Borna Filic/PIXSELL

VAL VRUĆINE STIŽE I U HRVATSKU: Dijelovi Europe ‘pržit’ će se na 46 stupnjeva!

Autor: A.P.

U Maroku, na aerodromu u Fezu koji se nalazi na južnim obalama Gibraltarskih vrata je u nedjelju 4. rujna izmjerena temperatura od 45.1°C. To je za tu lokaciju novi apsolutni temperaturni rekord.

Pirinejski poluotok početkom rujna zahvatio je intenzivni val vrućine. Za naš kontinenet izmjerene su i rekordno visoke rujanske temperature.

U ponedjeljak 5. rujna, na samom jugu Španjolske, u andaluzijskom mjestu Sancular La Mayor ( 50 km zapadno od Seville) izmjerena je maksimalna temperatura od 46.4°C. To će, nakon službene verifikacije, biti nova najviša temperatura ikad izmjerena u mjesecu rujnu na području Europe. Temperaturni rekord za rujan dosad je iznosio  45.7°C, a izmjeren je u rujnu 1946. godine u San Severu (Italija), javlja Crometeo.

Osim toga, u još nekim mjestima Španjolske izmjerene su, svega dan ranije, u nedjelju 4. rujna 2016, ekstremno visoke temperature.  Na aerodromu na otoku Ibizi je izmjerena temperatura od 38.4°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord (za bilo koji mjesec) za taj popularni turistički otok. Stari je rekord  bio gotovo za 2°C manji i iznosio je 36.6°C. Te nedjelje je u Sevilli izmjereno 44.8°C, u Cordobi 44.9°C.  Madrid se u ponedjeljak 5. rujna pržio na 39.6°C.

Novi nacionalni temperaturni rekord postavljen je u Portugalu u ponedjeljak 5. rujna 2016. – u mjestu Alacer do Sal je izmjereno 44.5°C.  To je za 0.3°C više od dosadašnje rekorda (Beja).  U mjestu Setubal je pak izmjeren novi apsolutni temperaturni rekord od 43.5°C.

U Maroku,  na aerodromu u Fezu koji se nalazi na južnim obalama Gibraltarskih vrata je u nedjelju 4. rujna izmjerena temperatura od 45.1°C. To je za tu lokaciju novi apsolutni temperaturni rekord.

Preko +50 na Bliskom Istoku

I na Bliskom Istoku prvi dani rujna i ekstreman val vrućina donijeli su brojne rujanske temperaturne rekorde. U kuvajtskom Mitribahu izmjerena je najviša temperatura. U subotu 3. rujna 2016. je izmjereno 51.2°C. To je novi rujanski temperaturni rekord za Kuvajt, ali i druga najveća temperatura ikad izmjerena na Zemlji u mjesecu rujnu. Mecca u Kaliforniji je rujanski rekorder za naš planet, gdje je 1. rujna 1950. godine izmjereno 52.2°C.

I u još  nekoliko država, osim u Kuvajtu, početak rujna postavio je novi temperaturni rekord: Ujedinjeni Arapski Emirati 51.1°C, Mukhariz, 3. rujna 2016. ; Iran  50.2°C, Mehran, 1. rujna 2016, ; Irak  49.6°C, Nasiriva, 1. rujna 2016. ; Katar 49.0°C, Batna i Shahaniyah, 2. rujna 2016. ; Saudijska Arabija  48.9°C, Al Ahsa, 1. rujna 2016.

I u Lijepu  Našu stiže val topline 

Na cijelom području Jadrana, sredinom današnjeg dana, bura će postupno oslabiti  uz daljnje smanjenje naoblake. Postupno će samim time i temperature zraka  porasti na prave ljetne vrijednosti, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti Hrvatke.

Maksimalne dnevne temperature diljem zemlje, prema prognostičkom modelu IstraMeta, penjat će se do 30°C.  Još izraženije zatopljenje moguće je sredinom mjeseca – temperature bi se mogle penjati i do 33 stupnja, a jače promjene vremena i dalje nama na vidiku.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.