Dusko Marusic/PIXSELL

Vjernici na putu prema svetištima Gospi: Provjerite gdje su najveće kolone i otežan promet

Autor: HAK/dnevno.hr

Tijekom cijelog dana vjernici iz Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekuje se pojačan promet i gužve.

Povodom blagdana Velike Gospe zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t na sam blagdan je od 14 do 23 sata na pojedinim cestama u Istri i priobalju. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Zabrana prometovanja starom cestom Solin-Klis (ŽC 6253) bit će sve dok za istom bude potrebe – osim za vozače koji stanuju uz županijsku cestu. Svi ostali vozači preusmjeravati će se na državnu cestu D1 (brza cesta Solin-Klis).

Tijekom cijelog dana vjernici iz Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekuje se pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.
Očekuje se pojačan promet na svim važnijim cestovnim pravcima u smjeru unutrašnjosti. U popodnevnim i večernjim satima moguća su čekanja kod naplatnih postaja Lučko i Demerje na autocesti A1 u smjeru Zagreba.

Na većini graničnih prijelaza očekuje se izrazito gust promet, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i s Crnom Gorom (Karasovići).

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Valbiska-Merag, te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Pojačan promet cijeli dan očekuje se na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Duža čekanja očekuju se na ulasku na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom.

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Valbiska-Merag, te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Kolone su:

pred graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije kolona koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon je oko 3 km.
na Istarskom ipsilonu pred tunelom Učka u smjeru Rijeke kolona je oko 1 km.
Pojačan je promet na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva u oba smjera. Kod naplatnih postaja Lučko (A1) u oba smjera nema dužih čekanja.

Uz moguće zastoje vozi se na:

A7 kod čvora Šmrika prema Krku;
Krčkom mostu u oba smjera;
Jadranskoj (DC8) magistrali na prilazima Novom Vindolskom, Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku;
državnoj cesti DC1 kroz Sinj;
državnoj cesti DC29 na prilazima Mariji Bistrici;
DC66 Opatija-Mošćenička Draga;
DC102 Baška-Krk-Šmrika osobito pred Krčkim mostom.

Pojačan je promet na:

A1 Zagreb-Split-Ploče,
A2 Zagreb-Macelj,
A3 Bregana-Lipovac,
A4 Zagreb-Goričan,
A6 Rijeka-Zagreb,
A7 Rupa-Diračje,
Istarskom ipsilonu u smjeru Rijeke i Slovenije,
zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici,
Ličkoj (DC1),
cestama u Istri;
prilazima turističkim središtima na obali,
trajektnim lukama i pristaništima.

Autor: HAK/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.