Ivo Cagalj/PIXSELL

Uz pomoć Milijana Brkića, Bandić NAPADA HDZ-ovo BIRAČKO TIJELO!

Autor: Dubravko WURTZBERGER

Bandić, koji je došao na vlast najavljujući inventuru 'desetogodišnjeg zla HDZ-a', kampanju je započeo pozivajući se na Franju Tuđmana.

U Vukovaru, simbolu hrvatske pobjede i patnje, kojoj je Bandić u prošlosti više puta pljunuo u lice, proglašen je završetak II. svjetskog rata. Tako je čovjek koji prigodničarski oblači uniforme svih zaraćenih strana i koji se već dvadeset godina brine za zaštitu lika i djela najvećeg krvnika hrvatskog naroda, J. B. Tita, krenuo, po tko zna koji put, u novu manipulaciju koja bi i ovaj put mogla
ostvariti cilj. Ne samo radi kvalitete i vrhunske izvedbe te nemoralne predstave, koju je u stanju izvesti samo čovjek bez karaktera, ljudskog poštenja i političke dosljednosti, nego zbog potpore gubitničkog krila HDZ-a, koje se ne može pomiriti s dolaskom Andreja Plenkovića na čelo stranke. Zato je manje važno što nam Bandić, kao najveći zagovornik komunističkog diktatora i
masovnog ubojice koji se zahvaljujući njemu i danas smije svojim žrtvama s jednog od najljepših zagrebačkih trgova, ovime poručuje. Važnije je što Plenkoviću poručuju oni koji su do jučer vladali HDZom i njegovom infrastrukturom.

A poruka je jasna: ratne sjekire, koje su s vremena na vrijeme znale bljesnuti u rukama nositelja jedne dokazano opskurne i netransparentne politike, su zakopane. Radi onemogućavanja Plenkovićeva HDZ-a u pokušaju da popravi katastrofalne učinke politički potpuno netalentiranog Karamarka i njegovih pobočnika, svi nesporazumi iz prošlosti su zaboravljeni. Bandićevi „ustaše“ i „partizani“, koji zajedno s njim godinama parazitiraju državni i zagrebački proračun, na izbore idu ruku pod ruku. Zapravo, ne ustaše i partizani, nego njihovi crnoburzijanski ogranci, koji su ideologiju i svjetonazor davno zamijenili borbom za sinekure i poslove „ispod stola“.

Gnušao se Tuđmana, a sada bi na Tuđmanu profitirao

Već smo pisali kako je Nedjeljna Dalmacija od 7. travnja 2000. donijela intervju s Milanom Bandićem, predsjednikom zagrebačkog SDP-a, u kojem obećava da će napraviti inventuru „DESETOGODIŠNJEG ZLA HDZ-a“. Upravo je u tih deset godina, na koje se Bandić tako grubo obrušava, HDZ stvorio i obranio hrvatsku državu.
Nekadašnji lider borbe protiv „antidemokratskog ponašanja HDZ-a“, danas smatra da onih koji pamte više nema, pa svečano objavljujući da je II. svjetski rat završio, tobože zagovara povratak Tuđmanovoj doktrini pomirbe.

Nema sumnje da će Bandić i ovaj put neke zavarati. To što ih na Tuđmanovu politiku poziva čovjek koji se otvoreno gnušao Tuđmana i „njegovih metoda“ i koji je svoju političku karijeru izgradio oponirajući svakom segmentu njegove politike, koji se udruživao i sa crnim vragom samo da Tuđmanu napakosti, ne znači da se prometnuo u Tuđmanova zagovornika. Ne. On to samo laže
i pretvara se, kako bi na Tuđmanu profitirao.

Od toga ne bi bilo ništa, jer narod zna da su tuđmanizam i Bandić dva različita i suprotstavljena pojma, da nije značajne logističke potpore tzv. HDZ-ovih desničara, koji bi radije bili u gubitničkom Karamarkovom i Brkićevom, nego pristali na marginalizaciju unutar Plenkovićeva pobjedničkog HDZ-a.

Da nije te potpore ovaj put bi u „ropotarnici povijesti“ završio Milan Bandić, koji je tamo godinama neuspješno namjeravao „pospremiti“ Tuđmana i HDZ, još od vremena kada se, u borbi za svoj prvi gradonačelnički mandat, kleo kako će sanirati „gospodarske, socijalne i političke razvaline“ nastale HDZ-ovim djelovanjem.

Račanov miljenik protiv gospodarskog, socijalnog i političkog zla Tuđmanovog HDZ-a

Vuku Đurišiću, čovjeku koji će kasnije postati glasnogovornik USKOK-a, Bandić je, na krilima tadaš- njeg HDZ-ova izbornog poraza, najavio izradu „Bijele knjige“, tzv. „inventure gospodarskog, socijalnog i političkog zla“, odnosno „svega onoga što je HDZ učinio u proteklih deset godina“. On, koji će svoj položaj gradonačelnika iskoristiti za nebrojene mutne poslove, te 2000. najavljuje građanima objaviti „punu istinu“ o zločinačkom HDZ-ovom režimu, a posebno naglašava kako će „svoj dio posla obaviti i institucije pravne države“. Samo nekoliko tjedana prije ovog teksta, „magazin Slobodne Dalmacije“ iz pera novinara Frenkija Lušića opisao je Bandića kao novu zvijezdu na političkom nebu.

