VEZA IZMEĐU OBULJEN I PLENKOVIĆA KOJU VAM ŠEF HDZ-a NIJE OTKRIO: Kako je rođakinja Mani Gotovac postala ministrica?

Autor: I. Delić

Plenković i Obuljen poznaju se godinama, a on je u svojem nastojanju da je imenuje ministricom ostao dosljedan do posljednjeg trenutka.

Dugo iščekivana odluka o tome tko će biti ministar kulture konačno je i javno obznanjena pa je tako jasno da su medijska nagađanja o Nini Obuljen bila istinita jer Andrej Plenković odlučio se da će ova dama preuzeti resor kulture u njegovoj Vladi, tvrdeći da je riječ o stručnjakinji koju poznaje 20-ak godina. No, njegove tvrdnje nisu oduševile simpatizere tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića, ali i braniteljsku populaciju koja prosvjeduje zbog uloge Obuljen u HAVC-u. Ipak, i prije nekoliko dana kada je posjetio Bruxelles, Plenković je biranim riječima progovarao o kolegici Obuljen, iako je tada kazao kako se za ministra kulture još nije odlučio. Te prigode rekao je da je iznimno cijeni uz napomenu da je bila državna tajnica u vladi HDZ-a u kojoj je i on bio.

– Ima veliko iskustvo, cijeli svoj život je posvetila hrvatskoj kulturi, ima značajnu europsku dimenziju. Izuzetno je cijenim – kazao je Plenković.

Doista, Obuljen je od 2006. do 2011. bila pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture u vrijeme kada je tamo stolovao Božo Biškupić, a i u mandatu njegova nasljednika Jasena Mesića ostala je u Ministarstvu zadužena za medije pa je među ostalim sukreatorica Zakona o HRT-u i Zakona o električnim medija, a upravo zbog prvog zakona našla se na udaru kritika mnogih djelatnika javne televizije. Obuljen je rođena u Dubrovniku u obitelji Nikole Ćiće Obuljena, bivšeg dubrovačkog gradonačelnika, a u rodu je s teatrologinjom Mani Gotovac. Nakon što je u Dubrovniku završila osnovnu i srednju školu, 1988. godine upisuje se na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet istog Sveučilišta. Ovih dana mnogi su se zapitali kadrovira li hrvatskom Vladom francusko veleposlanstvo, a u njezinoj biografiji ima tih elemenata.

Naime, Obuljen je diplomirala violinu i francuski jezik te komparativnu književnost, a na fakultetu Političkih znanosti u Zagrebu magistrirala je komparativnu politiku. Smjer doktora društvenih znanosti u znanstvenom polju politologije stječe na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine. Završila je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, a usavršavala se na katedri za doktorske studije Sveučilišta Paris-Dauphine. S Hrvojem Hribarom i Gordanom Vnukom 2013. dobila je od francuskog veleposlanstva odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti radi poticanja jačanja francusko-hrvatskih kulturnih veza.

Posljednjih godina zalagala se za realizaciju Festivala hrvatske kulture u Francuskoj, a godinama se zalaže za zaštitu raznolikosti kulturnih izričaja i razvoj europske kulturne politike. Znakovito je kako je Plenković od 2005. do 2010. radio kao zamjenik veleposlanika u Francuskoj, ostvarujući suradnju s veleposlanicima Božidarom Gagrom i Mirkom Galićem te se tada upoznao s brojnim francuskim političarima i uglednicima iz naše dijaspore.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI