Slavko Midzor/PIXSELL

VEĆ DRUGI PUT ODBILA PROSVJEDNU NOTU! Tko je srbijanska veleposlanica koja ne vidi ‘etničke motive napada’?

Autor: Snježana Vučković

Srbijanska veleposlanica u Zagrebu odbila je primiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je osuđeni ratni zločinac i srbijanski političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i verbalno napao hrvatsko izaslanstvo u parlamentu u Beogradu.

Odbijanje prosvjedne note u ovako bjelodanoj situaciji u kojoj je prihvaćanje krivnje i isprika najmanje što srbijansko veleposlanstvo može učiniti, teško da se može nazvati samo nepristojnim.

Ovaj čin veleposlanice Mire Nikolić je, najblaže rečeno, bahat.

I nije se dogodio prvi put.

Odbijanje prosvjedne note na kojoj Hrvatska inzistira, srbijanskoj veleposlanici postala je navika.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prošlog je prosinca notom na zbog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, veleposlanici uputilo prosvjednu notu, ali ju je Mira Nikolić također odbila primiti.

„Napad nije etnički motiviran”, objasnila je srbijanska veleposlanica prije nepunih pet mjeseci.




Obzirom da ni u slučaju „Šešelj” nije htjela prihvatiti prosvjednu notu, može se zaključiti da Mira Nikolić i ovog puta misli kako gaženje zastave i verbalni napad psovkama na hrvatsko izaslanstvo nije „etički motiviran”.

Mira Nikolić je na veleposlaničko mjesto zasjela 2015-te godine, a ako je suditi po tadašnjim reakcijama Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, čak ni oni od nje nisu imali neka posebna očekivanja:

„Ona na mjesto veleposlanice Srbije u Hrvatskoj dolazi u osjetljivo vrijeme, pomalo zategnutih odnosa dviju država nakon brojnih međusobnih teških riječi. Od nje se neće moći očekivati nikakve zapaljive izjave i vjerujem kako u Zagreb dolazi da u što većoj mjeri normalizira odnose dviju država. U prilog joj ide i to što je stručna”, analizirali su srbijanski novinari, dok se iz hrvatskih diplomatskih izvora čulo kako je ovakvo imenovanje “vrlo racionalno”, kako se čini da nije konfliktna osoba te bi probleme mogla rješavati vrlo pragmatično.




Mira Nikolić rođena je 1951. godine u Karlovcu. Otac joj je bio vojno lice, a odmah poslije školovanja otišla je iz Hrvatske. Dovodila se u vezu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), čiji je predsjednik Ivica Dačić, a koji je i ministar vanjskih poslova u vladi Srbije. Mira Nikolić to nikada nije politički posebno isticala u svojoj karijeri, ali priča da je veza Dačić – SPS vjerojatno jedan od razloga njezina imenovanja na jedno ovakvo osjetljivo veleposlaničko mjesto – nikada nije osporena.

 

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.