UŽIVA? Kapetan Dragan opisao život u splitskom zatvoru: Ako je istina, ovo je za njega RAJ!

Autor: B. Biško

"Ja sam izdvojen od kriminalaca i jedino imam kontakt s osobljem koje me tretira kao susjeda. Nijednom me nisu vezali u zatvoru do sada, niti pretresali, jednostavno su me razoružali svojim ponašanjem, a pripremao sam se na sasvim suprotno", zaključuje Vasiljković.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kojega Hrvatska tereti za ratne zločine, već je tri mjeseca u pritvoru u Splitu. Životne uvjete u splitskom zatvoru ocijenio je daleko boljima od onih koje je imao u pritvoru u Australiji, ali su zato “radni uvjeti deset puta gori”.

“Moj odvjetnik, srpski i australski veleposlanik, rade na tome da se to popravi. Nadam se da ću dobiti računalo jer ovo pisanje me ubija. Ja sam praktički “nepismen” bez računala”, kaže Kapetan Dragan u pismu dr. Milici Mitić iz Nurnberga.

“Negativna strana ovog zatvora je birokracija. Siguran sam da im je ostala još od Staljina. Dva tjedna prođu a da ne dobijem poštu. Dopušteno mi je svega 15 minuta tjedno privatnih telefonskih razgovora, ne mogu imati gitaru u sobi. Nemam pristup računalu, što je apsurd jer postoji nekoliko stotina tisuća dokumenata audio i video materijala koji su relevantni za ovaj proces. Morat ću se za to boriti izgleda i pred Europskim sudom za ljudska prava. Koliko god su uvjeti života u zatvoru dobri, uvjeti u sudu su na nivou Sjeverne Koreje. Deset godina nisu bili sposobni dignuti optužnicu! Ne očekujem pravdu u Splitu, ali sam apsolutno siguran da ako ne na Ustavnom sudu, onda na Europskom sudu sva njihova prljavština mora izaći na površinu”, piše Kapetan Dragan, prenosi srpski Kurir.

Govoreći o životnim zatvorskim uvjetima, kaže da su čuvari “neki fini ljudi” i da mu persiraju.

“Ne drže me u klasičnoj ćeliji već u sobi od 27 kvadrata u kojoj je u odvojenom dijelu pristojan sanitetski čvor i ne razlikuje se od onih u boljim kućama na Zapadu. U sobi imam veliki radni stol, TV od 55 cm, pravi krevet s novim madracem, ormar i veliki prozor s puno dnevnog svjetla. Što se tiče hrane, prošlo je 19 dana prije nego što su ponovili jelovnik. Svaki dan je domaća kuhinja i još nisam dobio hranu a da nisam uživao u njoj. Svaki drugi-treći dan, upravitelj, njegov zamjenik ili načelnik nasamo sa mnom razgovaraju krajnje opušteno i uvijek tri ista pitanja: “Treba li vam nešto? Kako vas osoblje tretira? Imate li ikakvih primjedbi?”

“Ja sam izdvojen od kriminalaca i jedino imam kontakt s osobljem koje me tretira kao susjeda. Nijednom me nisu vezali u zatvoru do sada, niti pretresali, jednostavno su me razoružali svojim ponašanjem, a pripremao sam se na sasvim suprotno”, zaključuje Vasiljković.

Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Kapetan Dragan navodi da mu je tlak 150/90, da trči svaki dan i da radi 50 sklekova ujutro i 50 popodne i da tjedno pojede pet kilograma voća. On zahvaljuje dr. Milici Mitić na podršci, ali se i ispričava što joj nije odgovorio na prvo pismo koje mu je poslala dok je bio u zatvoru u Australiji. Objasnio je da je tih dana bio preopterećen procesom.




Kapetan Dragan navodi da u splitskom zatvoru može kupiti 23 vrste voća.

“Iskreno rečeno, nisam znao da ima toliko vrsta voća dok nisam došao u ovaj zatvor. Još i ovo! Ako slučajno hrana nije po ukusu, za cijenu jednog hamburgera na Zapadu može se naručiti hrana iz uglednog restorana u blizini zatvora. Da ne mislite da pretjerujem, šaljem vam jelovnik. Nisam još koristio restoran jer ne želim propustiti redovan zatvorski ručak”, piše Vasiljković, a prenose srpski mediji.




Autor:B. Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.