Wikimedia Commons

Vlada u četvrtak odgovara na zahtjev oporbe za opozivom

Autor: Hina

"Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa… završi kao što su završile i dvije prethodne", uvjeren je Plenković

Vlada će na sjednici u četvrtak odbaciti zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor. Premijer Andrej Plenković u više je navrata nakon pokretanja pitanja povjerenja njegovoj Vladi poručio da će ta inicijativa završiti neuspjehom, kao i ranije oporbene inicijative za smjenom pojedinih ministara.

“Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa… završi kao što su završile i dvije prethodne”, rekao je Plenković koji računa na parlamentarnu većinu od 78 zastupnika. Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor”.

Zahtjev je potpisao 31 oporbeni zastupnik, a na saborskoj bi se sjednici, prema najavama, trebao naći ovaj petak. U srijedu, tijekom saborskog “aktualca”, SDP-ovi zastupnici žestoko su se obrušili na premijera zbog Agrokora, a predsjednik stranke poručio je da “priču iz 90-tih, koju su započeli ortaci, sad dovršavaju novi ortaci”.

Plenković je, pak, ustvrdio kako je njegova Vlada odgovorna i brine o općim ciljevima “za razliku od onih koji politikantski pristupaju toj temi”. “Vi ste ponovili kako je Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića. Ja imam logičkih problema shvatiti što vi s time želite reći s obzirom na sve ovo što se zbiva… To što ste Vi u međuvremenu postali glasnogovornik gospodina Todorića, koji silno promovira sve njegove teze i koristi u javnom diskursu vrlo teške riječi poput veleizdaje, to kolega Bernardić puno više govori o Vama i Vašoj stranci”, uzvratio je premijer predsjedniku SDP-a.

Na sjednici i Zakon o strateškim investicijskim projektima

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog novog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim se predlaže da se prepolovi kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost minimalno 75 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, naime, predlaže da se kriterij vrijednosti ukupnih kapitalnih troškova ulaganja smanji s minimalnih 150 na 75 milijuna kuna, bez PDV-a, uključujući mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU, a za projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima, otocima te onima koji spadaju u područje poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i šumarstva s 20 na 10 milijuna kuna.




Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, zaključak o prihvaćanju Nacrta kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te za djelatnost socijalne skrbi, kao i imenovanju pregovaračkih odbora Vlade.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.