VELIKI KORAK PREMA PREDAJI: ‘Kolinda već izgubila ugled i pokazala da sluša UDBU!’

Autor: Damir Kramarić

Vjerodostojnost hrvatske predsjednice trajala je vrlo kratko. Smjena Vesne Balenović najgori je mogući potez i za nju i za HDZ, smatraju analitičari, te ističu da je skandal uistinu izbio zbog tvrde udbaško-korupcijske pozadine, a ne zbog donacije INA-e udruzi Zviždač

Nakon što je hrvatska predsjednica smijenila Vesnu Balenović s mjesta povjerenice za zviždače te nakon što je Balenović u naknadnom priopćenju istaknula da ju Kolinda smjenjuje na zahtjev Stjepana Mesića – koji istinski i dalje vlada Pantovčakom, a ne zbog legalne donacije INA-e udruzi Zviždač iz 2011. godine, mnogo toga je u ovom slučaju ostalo nejasno i nedorečeno.

Prije svega, zašto Kolinda Grabar Kitarović niti jednom u posljednjih četiri – pet mjeseci – otkako je Vesna Balenović stigla na Pantovčak  – nije primila na razgovor svoju povjerenicu za zviždače? Zašto, dakle, nije surađivala s Balenović ni prije nego je saznala za donaciju INA-e (ako je ta donacija uopće glavni razlog smjene)? Zbog čega nije razgovarala s ostalim hrvatskim prijaviteljima korupcije i kriminala, kada je već u kampanji više puta obećala založiti se za zviždače i za njihova prava, kao i za borbu protiv korupcije?

Znači li smjena Vesna Balenović da je Kolinda Grabar Kitarović samo formalno na strani prijavljivača korupcije, dok je u stvarnosti spremna na kompromise svih vrsta, pa i na prešutno toleriranje kriminala i korupcije? Ili će hrvatska predsjednica, nakon što potjera ‘nevjerodostojnu’ Balenović, još principijelnije krenuti u borbu protiv kriminala i korupcije?

Odgovore na ova pitanja potražili smo u razgovoru sa zviždačima i političkim analitičarima dobro upućenim u zbivanja oko Vesne Balenović i Kolinde Grabar Kitarović.

”Sukob Vesne Balenović sa Stjepanom Mesićem doista je glavni razlog njezine smjene. Bio sam prisutan kada se dogodio incident na okruglom stolu održanom u povodu 25 godina samostalnosti Hrvatske, a kada je Vesna Balenović prigovorila Mesiću zbog neaktivnosti, odnosno zbog zaštite kriminala i korupcije u njegovom mandatu. Rekla je da on nema legitimitet govoriti o borbi protiv kriminala. Mesić je vrlo burno reagirao i krenuo prema Vesni Balenović, te je skoro došlo do fizičkog sukoba između njih dvoje. Bivši predsjednik potom je, uz glasne i vulgarne psovke, napustio dvoranu. Nakon toga je intervenirao kod Kolinde, žaleći se na Vesnu Balenović. Zbog toga je predsjednica već ‘očitala bukvicu’ svojoj povjerenici za zviždače. Osim Mesićeva poziva, na predsjedničinu odluku da smijeni Vesnu Balenović utjecali su, po mojem mišljenju, i savjetnici iz Ureda predsjednice, koji su shvatili da je Vesnu teško kontrolirati, jer ona vrlo otvoreno govori o svemu. To bi HDZ moglo dovesti u neugodnu poziciju ako se otkrije korupcijska afera među njihovim članovima”, smatra Darko Petričić, publicist, politolog i aktivist godinama prisutan na ‘zviždačkoj’ sceni.

Petričić smatra da će ovaj potez daleko više štetiti samoj predsjednici, nego njezinoj dojučerašnjoj povjerenici za zviždače.

”Kolinda Grabar Kitarović pokazala je da se ne želi istinski boriti protiv kriminala i korupcije. Očito je nedosljedna. Jasno je sada da je obmanula javnost kada je obećavala da će štititi zviždače i podržavati borbu protiv kriminala i korupcije. Jer, Vesna Balenović doista se trudila pomoći zviždačima. U svom uredu na Pantovčaku primila je sve koji su od nje tražili pomoć: od novinara Željka Peratovića, nakon što je pretučen, do Slavice Šota, zviždačice iz Rijeke, kada je dobila prijetnju usmjerenu protiv njezinih unuka… No, Vesna Balenović od Kolinde Grabar Kitarović nije dobila nikakve ovlasti, niti ju je predsjednica ikada, koliko mi je poznato, primila na službeni razgovor. Osim toga, Inina donacija udruzi Zviždač prastara je vijest za koju su u Uredu predsjednika trebali znati i ranije. Ispada da im to nije smetalo sve dok se Stjepan Mesić nije požalio na Vesnu Balenović. I ranije je bilo poznato da je Mesić preko Saše Perkovića imao velik utjecaj na Ivu Josipovića, a sada se vidi da ima golemi utjecaj i na aktualnu predsjednicu”, primjećuje Petričić.




