, što ovaj put – nije slučaj.

Iako je prošli tjedan pokazao da postoje mogući kopernikanski obrati u slučaju “pogodovanje štandovima u Ime obitelji” gdje je odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske predmet ponovo preusmjeren na početak, u ovoj priči obrati su nemogući. Nismo sigurni kako će gradonačelnikova administracija iz Ilice 25 iznaći pravno rješenje, osim ako već nemaju unaprijed dogovoreni “deal” s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, koji bi pak trebao kontrolirati sve institucije bez obzira tko im je vlasnik i osnivač…

No, ukoliko se dogodi “preslagivanje” između Domoljubne koalicije i Bandićeve stranke, tko zna? Ministar Hasanbegović će uz stručnu pomoć svoje zamjenice Ane Lederer, iznaći već neko rješenje kako ovaj vrući krumpir pretvoriti u prilog slasnom Racletteu.

Sumnjivi poslovi u zagrebačkim kulturnim institucijama

Prošlo je skoro četiri godine bez kulturne politike u gradu Zagrebu, četiri godine bez plana, četiri godine pogodovanja i «ušarafljivanja» svojih poslušnika, klimavaca, volontera iz prošlih izbora, četiri godine razmnožavanja zbrke sve radi mira gradonačelnika Milana Bandića i njegovog najbližeg suradnika pročelnika Ivice Lovrića.




Saga se nastavlja, ali bolje bi bilo reći: vrana, vrani oči ne kopa!

Podsjećamo, na 47. Sjednici Skupštine grada Zagreba održane 21. veljače 2013. godine pod točkom 60. odvijala se prava drama u svezi imenovanja ravnatelja/ice temeljem tada objavljenog natječaja za čelnu osobnu Zagrebačkog kazališta lutaka.

Najslikovitije do samih detalja u maniri najboljih Hitchkokovih ostvarenja, cijelu je atmosferu opisala ugledna kulturna djelatnica dr.sc. gospođa Vitomira Lončar u svom čuvenom blogu “Slamka spasa” u 2013. godini.




