HRT

VAKULA DONOSI LOŠE VIJESTI: Čeka nas još mraza!

Autor: dnevno.hr/HRT

Kako i kaže poznata stara kajkavska: „Zmotan kak aprilsko vreme“!

Ekstremi ne posustaju! Nakon što je potkraj ožujka i početkom travnja u većini Hrvatske bilo toplo kao nikada u povijesti mjerenja tog dijela godine, u ovome tjednu gotovo pa sasvim suprotna priča. Na žalost, ponegdje i uz mraz, koji prijeti i sutra. Srećom, slijede topliji dani, barem mjestimice ponovno čak i iznadprosječno topli. Nadajmo se ne i s novim rekordima, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Novi rekordi

Premda je travanj poznat po promjenljivom vremenu, uostalom, poznata je stara kajkavska: „Zmotan kak aprilsko vreme“, koju barem djelomično opravdava raznolika mjesečna količina oborine, primjerice u Gospiću od najmanje 5 litara po četvornome metru u travnju 2007. godine do 368 litara u travnju 1923. godine, ili velika razlika u temperaturi zraka – na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Slavonskome Brodu čak 40 °C između do sada ekstremno najniže temperature zraka (-8,4 °C 9. travnja 2003.) i najviše (31,4 °C 24. travnja 1968.), i ove je godine mnoge iznenadila promjena vremena. Istina, bila je kao rijetko kada.

Na meteorološkoj postaji Split Marjan najviša dnevna temperatura zraka 30. i 31. ožujka bila je 24,3 °C i 22,4 °C – visoka kao nikada na te dane u povijesti mjerenja, koja je počela 1948. godine, a iznadprosječno je toplo počeo i travanj. U ovome pak tjednu, 19. i 20. travnja izmjerene su nikada niže najviše dnevne vrijednosti!? Samo 11,0 °C i 10,9 °C.

I u zagrebačkome Maksimiru su poslijepodneva na početku mjeseca bila topla kao ni jedna do sada na te dane od 1949. godine, čak 24,7 °C i 24,1 °C. Rekordi u suprotnom smjeru prošlih su dana izostali, ali samo za malo. Niže od jučerašnjih 8,6 °C, na dan 20. travnja bilo je samo 7,8 °C izmjerenih 1973. godine. A i današnja najniža temperatura zraka je blizu ekstremno niske, i u Maksimiru i na Marjanu. Vjerojatno i u mnogim drugim mjestima.

Osim mjestimičnih rekorda, ili blizu njih, na pojedine nadnevke, dokaz hladnoće je i srednja najviša temperatura zraka prošlih nekoliko dana, koja je na Marjanu bila niža od ovogodišnje samo 1969., 1981. i 1991. godine, a u Maksimiru 1955. i 1991., ističe Vakula.

I u subotu ponegdje mraz!

Osim tih najviših dnevnih vrijednosti, ovih su dana od osobite pozornosti mnogobrojnih, napose poljoprivrednika, najniže noćne i jutarnje vrijednosti, koje su se spuštale i ispod 0 °C. I to ne samo u gorju. I ne samo pri tlu, nego i na 2 metra visine, što je osobito opasno za voćke i vinovu lozu. U Maksimiru, Pazinu, Plitvičkim jezerima i Velikoj Gorici je najniža jutrošnja temperatura zraka bila -1 °C, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Karlovcu, Krapini, Kutini, Lipiku, Ogulinu i Otočcu -2 °C, u Delnicama -4 °C, a u Bednji još i niža, samo -5 °C. Naravno, pri tlu još i niža, u Gospiću, Karlovcu, Krapini i Pazinu -6 °C, a u Maksimiru i Ogulinu čak -7 °C.

Slične vrijednosti, gdjegod čak i niže, vrlo će vjerojatno biti i u subotu ujutro pa bi voćnjake i vinograde trebalo zaštititi, barem dimljenjem, a pisali smo kako to rade francuski vinogradari:

>>> (FOTO) Pogledajte kako se hrabri vinogradari bore protiv mraza!

Autor: dnevno.hr/HRT

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.