Antena Zadar

(VIDEO) ZADAR POTOPLJEN! Jedna žena kritično, evakuiraju se radnici solane i Cromarisa!

Autor: dnevno.hr/hina

Tijekom cijelog dana duž obale nevrijeme stvara ogromne poteškoće, promet je na većini dijelova zatvore, škole su otkazale nastavu, u bolnicama odgađaju operacije,...

20:55 Iz Sukošana se premijer Andrej Plenković, javio uživo u Dnevnik Nove TV te rekao da će Vlada pronaći načina da pomogne gradovima koji su pretrpjeli velike štete od poplave.

– Danas smo potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ja već oko 14.30 bili u Zadru, sastali se s gradskim i županijskim stožerom, upoznali se sa svim detaljima koji se odnose na ove enormne oborine koje su pogodile u jednom danu Zadarsku županiju. Dakle, više je kiše palo danas nego u proteklih šest mjeseci sve skupa. To govori o količini oborina i naravno ovako velikih poplava. Prije svega želim zahvaliti svim vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Hrvatske vojske, ljudima koji su nastojali pomoći na svaki način da se olakšaju ovako neugodne situacije poput ove gdje su poplavljene bile ne samo kuće nego i neki javni objekti. Vidjeli smo danas zadarsku bolnicu gdje je u vrlo kratkom roku, već tijekom jutra, nastala određena šteta i zaista učinit ćemo sve kao Vlada da i financijski, nakon što župan, po mom sudu gotovo sto posto, proglasi elementarnu nepogodu, pronađemo načine kako da pomognemo našim sugrađanima i svim gradovima i općinama koji su doživjeli ovakvu elementarnu nepogodu danas – reka je premijer.

Sanacija će biti itekako skupa. Otkud novac?

– Prije svega pričekat ćemo procjenu tih šteta. Vidjeli ste i prošlog tjedna Vlada je pronašla 7,6 milijuna kuna u proračunskim zalihama za naše vatrogasce. Ta će sredstva na pravičan način biti distribuirana za sve ono što su vatrogasci učinili u ovoj zaista vrlo teškoj, katastrofalnoj požarnoj sezoni tijekom ljeta, i naravno za pilote naših kanadera i mehaničare. Vlada ima načina da kroz resore i proračunske zalihe u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda, pomogne onim krajevima koji su doživjeli katastrofu. Danas sam se, između ostalog, čuo i s Valterom Flegom, županom Istarske županije, gdje su posljedice nešto manje. Ovo je možda rezultat i klimatskih promjena. Vidjeli ste, nakon tolikih suša sada kao da smo preko noći promijenili ne jedno, već dva godišnja doba – kazao je Plenković.

Jeste li zadovoljni reakcijom sustava u ovakvim situacijama?

– Danas smo ovdje bili svi praktički u nekoliko sati, čelnik DUZUS-a, Županijska vatrogasna zajednica, sve službe Zadarske županije, grada, općina. Razgovarali smo s čelnicima lokalne samouprave, vidi se da je maksimalan angažman, koordinacija. Hrvatska vojska je na raspolaganje stavila preko 300 svojih pripadnika, njih oko 125 je angažirano. Vozila, 14 crpki, koji nastoje u vrlo kratkom roku pomoći da se voda makne iz objekata koji su poplavljeni. Isto rade i vatrogasne postrojbe. Došli su ovdje kolege iz Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije, ponude za pomoć dolaze i od drugih. Mislim da u ovako kratkom roku, vodite računa da je ovo sve krenulo jutros, danas možemo reći da se situacija stabilizira. Posebno je bilo neugodno vidjeti razmjere poplave u Ninu, pa i ovdje, nekoliko stotina metara gdje stojim, u Sukošanu, zatim u Bibinju… Prema tome, sustav reagira i želim još jedan put zahvaliti svima koji nastoje smanjiti posljedice ove današnje poplave i nepogod – rekao je premijer.

