Ivo Cagalj/PIXSELL

(VIDEO) PROSVJED PROTIV FRLJIĆA! HSP-ovci ušli u kazalište i pjesmom omeli početak predstave, interventna policija ih izbacila

Autor: dnevno.hr

'Ovo je predstava koja vrijeđa zdrav razum, zastavu kao nacionalni identitet', poručili su prosvjednici

Predstava redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” trebala bi igrati večeras u 20 sati u sklopu 27. Marulićevih dana na sceni HNK. Lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga pozvali su građane na prosvjed koji je pred kazalištem počeo 17 sati.

Tijek događaja:

Prosvjednici su ušli u kazalište i zapjevali  ‘Zovi, samo zovi’.I nterventna policija je ušla u kazalište Prosvjednici su napustiti HNK.

Pred kazalište su stigli i pripadnici specijalne policije. Splićanima koji su došli pogledati predstavu policija je osiguravala prostor kojim su prolazili do ulaza u zgradu HNK.

Nakon što su se okupljeni Splićani razišli ostalo je dio prosvjednika, desetak članova HSP-a koji su stali ispred ulaza u kazalište.

Marko Jukić iz udruge Benedikt je kazao: “Nisam član nijedne političke stranke. Govorim iz srca. Ovo je predstava koja vrijeđa zdrav razum, zastavu kao nacionalni identitet. Nju nose branitelji kada se pokapaju, sportaši kada osvajaju medalje. Dosta je perverzija i takvih igrokaza.

“To je vrijeđanje kršćana i muslimana, što je umjetničko u toj predstavi? Ne može se vrijeđati jedan narod, crkvu i vjernike, to je nedopustivo”, dodao je.




“HNK je Hrvatsko narodno kazalište, nije privatna scena u kojoj se može svašta izvoditi, postoje kriteriji što se može izvoditi, a što ne”, kazao je i naglasio da je sramota što sve to plaća Ministarstvo kulture.

“To je dio specijalnog rata koji se vodi protiv Republike Hrvatske”, poručio je.

Jukić se osvrnuo i na Deklaraciju o zajedničkom jeziku.




“Govore o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, a što će nam zajednički jezik? Mi imao naš hrvatski koji je priznat.

Na prosvjed protiv Frljićeve predstave došao je i kandidat za gradonačelnika Željko Kerum, koji je donio veliki križ.

“Da je neka druga ura u pitanju, ovdje bi sada bilo i 10-20 tisuća ljudi, riječ je o rasizmu, sijanju mržnje. Onome tko je dao novac za ovu predstavu treba odmah podnijeti kaznenu prijavu. Ja nisam protiv ateista, poštujem sve ljude, ali ovo što se događa je nestvarno”, rekao je Kerum koji je donio i veliki križ kojem se, kako je rekao, moli svaki dan.

Ovom križu se molim svaki dan dva puta, a nosit ću još jedan da pobijedim 21. svibnja na izborima. Pozivam ljude da ništa ne rješavaju nasiljem, to je najgora stvar. Bog vas blagoslovio – kazao je Kerum,piše dalmatinski portal.

“Kršćanski Splite, probudi se”, poručila je profesorica hrvatskog jezika Danijela Visković Veršić.

Ministarstvo kulture na čelu ogradilo se od programa Marulićevih dana priopćenjem u kojem piše da je “potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine

Frljić je ministricu pozvao da dođe u Split i “pogleda izvedbu ‘Našeg nasilja i vašeg nasilja’, može joj se pridružiti i njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović, te kaže vrijeđa li ova predstava vjerske i nacionalne osjećaje.

“A usput joj se, s obzirom na ono što najavljuju HRAST, HSP i neki drugi predstavnici hrvatske radikalno desne flore, možda i pruži prilika da brani ‘osnovna ljudska prava’ izvođača, autora i producenata ove predstave”, poručio je kontroverzni redatelj.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.