Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlada vam ovo pokušava sakriti: Za propast ogromnog i unosnog projekta kriv je i sam Plenković

Autor: Iva Međugorac

S nizom primjedbi Europska se komisija obratila Hrvatskoj zbog kvalitete naše ponude za preseljenje sjedišta Europske agencije za lijekove u Zagreb. No, prema izjavi ministra zdravstva Milana Kujundžića za Hinu, hrvatska je strana napravila korektnu i objektivnu aplikaciju. Komisija je među ostalim primijetila da hrvatska ponuda sadržava opće informacije o dostupnim letovima između Zagreba i većine europskih metropola bez navođenja o kojim je gradovima riječ, koliko su letovi česti i koliko traju. Uz to manjkaju informacije o povezanosti javnim prijevozom zračne luke i predložene lokacije, a jedna od primjedbi odnosila se i na zgradu Sky Officea, koja se predlaže za sjedište Agencije u Zagrebu, jer premda svojom veličinom ispunjava potrebe Agencije, u ponudi nema pojedinosti o pojedinačnim kriterijima ni datumu kada bi zgrada Agenciji bila dostupna.

Otegotne okolnosti

Inače, prije svega nekoliko mjeseci apliciranje na ovaj natječaj najavljivalo se kao vrlo značajna procjena sposobnosti, kako Zagreba tako i Hrvatske za ovaj prevažan posao. Otegotna okolnost po Hrvatsku u ovom slučaju bila je ta što kao najmlađa članica EU nemamo niti jednu agenciju na svojem teritoriju, stav je našeg dobro obaviještenog izvora. No, ističe kako je po svemu sudeći problem i u kreativnosti ponude te moći uvjeravanja. Podbacio je u ovom apliciranju Kujundžićev i Bandićev tim, ali i cijela Vlada koja po običaju u ovom slučaju nije dovoljno snažno lobirala za svoju zemlju u ovom projektu, kao uostalom i u mnogim ranijim slučajevima.

Tko je podbacio?

Vlada je, prepričava naš sugovornik, trebala nekoga poslati u London gdje je trenutno sjedište EMA-e. Njihove je kadrove trebalo pozvati ne samo u Zagreb već i u Hrvatsku. Iako je Bandić svojedobno bio vrlo zainteresiran za cijeli taj projekt, podbacila je Plenkovićeva vlada koja nije angažirala profesionalne lobiste u Bruxellesu koji su se do sada angažirali i za daleko manje stvari. Ulogu lobista morao je preuzeti osobno Plenković, ali i šefica diplomacije Pejčinović Burić jer preduvjete smo imali, ali domaća zadaća nije dobro odrađena. Izvori bliski Bandiću ističu nam da je gradonačelnik strahovito ljut na vladajuće zbog europskih kritika, jer njegov tim nije sam mogao sve obaviti. Grad je u očaju upućivao niz požurnica na Vladu, ali na njih nitko nije reagirao. S druge strane, Italija je primjerice investirala 150 milijuna eura u ovaj projekt, slično kao i ostale velike i utjecajne zemlje i gradovi kao što su Barcelona i Beč. Oni su, primjerice, održavali prezentacije i koktele, snalazili se bolje nego nezainteresirani Hrvati.

Naš sugovornik blizak Bandiću kaže kako je Plenković, vidjevši koliko je ovo kompleksan zadatak, razmišljao o povlačenju, ali od te ideje odgovorio ga je Kujundžić pa je tako na operativnoj razini posao vodio doktor Miro Car, dok je Bandić u vladin tim delegirao Mira Lacu, dr. Stavljenić Rukavinu i Mirku Jozić, ali po svemu sudeći uzalud. Bilo kako bilo, u Vladi su sretni zbog najnovijih zbivanja i previranja oko Todorića pa ih zapravo o ovom projektu nitko ništa niti ne pita, a oni se nadaju da će ova priča javnosti promaći kao i mnoge druge.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.