Public Domain Pictures

(VIDEO) UPOZORENJE VATROGASACA: Oprezno s odlaganjem pepela i korištenjem božićnih dekoracija!

Autor: dnevno.hr

Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela i korištenja božićnih dekoracija

Dolaskom razdoblja adventa i sezone grijanja povećava se opasnost od izbijanja požara. Naime, božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara.

Savjeti vatrogasaca:

pazite gdje se bacaju leteća pirotehnička sredstava

petarde i slična sredstva nemojte bacati u kontejnere

prskalice palite u ruci, a ne na boru

svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana.

Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.




Savjeti vatrogasaca:

paziti gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom (oprez: žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja)

preporučljivo je vrući žar iz peći obavezno prekriti snijegom ako ga ima ili politi vodom da se potpuno ohladi.




Hrvatska vatrogasna zajednica snimila je radijske i TV spotove kojim upozorava na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja pepela i korištenja božićnih dekoracija. Spotovi su ujedno i podsjetnik na brojeve žurnih službi koje je potrebno nazvati u slučaju uočavanja požara.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.