Videći pratitelj u Udruzi slijepih Međimurske županije

Autor: Marija Ciglar/dnevno.hr

Pružanjem mogućnosti članovima da budu samostalniji pomoću videćeg pratitelja, daju im se iste mogućnosti koje imaju i osobe bez invaliditeta

Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava videćeg pratitelja preko trogodišnjeg programa „Pokret“ kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Videći pratitelj pomaže članovima koji su nesamostalni u kretanju u aktivnostima u kući i izvan nje, čime se i olakšava skrb za slijepu osobu od strane članova obitelji. Na taj način doprinosi se samostalnosti slijepih osoba u obavljanju životnih zadaća.

Svi korisnici izražavaju svoje zadovoljstvo uslugom. Naglašavaju da im videći pratitelj puno znači, osobito za prijevoz te kao pratnja u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima izvan kuće npr.: odlazak k liječniku, u kupovinu, u banku, kulturno – zabavne institucije i dr. Zadovoljstvo korisnika možemo vidjeti i na fotografijama.

Pružanjem mogućnosti članovima da budu samostalniji pomoću videćeg pratitelja, daju im se iste mogućnosti koje imaju i osobe bez invaliditeta.

Autor: Marija Ciglar/dnevno.hr