Facebook

VLADA RH: ‘Nema osnove za uklanjanje spomenika četniku Šoškočaninu’

Autor: Snježana Vučković

Vlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miri Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz “nadgrobne četničke natpise u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima”.

Iako je tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nije dobio, kao što mu nije odgovoreno hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da odgovori na pitanje gdje je danas dr. Ivan Šreter.

Nema kažnjivog djela?!?

Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje “nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima”, Vlada je navela kako “kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja”.

Iz Vlade, također, dodaju da bi se ti spomenici “mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela”.

Nekoliko detalja u ovom pojašnjenju Vlade je potpuno nejasno…

Zakon o grobljima (NN 19/1998) članak 11. st. 4., jasno kazuje da „natpisi na grobovima i grobnicama ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje…”, a sasvim je jasno da su spomenuti spomenici itekako “trn u oku” većine Hrvata koji već godinama inzistiraju na uklanjanju spornih spomen obilježja.
Što se tiče “rezultata kažnjivog djela”, nisu li 12 pobijenih policajaca iz Borova Sela koji su pobijeni od strane četnika predvođenih Vukašinom Šoškočaninom dovoljan rezultat? Čak i da nije bilo tako, da se pokolj u Borovu Selu nije dogodio, ostaje činjenica da je biti neprijatelj Hrvatske – kažnjivo zakonom:
Služba u neprijateljskoj vojsci
Članak 343.
(1) Građanin Republike Hrvatske koji za vrijeme rata ili oružanog sukoba u kojem sudjeluje Republika Hrvatska služi u neprijateljskoj vojsci ili se nalazi u drugim oružanim skupinama koje neprijateljski borbeno djeluju protiv Republike Hrvatske ili njezinih saveznika, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko građane Republike Hrvatske nagovara, prikuplja, odvodi, ili ih na drugi način vrbuje za službu u neprijateljskoj vojsci, ili oružanim skupinama koje neprijateljski borbeno djeluju protiv Republike Hrvatske ili njezinih saveznika ili za sudjelovanje u ratu ili oružanom sukobu protiv Republike Hrvatske ili njezinih saveznika.




Iz svega, dakle, proizlazi da aktualna Vlada, kao i one prijašnje, ne pokazuje dobru volju niti namjeru za uklanjanjem spomrenika sa četničkim obilježjima. To je u najmanju ruku čudno, naročito ako se sjetimo kojom su brzinom i ažurnošću uklonili spomen obilježje poginulim HOS-ovcima.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.