Dodaje potom da bi, po svemu sudeći, bilo koji principijelni zviždač u postojećim okolnostima prošao jednako kao i Vesna Balenović, dakle s otiskom cipele na stražnjici i ‘zamolbom’ da u što kraćem roku iseli iz ureda na Pantovčaku.

”Svatko tko bi se beskompromisno zalagao za zviždače i za borbu protiv kriminala, vjerojatno bi brzo bio smijenjen. Jer Kolinda Grabar Kitarović, pritisnuta sa svih strana, ne može i neće istinski podržati zviždače i borbu za istinu. Ona je, baš kao i Ivo Josipović u mandatu prije nje, obmanula zviždače obećanjima da će se boriti za zaštitu prijavljivača korupcije. To je govorila prije izbora, a kasnije je okrenula ploču. Hrvatska se predsjednica vrlo brzo, nažalost, u više različitih prigoda razotkrila kao vrlo nevjerodostojna državna dužnosnica”, zaključuje Darko Petričić.

Vrlo slično razmišlja i povjesničar te politički analitičar dr. Josip Jurčević, koji je godinama pomno istraživao zbivanja u Ini i oko Ine, a između ostalog i ono što se nakon prijavljivanja kriminalnih radnji u toj velikoj tvrtci dogodilo Vesni Balenović.




”Očito je da je donacija INA-e udruzi Zviždač samo izgovor za smjenu. Ovim potezom ozbiljno je načeta vjerodostojnost institucije Predsjednice. Jer spomenuta donacija bila je u skladu sa zakonom, novac je dobila udruga, a ne Vesna Balenović pa je i više nego smiješno to navoditi kao razlog smjene. Nedvojbeno je da je Balenović najveća živuća žrtva udbaško-korupcijske hobotnice. Toliko patnje i toliko kriminala se u njezinom slučaju iščitava, zbog čega je ovo prvi veliki korak ka kapitulaciji Kolinde Grabar Kitarović u vezi s onim što je obećavala prije izbora. Nažalost, vrlo kratko je trajala predsjedničina vjerodostojnost. Ovo je definitivno prvi veliki korak ka gubitku slijedećih izbora za Kolindu Grabar Kitarović”, ističe dr. Jurčević.

Pojašnjava potom da je očekivao veću solidarnost predsjednice prema majci i ženi koja je toliko propatila.

”Vjerovao sam da će biti neke snage u Uredu predsjednice. No, pokazalo se da su u pozadini ove skandalozne odluke haški krivokletnik Stjepan Mesić i Budimir Lončar. Zastrašujuće je da se predsjednica ne usudi reći pravi razlog smjene. Očito je da se sa smjenom Vesne Balenović čekalo do trenutka kada je skandal oko arbitraže posve zakupio medije. Inače bi ovo bilo glavna vijest. Bez obzira na umanjenu pažnju javnosti, ovo će itekako ostaviti traga i na ugled HDZ-a. Jer smjena povjerenice za zviždače najgori je mogući potez i za stranku, jer će to sigurno biti tema koja će dominirati parlamentarnim izborima. Vesna Balenović bitno je pridonijela  pobjedi Kolinde Grabar Kitarović, ona je najviše i korištena u kampanji, što nije bilo slučajno. Nije jasno gdje je pogriješila Vesna Balenović. I nakon što je udruga Zviždač dobila donaciju INA-e, Balenović je prozivala INA-u. A što se tiče incidenta na okruglom stolu, tada je izvrijeđana samo Vesna Balenović. Sve ostalo – što je izrečeno – bilo je u okviru dozvoljene i uobičajene polemike. Ovo itekako razočarava, jer smo se nadali da će Kolinda imati snage biti samostalna”, ističe dr. Jurčević.

Zaključuje na kraju da su ‘u pozadini svari tvrdo upakirane te da je nedvojbeno u pitanju  udbaško-korupcijska pozadina”.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.