” Moram se vratiti oko tjedan dana unatrag kad se na internetskoj stranici dnevnog reda Skupštine «ukazala» točka za izbor ravnatelja ZKL-a. Naime, postavljen je samo program i životopis Ljiljane Štokalo kao odabrane kandidatkinje (od njih 8 koji su se natjecali), a dokument pod imenom «dopis predlagatelja» nije se mogao otvoriti. Nećete vjerovati, ali nije ga moguće otvoriti ni danas! U trenutku kada je Štokalo već bila na stranicama kao PREDLOŽENI KANDIDAT, ni jednog drugog obveznog dokumenta za imenovanje na stranicama nije bilo, a NIJE NI MOGLO BITI, jer se još nije bio sastao ni Odbor za kulturu ni Odbor za imenovanja, svoje mišljenje nije dao ni Ured za kulturu, a niti je Gradonačelnik razmotrio dokumentaciju! Dakle, odluka o izboru Štokalo DONESENA je još sredinom prošloga tjedna, i to PRIJE sjednica SVIH OSTALIH INSTANCA! Iliti, na PRVOM stupnju procedure!
Što će daljnji tijek događaja i dokazati.
Ukratko: u ponedjeljak, 18. veljače sastao se Odbor za kulturu. Na Odbor je predsjednik Kazališnoga vijeća ZKL-a Žarko Savić donio podatke o (ne)dolascima na posao predložene kandidatkinje Štokalo za 2011. godinu iz kojih je razvidno da je Štokalo u godinu dana na poslu boravila slovom i brojkom 96 sati. Od očekivanih i Ugovorom o radu utvrđenih preko dvije tisuće sati!
Rasprava je završila tako da su, bez obzira na navedene podatke, članovi Odbora iz SDP-a Marin Knezović i Srđan Subotić te Dinka Pavelić iz Nezavisne liste Tatjane Holjevac (sjećate se ove famozne Liste iz rasprave o vrtićima?) glasali ZA Štokalo, predstavnica HDZ-a Margareta Mađerić glasala je PROTIV, a predsjednik Odbora Zvonko Maković s Nezavisne liste Josipa Kregara bio je SUZDRŽAN. Dakle, Štokalo s većinom glasova ide dalje u proceduru. Odbor je DONIO I ODLUKU da se od Ureda za kulturu traži da provjeri i eventualno dokumentira podatke o nedolasku na posao Lili Štokalo koje je predočio Žarko Savić, da ih se povratno pismeno obavijesti o rezultatima, a oni će ih razmotriti. Dakle, od ponedjeljka do četvrtka bilo je dovoljno vremena da Ured za kulturu sve istraži i pripremi.
Usprkos traženju (i nedobivanju) dodatnih, vrlo važnih, podataka, sljedećeg dana, u utorak 19. veljače, Odbor za imenovanje na čelu kojeg je Zvane Brumnić (SDP) donosi odluku da se podrži prijedlog i da se Štokalo imenuje na četverogodišnji mandat. Iz mišljenja ovog Odbora saznajemo i to da je u međuvremenu Gradski ured za kulturu također dao pozitivno mišljenje za Štokalo.
Idemo dalje.
Prije glasanja za Štokalo, Bernardić (SDP) dao je riječ Žarku Saviću koji je i pred cijelom Skupštinom ponovio podatke o «radnim» navikama Štokalo, o nedolaženju na posao, o gubicima koje je stvorila na Sceni Travno za koju je bila zadužena, o plaći od 13 tisuća kuna i o mišljenju dijela zaposlenih koje Savić predstavalja, da zbog svega navedenog ne bi trebala voditi ZKL u narednom razdoblju.
Sad su se tu spominjala i tri pisma, mailovi i slično što su Savić i još neki kolege slali svim zastupnicima, i to pod punim imenom i prezimenom.
Paliković Gruden tražila je da sve uđe u zapisnik.
Uglavnom, Bernardić je pitao Makovića hoće li nešto reći. Maković se u početku nećkao, a onda je izašao za govornicu i rekao da je on o tome pisao (u privatnom tjedniku, nap. a.) još prošle godine i upozoravao da je ZKL skladište za islužene kadrove ostalih gradskih kulturnih institucija, ali da nitko nije reagirao.
I da je sada – kasno.
Hm, kako kasno ako još nije bilo glasanja, mislim si ja?
Ono što Maković NIJE objasnio za skupštinskom govornicom jest zašto kao predsjednik Odbora za kulturu ta svoja saznanja NIKADA NIJE POSTAVIO NA DNEVNI RED SVOG ODBORA i zašto NIKADA nije o tome obavijestio pročelnika Ureda za kulturu Lovrića ni gradonačelnika Bandića? Ako je u ponedjeljak, 18. veljače, kao predjednik Odbora za kulturu mogao te podatke tražiti od Ureda za kulturu, zašto to nije učinio i prije? Nije li mu to bila DUŽNOST?
Nakon Makovića krenuše se javljati govornici, a otprilike 90% njih je govorilo o Upravnom umjesto Kazališnom vijeću iz čega je bilo razvidno da uopće nisu upućeni u problematiku kazališta, nego samo u svoje stranačke interese. Važnije im je bilo prepucavati se čijih je više kadrova «uskladišteno» u ZKL-u, onih od HDZ-a ili SDP-a, i tko je prvi počeo. Bljak. U toj sam «važnoj» raspravi iz usta zastupnika do kojih sam nešto i držala i koji su mi odavali dojam ozbiljnih i pametnih ljudi, čula takvih bljuvotina da me želudac boli i danas. Radi se, naravno, o SDP-ovcima koji su svoju kandidatkinju gurali na takve načine da mi je bilo neugodno i gledati i slušati.
Reklo bi se – DNO DNA.
E, a onda je došao na red Ivica Lovrić koji je izjavio da je za «slučaj» čuo tek na dan sjednice u 10 sati! Postalo je zanimljivo jer je očito da između Skupšine i njezinih Odbora dostava s Gornjeg grada do Ilice 25 putuje poštanskom kočijom ili golubovima preko Arktika ili Antartika, a i da nemaju ni telefone, ni mobitele, ni mailove, a niti da ikako drugačije komuniciraju. U tri dana Lovrić nije NI ČUO da je trebao istražiti slučaj i očitovati se, kako piše u dokumentima! Ali, kaže, danas je dao nalog i oformio komisiju koja sutra (u petak) ide u ZKL istražiti stvar.
Paliković Gruden i Mađerić su tražile da se cijela točka odgodi do sljedeće sjednice, ali ma kakvi! Ponovno rasprava! SDP tvrdi da se radi o TRAČEVIMA. Ponovno Savić za govornicom objašnjava da su podaci koje je predstavio SLUŽBENI PODACI, ne TRAČEVI, da ih je pokojni ravnatelj Čubela prije smrti dao pouzdanoj osobi koja je te TEKE, u kojima je sve zapisano, spremila na sigurno mjesto.
Zastupnike TEKE nisu čudile, ali je jedan SDP-ovac, u želji da dodatno pomogne kandidatkinji SDP-a Štokalo, izgovorio nebuloznu (i skandaloznu) rečenicu u smislu da je notorno kako kulturnjaci baš i ne dolaze revno na posao te dodao da je to uobičajeno i zapravo općepoznato. Na ovu suludu konstataciju burno je reagirala Paliković Gruden. Trebalo bi upitati tog SDP-ova genija kako misli da se u kulturi radi? Samo od sebe? Bez dolaska na posao? Predstave padaju s neba?
Netko je napokon pitao Lovrića kontrolira li itko gradske ustanove u kulturi i obrazovanju, na što je on odgovorio da ih ima oko 300 i da ne mogu oni sve to kontrolirati!
NIKOGA, dragi porezni obveznici! NIKOGA! JAVNE USTANOVE U KULTURI u Gradu Zagrebu ne kontrolira nitko! A nisu dužni davati ni godišnje izvještaje nego samo NA UPIT. Sada je razvidno da ih to NITKO NIKADA I NE UPITA.
I da ne duljim i ne zamaram vas više sumrakom demokracije kojoj sam putem interneta svjedočila, u jednom je trenutku Bernardić rekao da se prijeđe na glasanje. I?
Ostalo je povijest.
S 21 glasom ZA, 8 PROTIV i 2 SUZDRŽANA glasa Ljiljana Štokalo (SDP) imenovana je ravnateljicom ZKL-a.”

