Patrik Macek/PIXSELL

Vlada na sjednici usvojila smjernice za proračun 2017.

Autor: dnevno.hr

Smjernice proračuna Vladi je predstavio ministar financija

Vlada je danas na sjednici prihvatila smjernice za izradu državnog proračuna te smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2017. Sjednica je trebala početi u 13 sati, no kasnila je pola sata.

Smjernice za izradu proračuna daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku čiju su ciljevi definirani u programu Vlade”, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Naglasio je kako Hrvatska nastavlja voditi održivu i uravnoteženu ekonomsku i fiskalnu politiku. Smjernice proračuna Vladi je predstavio ministar financija.

Ministrima se obratio ministar financija Zdravko Marić:

“Smjernice za proračun ukazuju da su javne financije stabilne, što će biti pouzdan signal investitorima da Hrvatska nastavlja s održivim javnim financijama, što treba doprinijeti i podizanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu. Zdravko Marić je naveo da je ostvaren gospodarski rast od 2,7 posto, a proračun za sljedeću godinu radili su na projekcijama rasta od 3,2 posto. Državna potrošnja je u porastu 1,1 posto”, rekao je.

“Proračun će iznositi 119,6 milijardi kuna za 2017. i ta brojka uzima u obzir makroekonomske projekcije i efekte porezne reforme”, kazao je Marić.

Kad je riječ o prihodima, računali su na 72,8 milijardi kuna očekivanog prihoda od poreza, 23,1 milijarde očekuju od doprinosa, a od korištenja EU fondova 9,7 milijardi kuna.

Rashodi će iznositi 126,5 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna više od rebalansa za 2016.

Deficit će, u konačnici, iznositi 6,8 milijardi kuna, što je 1,8 BDP-a, pa i kad se tome dodaju izvanproračunski korisnici, dolazi se do smanjenja deficita od 1,6 posto BDP-a, odnosno 5,6 milijardi kuna.

Autor: dnevno.hr