Milan Bandić, rođen je, po navodima autora članka, u Cerovu Dolcu u općini Grude, kao sin „siRušitelj HDZ-a koji je nedavno dočekan kao počasni gost Karamarka i Brkića na HDZ-ovom saboru, ponovo jaše siromašnog zemljoradnika“. Koji je, kada je II. svjetski rat završio, kao angažirani odbornik nove komunističke vlasti, tjerao lokalno stanovništvo da umjesto duhana sadi pamuk, tjerajući u bijedu i siromaštvo svoje brojne suseljane. To poslijeratno vrijeme, kada su mnogi Hrvati progonjeni ili odlazili u svijet kako bi progone izbjegli, čovjek koji danas proglašava završetak II. svjetskog rata, nakon završetka gimnazije, odlazi na Fakultet političkih nauka u Zagreb, financiran općinskim novcem. Tamo uskoro diplomira kod profesora ZDRAVKA TOMCA, još jednog, nakon „zavr- šetka drugog svjetskog rata“ etabliranog zagovornika Jugoslavije i komunističkog poretka.

Čak je i tema Bandićeva diplomskog rada prava „poslijeratna“: „Upotreba bosanskog brdsko-planinskog konja u općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti“.

Vojnik partije

Čovjek koji danas, na simboličkoj razini, poziva građane da „polože oružje“, zapravo skuplja sve one koji od borbe za vlastite sinekure ne odustaju. Zato Bandić, koji će za vrijeme svojih zvjezdanih trenutaka u SDPu često izjavljivati kako je on „vojnik partije“, želi novi HDZ prikazati kao nasljednike ustaškog pokreta, a svoju opskurnu skupinu prepunu politički netalentiranih i na vlast te probitke usmjerenih „ustaša“ i „partizana“ – demokratskim iskorakom. Najavljuje bitku za Hrvatsku za koju se nije pretjerano borio, jer mu, kako je to svojevremeno napisao u svom životopisu, „HDZ to nije dopustio“. On za time nije žalio, jer je znao da će, ne uspije li Tuđmanov „zločinački plan“, kao „profesionalac“ Općinskog komiteta SKH Pe- ščenica, lako dogurati do Beograda. Tamo bi njegova široka hercegovačka duša dala svoj obol borbi za ostvarenje bratstva i jedinstva svih naših naroda i narodnosti, baš kao što je za nedavnih poplava slao konvoje pomoći u Srbiju, najavljujući čak da će sam biti u jednom od kamiona.

Posljednji pokušaj bijega od pravosudne odgovornosti

Milan Bandić, partiju nikada nije napustio, ona ga se odrekla zbog njegova kriminala, a onda ga je zdušno prigrlio Karamarkov i Brkićev HDZ. Taj detuđmanizirani HDZ, koji se lako odrekao Tuđmanove politike na koju su se njegovi novi lideri često pozivali, ali ju nikada nisu razumjeli, s Bandićem je posljednjih godina, isprobao sve moguće kombinacije. A kombiniralo se tu ne samo politički. Samo sporost našeg pravosu- đa i njegova ispolitiziranost spriječili su razotkrivanje tih veza i otvorili prostor za najnoviji Bandićev pokušaj osvajanja političke pozicije koja za njega i njegove suradnike znači više od izbora. To je njegov posljednji pokušaj da se izbori za poziciju s koje bi se, u procesima koji se protiv njega i njegovih suradnika vode, lakše mogao braniti. U tom nastojanju Bandić, kao i pri svojevremenom rušenju HDZ-ove vlasti u Zagrebu, računa na nezadovoljne HDZ-ovce kao svoje saveznike. U intervjuu 21. siječnja 2000. Bandić je to ovako opisao: „Vjerujem i tvrdim da među HDZ-ovim vijećnicima postoji veliki broj njih koji se ne slažu sa politikom koju njihova stranka vodi. Uvjeren sam da će nas neki HDZovi vijećnici podržati!“ Bandićevo novo savezništvo s nezadovoljnicima u HDZ-u, i to u trenutku kada je taj HDZ konačno s Andrejom Plenkovićem izašao iz rova II. svjetskog rata, usmjeren je prije svega na sprječavanju nove deideologizirane politike okupljanja. Prema tome, ono što Bandić čini uistinu nema nikakve veze s ustašama i partizanima, a još manje s Tuđmanovom idejom pomirbe. Da, Drugi svjetski rat je završio, ali još nam uvijek nedostaju suci koji će se držati zakona kao pijan plota. S normalnim HDZ-om to bi se moglo dogoditi, a to je ono što Bandić i njegovi pomagači žele spriječiti.

Autor: Dubravko WURTZBERGER
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.