Marijan Susenj/PIXSELL

VELIKO ISTRAŽIVANJE U 9. IZBORNOJ JEDINICI: HDZ najlošiji u Zadarskoj županiji

Autor: I.G.

HDZ je najlošiji u Zadarskoj županiji sa 38% glasova, a u Ličkoj, Šibenskoj i Splitskoj osvaja 45-47%. U te tri županije pak Narodna koalicija stoji slabo, a u Zadarskoj dobiva 28,8%

Hrvatska demokratska zajednica i dalje ostaje uvjerljivo najjača politička snaga u 9. izbornoj jedinici, potvrdilo je istraživanje koje je agencija Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL Televiziju.

Za HDZ bi glasalo 43,3 posto birača, Narodna koalicija ima potporu 24,2 posto, a Most 6,8 posto, i to su tri liste koje prelaze izborni prag. Ispod su ostali Živi zid sa 3,9 posto (što Viliboru Sinčiću otvara mogućnost da ipak osvoji jedan mandat), Nezavisna lista Stipe Petrine (3,4), Bandić Milan 365 (1,3) i desne stranke koje predvodi HSP Ante Starčević te Pametno (po 0,9).

U zastupničkim mandatima, HDZ bi osvojio osam mjesta u Saboru, Narodna koalicija pet, a Most jedan. No, Narodnoj koaliciji prijeti gubitak jednoga graničnog mandata koji bi se u tom slučaju prelio HDZ-u ili čak Živom zidu.

Deveta izborna jedinica u kojoj HDZ tradicionalno osvaja najviše glasova obuhvaća Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. HDZ je najslabije prošao u Zadarskoj sa 38 posto glasova, a u ostale tri županije stranka Andreja Plenkovića osvaja između 45 i 47 posto. Narodna koalicija pak stoji slabo u spomenutim županijama, a rezultat popravlja 28,8-postotnom podrškom u Zadarskoj županiji. Most najbolje stoji u Splitsko-dalmatinskoj županiji (10,8 posto), a Šibenska županija biračka je baza Živom zidu (7,1 posto) i Stipi Petrini (6,4). Istraživanje je opet pokazalo gotovo dramatične svjetonazorske razlike među biračima dviju najjačih lista pa se tako samo 1,1 posto HDZ-ovaca svrstava “lijevo” ili u “lijevi centar”, a tek 0,6 pobornika SDP-a i partnera za sebe kažu da su “desno” ili u “desnom centru”.

Rezultat u 9. izbornoj jedinici – kao i prijašnji u 5. i 3. – pokazuje nešto što može utjecati na rezultat izbora. Iako je Plenković unio umjerenu retoriku i gotovo potpuno zaustavio desničarske ispade u svojoj stranci, većina desno orijentiranih birača još podržava HDZ. Čak 87 posto onih koji su 2015. glasali za koaliciju pod vodstvom Tomislava Karamarka sada podržavaju Plenkovića i HDZ. Njihovi glasovi nisu otišli HSP-u AS ili HDSSB-u, a to je potvrda tezi prema kojoj HDZ ima najstabilnije biračko tijelo. To više što je Plenković ovdje s liste skinuo Božidara Kalmetu i Josipu Rimac, a umjesto njih inaugurirao malo poznatu Branku Juričev-Martinčev. Uostalom, u istraživanju koje su potkraj svibnja proveli Jutarnji i RTL, za HDZ je u ovoj izbornoj jedinici glasovalo 36,5 posto birača, a za SDP 25,2 posto.

No, Živi zid, za koji je u studenome 2015. glasalo 3 posto birača, udvostručio je podršku i u svibnju bio na 7,4 posto, tako da bi osvojio jedan mandat. Na upit tko bi bio idealni premijer, Andrej Plenković dobio je 34,6 posto glasova, Zoran Milanović 23,1, Milan Bandić 9,3, a Božo Petrov 8,1.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.