Marko Prpic/PIXSELL

‘VLADA JE U ZABLUDI’: Predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine ozbiljno optužuju Pupovca i SNV!

Autor: T. P.

"Način na koji Milorad Pupovac, kao stvarni kreator politike SDSS i ujedno predsjednik nevladine organizacije SNV, koja je prigrabila poziciju nacionalne koordinacije, iako za to nije registrirana, izravno je ideologiziranje i postranačenje onog dijela manjinskoga javnog života, koji je ustavotvorac htio zaštititi od stranačkih utjecaja", navode u reakciji predsjednici županijskih Vijeća srpske nacionalne manjine.

Vijeća srpske nacionalne manjine u četirima hrvatskim županijama, u kojima živi oko četvrtina pripadnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, žele upoznati Vladu i budućeg mandatara za sastav nove Vlade s, kako ističu, “činjenicom o nezakonitoj praksi koju sustavno provodi Srpsko narodno vijeće, nevladina organizacija pod kontrolom Milorada Pupovca”. Reakciju koju potpisuju  predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko goranske županije, Istarske županije, Karlovačke županije te Požeško slavonske županije prenosimo u cijelosti:

“Iako se formalno nikad nije registriralo kao nacionalna koordinacija vijeća nacionalnih manjina srpske zajednice, Srpsko narodno vijeće sustavno se predstavlja kao koordinacija, na osnovu toga ostvaruje financijske prihode iz državnog proračuna, a onda ih predsjednik SNV-a (Milorad Pupovac) distribuira prema kriterijima političke podobnosti zanemarujući stvarne programske potrebe regionalnih sredina. Smatramo da se time i Vlada RH dovodi u zabludu, jer postoji ozbiljan sukob interesa budući se isti akteri pojavljuju u trima ulogama: kao politički predstavnici manjine, kao vođe nevladine organizacije SNV koja se predstavlja kao nacionalna koordinacija, i kao članovi vladinog Savjeta za nacionalne manjine (3 osobe iz SDSS-a), koji donosi odluku o raspodjeli javnog novca za financiranje manjinskih organizacija.

Praksa, što ju je Srpsko narodno vijeće uspostavilo u vrijeme administracije Zorana Milanovića, s kojim su Milorad Pupovac i njegov SDSS bili politički povezani, bila je da se sva sredstva za financiranje vijeća srpske nacionalne manjine dostavljaju SNV-u kao navodnoj, iako neregistriranoj, nacionalnoj koordinaciji. Pupovac je sustavno ignorirao sva županijska vijeća koja nisu bila pod njegovom političkom kontrolom. U SNV je imenovao „povjerenike“, umjesto predstavnika županijskih vijeća, ako su ova odbijala poslušnost, a ta vijeća koja nisu bila tek puke filijale SDSS-a, bila su isključena iz javnog financiranja ili posve financijski marginalizirana. Budući da ne želimo biti taoci nastavka SNV-ve protuzakonite prakse, ovim dopisom želimo potaknuti buduću Vladu RH da županijskim Vijećima srpske nacionale manjine omogući zakonitu transparentnost koja će garantirati jednakopravan položaj svih legitimno izabranih županijskih manjinskih vijeća u RH, odnosno, predlažemo uvođenje modela koji će uvažavati legitimitet svih Vijeća i koji neće moći biti isključiv po kriteriju političke podobnosti.

Radi se o opasnoj praksi podređivanja manjinskoga civilnog društva i nevladinih organizacija jednoj političkoj stranci i jednoj ideologiji, o zloupotrebi moći koja proizlazi iz pozicije saborskog zastupnika i o nedopustivoj praksi miješanja uloga u politici i civilnom društvu, te na koncu o očitom sukobu interesa, jer je nedopustivo da neki politički akter sam sebi i organizaciji, koju vodi, dodjeljuje javni novac.

Intencija ustavotvorca, kad je nastajao Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, bila je da djelovanje vijeća nacionalnih manjina bude stup jačanja civilnog društva i uspostavljanja sfere manjinskog života zaštićenih od stranačkog utjecaja, favoriziranja i političkog pogodovanja. Način na koji Milorad Pupovac, kao stvarni kreator politike SDSS i ujedno predsjednik nevladine organizacije SNV, koja je prigrabila poziciju nacionalne koordinacije, iako za to nije registrirana, izravno je ideologiziranje i postranačenje onog dijela manjinskoga javnog života, koji je ustavotvorac htio zaštititi od stranačkih utjecaja.

Skrećemo pažnju sadašnjoj Vladi, koja je skrbnik nad načelom zakonitosti do formiranja nove, na ovo nezakonito stanje i zloupotrebe od strane gospodina Pupovca, SDSS-a i SNV-a, ali i buduću administraciju, nadajući se da će ovo stanje protivno duhu i slovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, uspostavljeno u vrijeme mandata administracije Zorana Milanovića, kojoj su SDSS i Milorad Pupovac biti partneri, biti prevladano i da će biti zaštićena autonomija i ravnopravnost izabranih vijeća nacionalnih manjina svih županija i da će biti osigurano nediskriminatorno financiranje njihova rada.

S poštovanjem,




Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine
Primorsko goranske županije
Jovica Radmanović

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine
Istarske županije
Milan Rašula

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine
Karlovačke županije
Mićo Zatezalo




Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine
Požeško slavonske županije
Veljko Džakula”

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.