Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Velika lista potencijalnih predsjedničkih kandidata koji mogu ugroziti Kolindu

Autor: Iva Međugorac

Iako vam se možda na prvu čini kako nas do predsjedničkih izbora dijeli još podosta vremena, ono što se već sada posve sigurno može ustvrditi jest da je kampanja za njih otpočela još prije nekoliko mjeseci. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sasvim je sigurno krenula u utrku za još jedan mandat, a polako, ali sigurno izlaze i imena onih koji bi se mogli sučeliti s njome.

Jedan od onih koji su za izbore uvijek nastrojeni sasvim sigurno jest bivši predsjednik Ivo Josipović koji je posljednjih nekoliko mjeseci prilično aktivan, kako u javnim nastupima, tako i na društvenim mrežama gdje ne bira sredstva, niti riječi kojima bi se obrušio na svoju glavnu i za sada jedinu protukandidatkinju, Kolindu Grabar-Kitarović. Po političkim kuloarima šuška se kako Josipović ispija kave s mladim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem koji u njemu vidi svijetlo na kraju tunela te ga kani podržati u utrci za još jedan mandat. Koliko je to racionalno, obzirom da je Josipović na posljednjim parlamentarnim izborima osvojio 300-tinjak preferencijalnih glasova teško je reći, no jedno je sigurno- Bero se do sada baš i nije pokazao kao racionalan lik pa takvo što nije nemoguće. No, da bi u tome uspio morat će za sobom imati i podršku stranke, koja na taj kompromis baš i ne pristaje.

Dok dio oko Bernardića predvođen Zlatkom Komadinom kritizira svaku pomisao o Milanovićevom povratku u politiku, drugi pak dio Milanoviću lojalnih članova lobira za to da se baš on kandidira za predsjednika, jer drže kako boljeg kandidata od njega nema te da je on jedini koji bi aktualnoj predsjednici mogao pomrsiti račune.

S ljevice se kao jedna od kandidatkinja za predsjednicu spominje i Anka Mrak-Taritaš, koja bi u tu utrku trebala ući kao predstavnica Amsterdamske koalicije. Šanse im sasvim sigurno nisu pretjerano velike, ali oni nade polažu u količini preferencijalnih glasova koje je osvojila na lokalnim, ali i nacionalnim izborima.

Iz Mosta pak razmatraju opciju da u utrku za predsjednika gurnu Božu Petrova, čime bi ga se najbezbolnije rješili sa čela stranke.

U Živom zidu govori se o ponovnoj kandidaturi Ivana Vilibora Sinčića, a posebno zanimljiva po tome pitanju zbivanja su na desnici. Pravaši se udružuju u desni blok te potencijalnog kandidata još uvijek traže. Govori se kako je jedna od opcija i ta da u utrku za predsjendicu uđe Bruna Esih, ali nije nemoguće da na toj postaji ugledamo i Zlatka Hasanbegovića. U HDZ-u će vrlo vjerojatno, jer za sada nemaju drugu opciju, biti primorani podržati predsjednicu Grabar-Kitarović, ali o nekim imenima u toj stranci još se uvijek raspravlja. Kao potencijalni, ali ne i odveć realni kandidati za predsjednika spominju se Luka Burilović, Željko Reiner pa čak i ministar Krstičević, koji je jednako kao i premijer Plenković na ratnoj nozi s predsjednicom.

Svoj povratak u politiku najavio je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a krugovi bliski njemu govore kako nije nemoguće da se s njemu lojalnim kadrovima upusti u bitku za predsjednika. Budući da Karamarkova biografija ukazuje na to da se na političku pozornicu često vraćao i odlazio, taj scenarij ne zvuči nemoguće. Ipak, kada se zbroje i oduzmu sva ova potencijalna imena, stječe se dojam da se Grabar-Kitarović za još jedan mandat neće morati previše truditi.




 

 

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.