Veliko priznanje eskadrili transportnih helikoptera

Autor: M. Berić/ Hina

Priznanje je dodijeljeno na svečanoj sjednici starogradskog Gradskog vijeća, održanoj u povodu blagdana sv. Roka, zaštitnika Starog Grada.

Eskadrili transportnih helikoptera 93 zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u nedjelju je dodijeljano javno priznanje Starog Grada na Hvaru, za iznimna postignuća na hitnom medicinskom prevoženju pacijenata s tog otoka.

Priznanje je dodijeljeno na svečanoj sjednici starogradskog Gradskog vijeća, održanoj u povodu blagdana sv. Roka, zaštitnika Starog Grada.

Zahvaljujući na priznanju, zamjenik zapovjednika Eskadrile transportnih helikoptera satnik Stjepan Jović istaknuo je kako će to biti poticaj daljnjem djelovanju eskadrile na dobrobit otoka Hvara i domovine Hrvatske. Naglasio je kako je ova letačka posada tijekom cijele godine spremna poletjeti u bilo koje vrijeme kada dobije poziv za prijevoz pacijenata i spašavanje života.

“Let od Hvara do splitskog KBC-a Firule traje 15-ak minuta, a prošle smo godine prema Hvaru poletjeli 167 puta, pomažući u spašavanju isto toliko Hvarana i vaših gostiju, što je trećina od ukupno prevezenih 504 pacijenta. U ovoj godini do danas s Hvara smo prevezli 124 pacijenta”, poručio je Jović.

Gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević napomenuo je kako će se tijekom ove godine obilježiti 2.400 godina od utemeljenja Starog Grada, kao najstarijeg grada u Hrvatskoj. Izvijestio je da je pokroviteljstvo nad tom svečanošću, koja će biti nacionalne naravi, prihvatila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

“Nastojat ćemo iskoristiti taj jubilej kako bismo Stari Grad brendirali na svjetskom turističkom tržištu”, rekao je Maroević. Kazao je kako će se proslava tog jubileja organizirati s prijateljskim gradom Parikis s Grčkog otoka Pharos, odakle su prije 24 stoljeća krenuli Hvarani i utemeljili Stari Grad.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) na svečanoj je sjednici najavio kako će se zauzeti da se u proljeće 2016. godine u Europskom parlamentu upriliči okrugli stol posvećen jubileju 2.400 godina od utemljenja Starog Grada. “Tim okruglim stolom našim europskim prijateljima pokazat ćemo bogatstvo naše povijesti i kulture. Možemo biti ponosni onime što Hvar svojom tradicijom pronosi”,kazao je Plenković.




Na svečanoj sjednci Gradskog vijeća Starog Grada dodijeljena su i druga priznanja. Berislavu Ćurčinu je uručena povelja zahvalnosti za razvoj autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Andru Gabeliću je posthumno dodijeljena osobna nagrada za izniman doprinos novom sagledavanju ustanka pučana otoka Hvara, a don Mariju Zelenoviću nagrada za životno djelo.

Autor:M. Berić/ Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.