Robert Anic/PIXSELL

UZINIĆ KOD STANKOVIĆA: Da, mislim da su demokršćanske stranke koje podržavaju abortus LICIMJERNE!’

Autor: Z. K.

Biskup Uzinić je u emisiji Nu2 govorio o ustavnoj presudi o abortusu, zahtjevu Biskupske konferencije za neradnom nedjeljom, ali i o ukazanjima u Međugorju.

Mate Uzinić dubrovački biskup gostovao je kod Aleksandra Stankovića u emisiji i tamo briljirao. Izgledalo je to kao razgovor svijeta i neba. Biskup o Kristu, o vodstvu Duha Svetoga, a Stanković o svijetu, s jednom iznimkom – pitanja o abortusu. Naime, otprije je poznato kako je Aleksandar Stanković na strani života kad je u pitanju abortus, što je biskup iskoristio da dokaže da abortus nije svjetonazorsko pitanje, jer da je svjetonazorsko pitanje onda bi i Aleksandar Stanković koji je svjetonazorski na suprotnoj strani bio protiv abortusa, a nije. Osim o abortusu biskup je govorio od  ponovnom zahtjevu Biskupske konferencije za neradnom nedjeljom, o kanonizaciji kardinala Stepinca ali i o ukazanjima u Međugorju.

Prvo pitanje Aleksandra Stankovića kako da čovjek vjeruje u Boga kad će samo za vrijeme dok traje emisija umrijeti 800 djece u patnji jer nemaju što jesti, biskup je odgovorio potpuno naslonjen na Krista rekavši da je Krist sam prošao  kroz patnju pokazao što je spreman učiniti za čovjeka. ‘On pati kroz tu djecu’, rekao je biskup vođen Duhom Svetim i dodao:’ Bog nas je stvorio slobodne i posljedica naše slobode je često i patnja, no nemam pravi odgovor zašto pate i oni koji nisu sagriješili poput djece. Ne znam odgovor na to pitanje, no vjerujem da ćemo ga saznati, s nadom u Providnost kazao je biskup Uzinić.

Priznao je kako biti svećenik nije lako i kako je skoro u mladosti i napustio svećenićki poziv.

‘Htio sam napustiti ovaj poziv kada sam bio u sjemeništu, bilo mi je preteško, biti svećenik nije lako, no uvijek sam u svom životu želio vršiti Božju volju i onda pred samo ređenje sam otkrio da trebam postati svećenik i služiti Božju volju. Na Stankovićevo pitanje što bi bio da nije svećenik, odgovorio: Možda pravnik, ne znam ali znam da je svećenićki poziv ono što je Božja volja za mene. U pitanju prema njegovoj otvorenosti prema medijima, biskup je iskoristio trenutak da pokaže silinu Duha Svetog nad onima koji se odazovu Njemu. Tako je priznao da je imao veliku tremu od javnih nastupa, da se tresao prije nego je postao biskup, ali u trenutku kad je postao biskup više nema tremu. Smatra da je to odradio ‘Duh Sveti’.

Tada je na red došla odluka Ustavnog suda o pobačaju i Stanković ga je pitao zašto je izjavio da mu se ačini da je to bila politička odluka? Biskup je tada rekao: ‘Nisam čitao cijelu presudu već skraćeno priopćenje iz kojeg se dobiva dojam kao da je unaprijed zadana zadaća. Zašto? Zbog kontradiktornosti. Jer Ustavni sud prvo potvrđuje vrijednost života iz kojeg kreće osnovno pravo – pravo na život, a onda posve nelogično postavio neko pravo na privatnost ispred prava na život. Dodao je i da je sama kontradiktornost odluke dovoljan dokaz da se posumnja da je sve to politička odluka, pogotovo jer su svi medicinski fakulteti dali jasan i nedvosmislen odgovor o tome kad počinje život – začećem. Dokazao je i da nije u pitanju svjetonazorsko pitanje tako što je Aleksandra Stankovića upitao za stav o abortusu te je Stanković svjetonazorski suprotan od biskupa, biskupu odgovorio kako je ipak bliže mišljenju biskupa nego Ustavnog suda po pitanju života.

Biskup također smatra kako ne treba raditi  referendum o abortusu jer većina ne može odlučivati što je dobro a što je zlo jer je jasno što je dobro, a što zlo.

Zatim ga je Stanković upitao jesu li demokršćanske stranke koje su za abortus (misleći i na vladajuće) licimjerni, na što je biskup jasno odgovorio: Da, mislim da jesu licimjeri.

Na tu temu još je dodao da bi  Crkva trebala obraćati ljude.  ‘Kad bi katoličke žene poštivale život od začeća u Hrvatskoj, a nas je 86 posto, taj bi problem bio manji nego što jest,’ rekao je biskup i objasnio da dijete nije tijelo žene, već novo ljudsko biće. Ono što se događa jest da se i na žene stavlja veliki teret, mislim da niti jedna žena nije potpuno svjesno napravila abortus, mislim da su muževi i okolina i sami zakoni to napravili, okolina ih prisiljava da naprave nešto što kao majka nikada ne bi htjele napraviti. Trebamo pomoći ženama da budu slobodne, da izaberu život, omogućiti da ne dođu u tu situaciju da naprave takvu tragediju, kaže biskup Uzinić. Istaknuo je kako zabrane izazivaju veće posljedice ako se ne dogodi obraćenje, no budući da se radi o ljudskom životu onda abortus treba zabraniti, rekao je.

Osvrnuo se i na zahtjev biskupske konferencije da se ukine rad nedjeljom, rekavši kako je nedjelja radi čovjeka. ‘Kad bismo svi i oni koji se zalažu za profit, vodili računa o čovjeku, tad bi bilo i profita. Odjašnjava da ako se  nam se razore obitelji, neće biti profita, zarade, poreza… Nikad se nije postavljalo pitanje da bi svi prestali raditi, no jesu li trgovine otvorene nedjeljom u službi čovjeka? Postoje službe bez kojih društvo ne može funkcionirati, ali postoje puno stvari koje su nametnute, mnogi trgovački centri nedjeljom daju različite popuste i tako pokušavaju dovesti što više ljudi. Koliko žena i majki mora raditi da bi netko otišao kupiti si nešto, a nedjeljom te majke nemaju kome ostaviti svoju djecu jer vrtići i škole ne rade, kazao je biskup.

Biskup Uzinić komentirao je i u posljednje vrijeme jako važnu temu – Međugorje

Nemam neko mišljenje o tome, mogu primijetiti kao i mnogi drugi da mnogi vjernici dolaze u Međugorje, da se tamo događaju dobre stvari. Na Stankovićevo pitanje o privatnim objavama koje se tamo događaju često biskup je rekao da to je malo čudno međutim napomenuo je da u tim porukama nema ništa posebno. ‘Te poruke pozivaju da molimo, da budemo dobri ljudi i kršćani  i to je ono što je bitno’, rekao je Uzinić.

Autor: Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.