Screenshot

(VIDEO) PRVI PUT U HRVATSKIM MEDIJIMA: Snimka ‘prekomjernog’ granatiranja Knina

Autor: dnevno.hr

​Dnevno.hr dobilo je dopuštenje Dražena Travaša, bivšeg snimatelja HTV-a za objavu ovih autentičnih snimki.

Travaš je ove kadrove zabilježio tri dana nakon vojnoredarstvene akcije “Oluja”, a u to je vrijeme bio snimatelj za američku agenciju WTN-  Worlwide television news.

Ova je snimka bila jedan od ključnih dokaza u obrani generala Ante Gotovine.  

Podsjetimo, general Ante Gotovina i Hrvatska vojska u Haagu su optuženi za ”prekomjerno granatiranje Knina”.

Dana 11. ožujka 2008. godine na Haškom sudu počelo je suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, kriv je za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora.

Dana 16. studenog 2012. general Gotovina je drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.




Ovi su materijali ustupljeni Hrvatskim memorijalnom centru Domovinskog rata uz posebnu klauzulu da se ni jedan kadar ne smije ustupiti niti jednom mediju bez Travaševog pristanka, budući je on vlasnik autorskih prava. Dnevno.hr dobilo je dozvolu autora.

I još nešto, da se nikada ne zaboravi: ZA VUKOVAR JOŠ UVIJEK NE POSTOJI TERMIN ”PREKOMJERNO GRANATIRANJE”.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.