20.32 Zbog potopljenog mosta u tijeku je evakuacija radnika Cromarisa i solane Nin. Jedna ženska osoba u kritičnom stanju, a na lice mjesta pozvana je i hitna pomoć, javlja N1.







20.20 U utorak će u Zadru raditi sve osnovne i srednje škole osim Osnovne škole Voštarnica za djecu s posebnim potrebama te područni odjeli Osnovne škole Bartula Kašića – Poljica, Dračevac Ninski, Bokanjac i Žerava zbog urušene ceste koja ide prema tim mjestima. U školu u Zadar neće ići ni djeca putnici iz tih mjesta.

Gradski vrtići gradski sutra će nesmetano raditi, dok od privatnih sutra neće raditi Kocka kockica, a od sutra do daljnjeg vrtić Kockica zbog velike štete. U dogovoru s roditeljima i ravnateljicom djeca iz tog vrtića bit će raspoređena po drugim gradskim vrtićima.

Voda nije za piće na području cijelog grada i djeca trebaju ponijeti sa sobom bočicu kupljene ili prokuhane vode.

18.25 Obilna kiša nanijela je milijunsku štetu u zadarskoj Općoj bolnici, pišu 24 sata. Od četiri sale na odjelu kirurgije dvije su poprilično uništene. Dr. Edi Karuc iz Jedinice intenzivnog liječenja zadarske bolnice kazao je da je sreća što nije bilo kritičnih pacijanata na Jedinici intenzivnog liječenja kada je “krenulo curiti sa stropa”. – Petero pacijenata premjestili smo u susjednu sobu koja nije prokišnjavala ili na druge odjele. Premjestili smo i opremu, da je spasimo i da je se što manje uništi. Problem je i na hitnom prijemu gdje curi i na kirurgiji gdje smo odgodili sve operacije koje nisu hitne – opisao je dr. Karuc.

17.40 – Kiša je izbila asfalt na cesti prema Ražancu u Zadarskoj županiji, a o jačini vodene bujice najbolje govori fotografija slikana na tom mjestu koju je objavila Antena Zadar.

– Još gore stanje od ovog između Poljica Briga i Mazija kuća je kod Poličnika, Debeljaka, Sukošana… Jednostavno, kiša je toliko jaka da je digla asfalt. Naša je ekipa na terenu, do noći ćemo fizički zapriječiti put prema oštećenim cestama, kako se ništa loše ne bi dogodilo. Čovjek može i predvidjeti prometnu signalizaciju, tako da idemo na blokadu kamionima i slično. O šteti i sanaciji ćemo više znati sutra – kazao je Anteni Zadar Mile Fabijan iz Županijskih cesta.  Zadarski meteorolog Duško Kraljev iz Državnog hidromteorloškog zavoda kazao je da će se Zadar danas po količini kiše približiti rekordu iz 1986. godine kada su pale 352 litre po metru kvadratnom. – Tada su pale 352 litre po metru kvadratnom i sjećam se kako smo govorili “ovakva se kiša neće ponoviti za sto godina”. A evo, danas ćemo, siguran sam, doći do 300 litara i ozbiljno se približiti toj brojci – rekao je Kraljev za Antenu Zadar.

17:30 Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, na terenu je trenutno angažirano 125 pripadnika Oružanih snaga RH, a kao pomoć poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i ostalih sredstava te šest radnih strojeva, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz Ministarstva obrane RH.

Jako nevrijeme jutros je pogodilo Zadar zbog čega je u gradu izbio potpuni kaos. Dio škola otkazao je nastavu. Dijelovi grada su bez struje, a poplavljene su ceste i podrumi.
Zbog velike grmljavine došlo je do kvara na 110 postrojenja. Djelatnici HOPS-a su na terenu i očekujemo otklonjenje kvara. Trenutno nemaju struju Gaženica i Barbaričine u Zadru,kao i Bibinje, Sukošan i Debeljak te Kukljica i Kali – saznaje Antena Zadar.

Pogledajte snimke nastale tijekom dana na području Zadra.

 

Autor:dnevno.hr/hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.