Napeto, zar ne?

Pitamo također i sve izabrane članove Kazališnog vijeća ZKL-a  je li i njima napeto ili će im tek to postati?

Gospodin Đorđe Kukuljica kao predsjednik, Josip Šimić kao Zamjenik, Miroslav Rožić (koji je inače bio i pretendent HSP za ministra kulture da je HSP postao koalicijski partner Vladi Ive Sanadera), Zoran Mužić i još jedna miljenica: Irena Škorić.

Pitamo ih s pravom, jesu li ovako važno i temeljno i osnovno, slučajno ili namjerno propustili? Ili su dobili naputke od “moćnih dečki” da će sve to proći lagano, a još ako i brat Dinko Čutura pobjedi na natječaju za ravnatelja HRT-a će iz solidarnosti prema bratu Mladenu, inače uposleniku ZKL-a, to medijski i popeglati!?

Kako nas je napustio gradski zastupnik Ivan Tepeš, od njegovog obećanja da će se predložiti tematska sjednica Gradske skupštine, o kulturi nitko dalje ne govori ništa.

Kultura je ponovo svima nebitna te je dokazala da Zakoni Republike Hrvatske očito vrijede različito za građane ove države. Ponovo je kultura u Zagrebu na vrhu ljestvice po netransparentnosti objave podataka o radu ustanova kulture u vlasništvu Grada Zagreba.

S ponosom ju bije glas da nikoga ne zanimaju kriteriji, dijalog, spremnost za promjene, analize i poštivanje svih pozitivnih propisa ove države.

Sada je na redu Ministarstvo kulture i kako bi naš dragi prečasni rekao “kontrolica, kontrolica”!

Autor:Štefica Kos
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.