Filip Brala/PIXSELL

Vakula prognozira: Čeka nas bablje ljeto

Autor: Dnevno.hr

Očekuje nas stabilno vrijeme.

U zemlji će danas biti pretežno sunčano, ponegdje uz povremeno umjerenu naoblaku, u mnogim nizinama i jutarnju maglu. U nastavku tjedna bit će sve toplije, prognozira Zoran Vakula za HRT, a od srijede i uz južinu.

U istočnoj će Hrvatskoj danas biti uglavnom sunčano. Ponegdje će ujutro biti magle, ponajprije u Posavini, a tijekom dana očekuje se umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab, samo mjestimice umjeren sjeveroistočni, a temperatura se danju predviđa oko 20 °C. Jutro će biti manje hladno od nedjeljnoga.

Slično vrijeme se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj – ujutro od najnižih 7 do 10 °C, a poslijepodne oko 20 °C. Također najprije uz mjestimičnu maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku.

Uz prevladavajuće sunčano vrijeme u gorju i na dijelu sjevernog Jadrana povremeno će biti više oblaka tijekom dana, a ujutro u mnogim nizinama unutrašnjosti magla. Na moru će biti slabe i umjerene bure, podno Velebita ponegdje i jake, pa će more u Velebitskom kanalu biti i umjereno valovito. Na srednjem će Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije biti pretežno sunčano, uz buru ujutro i navečer, a sredinom dana i poslijepodne zapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti 7 do 10, na moru oko 16, a poslijepodne uglavnom između 23 i 25 °C.

Slično, pa i malo toplije na jugu zemlje, gdje će oblaka biti malo, većinom čak i nimalo. Ujutro u navečer bura, a danju zapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

Očekuje nas stabilno vrijeme

Stabilno će i uglavnom sunčano biti i sljedećih dana. Jutra će biti manje hladna, ali i dalje mjestimice maglovita, a danju će ponegdje biti umjerene naoblake. Nakon sredine tjedna zapuhat će jugozapadni vjetar pri čemu će malo zatopljeti.

Na Jadranu će, što se vjetra tiče, i dalje u noćnim i jutarnjim satima biti bure, a sredinom dana zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Prevladavat će pritom sunčano, a temperatura zraka bit će poput one današnje i sutrašnje.




Posljednji dani rujna bit će, dakle, stabilni i sunčani, uz dnevnu temperaturu oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, a osobito od srijede i višu od njih.

Stoga se već sada može tvrditi kako će ovogodišnji rujan diljem Hrvatske biti iznadprosječno topao, navodi Vakula.  Štoviše, u mnogim mjestima jedan od 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, pa čak i više od toga – u Zagrebu, primjerice, gotovo sigurno vrlo blizu rekordno toplog rujna iz 2011. godine.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.