NOVA TV
NOVA TV

83 posto Hrvata smatra da država ide u krivom smjeru: Saznajte rejtinge HDZ-a, SDP-a i Mosta

Autor: dnevno.hr

Istraživanje je od 1. do 18. srpnja na uzorku od 974 građana iz cijele zemlje provela agencija Ipsos.

Vodeća stranka s 29,2 posto podrške ispitanika je SDP kojeg prati HDZ s 28,3 posto podrške. Na trećem mjestu s 11,4 posto podrške ispitanika je Most. Pokazuje to istraživanje CROBAROMETAR koje je provela agencija IPSOS za Dnevnik Nove TV od 1. do 18. srpnja na uzorku od 974 građana iz cijele zemlje.

 U odnosu na zadnje istraživanje Crobarometra u svibnju rejtinzi tri najjače stranke nisu se bitno promijenili. Pred HDZ-om SDP ima blagu prednost te su omjeri snaga gotovo identični kao i u svibnju, dok je MOST definitivno uspio zaustaviti negativan trend i sada već drugi mjesec za redom bilježi rast rejtinga.

odrška Živom zidu danas iznosi 6,8 posto. Slijedi Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti s 4,1 posto, te HSS s 2,7 posto podrške. HDSSB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika s 1 posto. Dosadašnji koalicijski partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji – HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slijede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto.

Najbolju ocjenu dobila predsjednica

ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok Umirovljenici Zajedno 0,3 posto, a Hrvatski Laburisti 0,2 posto. Još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a – HSLS podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore. Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili vjerojatni birači – njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je pak 6 posto.

S obzirom na pogrešku uzorka, čiji maksimum iznosi +/- 3,3%, rejting pet najbolje plasiranih stranaka mogao bi se kretati ovako: donja granica podrške SDP-u iznosi 25,9 posto, a gornja 32,5 posto. HDZ bi najmanje mogao dobiti 25 posto, a najviše 31,6 posto. Podrška Mostu kreće se pak u rasponu od 9,1 do 13,7 posto. Donja granica podrške Živom zidu iznosi 4,9 posto, a gornja 8,7 posto. Raspon rejtinga za posljednju stranku koja bi u najboljem slučaju mogla prijeći izborni prag, Bandić Milan 365 – Stranku rada i solidarnosti, kreće se od 2,6 do 5,6 posto.

U školskim ocjenama, od institucija države, najbolje je prošla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s prosjekom od 2,86, tehnička Vlada je dobila dovoljan s prosjekom od 2,17, a najgore je prošao Sabor s prosjekom od 1,91.

Podrška tehničkoj Vladi značajno se i velika većina građana smatra kako se zemlja kreće u krivome smjeru, navode najnoviji rezultati Crobarometra koje donosi dnevnik.hr

Istraživanje je od 1. do 18. srpnja na uzorku od 974 građana iz cijele zemlje provela agencija Ipsos.

Valja spomenuti i kako 63,4 posto ispitanika uglavnom ne odobrava rad Vlade RH.  Oodobrava ga 26,7 posto ispitanika, dok njih 9,9 posto ne zna.

Većina ispitanika uglavnom odobrava rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović– njih 57,1 posto. 36,1 posto ispitanika uglavnom ga ne odobrava, dok ne zna njih 6,8 posto.

rad_predsjednicecr2

Da se Hrvatska kreće u pogrešnom smjeru smatra čak 83 posto ispitanika, a da ide u dobrom smjeru, misli tek 11,1 posto, dok 5,9 posto ispitanika ne zna.

rad_vladecr1

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI