Marko Lukunic/PIXSELL

Prodajom Badela 1862 sakrio bi se trag novca koji vodi do političara

Autor: Darko Petrčić / 7Dnevno / 19. kolovoza 2016.

Postoji opasnost da Badel 1862 preuzme Ivica Todorić odnosno Meteor grupa; time bi bilo spriječeno ispitivanje kriminalnih djela i štetnih poslovnih odluka dosadašnjih uprava tvrtke, kao i ispitivanje tragova novca koji su iz nje odlazili prema vodećim ljudima hrvatskih vlada.

Posljednji radni dan, prije odlaska na godišnji odmor, tehnički premijer vlade u ostavci, Tihomir Orešković iskoristio je za posjet zagrebačkoj tvrtki Badel 1862. Obišao je proizvodni pogon za punjenje pića na Žitnjaku, a obilazak je završio odlaskom u upravnu zgradu u Vlaškoj ulici gdje je na kraju razgovarao s predsjednikom Uprave Ivom Markotićem, s kojim nije bio previše zadovoljan.

Mnogi poznavatelji prilika, događaja i afera koje prate ovu tvrtku protumačili su ovaj premijerov posjet kao najavu prodaje Badela 1862, prema modelu prodaje Končara, kako bi se malo popunio državni proračun i eventualno inkasirala neka provizija dok ova tehnička vlada koliko-toliko upravlja državom.

Nezadovoljstvo prezentiranim stanjem i rezultatima

Premijer Orešković obišao je Badel 1862 u pratnji ministra gospodarstva Tomislava Panenića, njegovog pomoćnika Borisa Ajdukovića i predstavnika DUUDI-ja. Na Žitnjaku ih je dočekala članica Uprave Ljerka Krpina, koja je goste upoznala s proizvodnim pogonima i spektrom proizvoda koji je u posljednje vrijeme reduciran zbog rasprodaje Badelovih brendova za što je odgovoran predsjednik Uprave Ivo Markotić.

Za vrijeme obilaska tehnički premijer na odlasku interesirao se kako je moguće da ovaj nekadašnji jugoslavenski i hrvatski gigant posluje samo sa 40 posto kapaciteta s obzirom na njegov status i renome na tržištu vina i jakih alkoholnih pića. Uprava Badela mu nije mogla ponuditi zadovoljavajuća objašnjenja, s obzirom da se u tvrtki provodi program financijskog uništavanja i iscrpljivanja tvrtke kako bi se što je moguće više oborila cijena za potencijalnog kupca. Ovakva strategija je poznata u hrvatskoj gospodarskoj praksi, a jamac da bi cijena mogla biti povoljna je i trogodišnja predstečajna nagodba u kojoj se tvrtka neopravdano nalazi zbog nesposobne uprave koju toleriraju hrvatske vlade.

Problemi se gomilaju već sedam godina

Problemi s Badelom 1862 počinju još 2009. godine kada je država zbog neplaćene trošarine u iznosu oko 60 milijuna kuna blokirala tvrtku na dva mjeseca. Trošarina nije plaćena zbog toga što Badel nije uspio naplatiti svoju isporučenu robu od kupaca, ali država nije imala razumijevanja za to, jer je već tada odlučeno u HDZ-ovoj vladi pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor da se Badel 1862 obezvrijedi; da država uđe u vlasništvo i da se nakon toga tvrtka „pokloni“ pretendentu.

U vlasništvu Badela1862 tada su bile: tvornica jakih alkoholnih pića na Žitnjaku, površine 50.000 m2; tvornica sokova EUROBEV; Kalničke vode, punionica vode; Vinarija Križevci; Vinarija Daruvar; Vinarija Nespeš; podrum Zelina; podrum Začretje te Vinarija Benkovac u sklopu koje je i destilerija za proizvodnju voćnih destilata, te vinogradi Korlat i Miranje.

Krajem 2009. dotadašnji predsjednik Uprave Anto Perković, pod pritiskom države, daje ostavku, a na njegovo mjesto imenovana je Zvjezdana Blažić, koja na toj funkciji ostaje do kraja 2011. Tadašnja vlasnička struktura je bila takva da je 74 posto dionica pripadalo zaposlenicima, umirovljenicama, kooperantima i malim dioničarima, a 25 posto dionica pripadalo je fondovima, bivšim vlasnicima, državi i ostalim dioničarima. Temeljni kapital Badela1862 te godine bio je 225 milijuna kuna, koji je bio podijeljen na 750.000 dionica nominalne vrijednosti 300 kuna po dionici.

Na Skupštini Društva održanoj 25. listopada 2010. Uprava Društva dobiva suglasnost za vođenje pregovora s Republikom Hrvatskom o pretvaranju potraživanja u vlasništvo. Nakon toga se donosi odluka da se plaćanje duga (60 milijuna kuna) prolongira do lipnja 2011., čime se, obračunom kamata na predmetni dug, vlasnički udio države povećava s početnih 30 na 75 posto, te nominalna vrijednost dionice s 300 pada na 100 kuna po dionici.

Mali dioničari udruge „Badel badelovcima“ osporavaju ulazak države u vlasništvo podizanjem tužbe, a Visoki trgovački sud 10. travnja 2013. u pravomoćnoj presudi presuđuje da su odluke o restrukturiranju Društva, opozivu i izboru Nadzornog odbora, donošene na Glavnoj skupštini Badel1862 d.d. ništetne, ali ni do danas ta presuda nije primijenjena ni provedena!

Tadašnja Uprava na čelu s predsjednicom Zvjezdanom Blažić donosi još jednu štetnu odluku za Društvo i prodaje tvornicu vode – Kalničke vode. Kalničke vode prodaju se Atlantic Grupi u vlasništvu Emila Tedeschija za oko osam milijuna kuna, odnosno Atlantic Grupa dobiva 1,5 milijuna dionica nominalne vrijednosti 100 kuna po dionici za samo 5,6 kuna po dionici! Zbog toga mali dioničari podižu tužbu kojom osporavaju cijenu dionice, a kao rezultat je donošenje HANFA-ine presude kojom se nalaže kupcu Atlantic Grupi da dioničarima isplati dodatnih 89 kuna po dionici.

Koliko nam je poznato, Uprava do danas nije zatražila od Atlantic Grupe da se Badelu 1862 isplati razlika koja je isplaćena ostalim dioničarima po presudi.

Iz pozitivnog poslovanja u stečaj

I nakon ulaska države u vlasništvo i prodaje Kalničkih voda, Badel 1862 i dalje nije u mogućnosti redovno servisirati sve svoje obveze prema državi i dobavljačima. Stoga u travnju 2012., po zahtjevu tadašnjeg generalnog direktora Srđana Oreba, Badel 1862 ulazi u program predstečajne nagodbe, a za predstečajnog upravitelja je imenovan Zdravko Kuzmić. U svibnju te HNS na čelo Uprave postavlja Ivu Markotića, poznatog po aferama iz Slavonske i Centar banke i po veoma bliskom odnosu s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Pod nejasnim obrazloženjem postupka utvrđivanja proboja pravne osobnosti, krajem srpnja 2013. prekinut je postupak predstečajne nagodbe, u kojem je Badel 1862 i danas, i to na zahtjev Ministarstva financija – Porezne uprave. No, bez obzira na prekid predstečajne nagodbe Badel 1862 i dalje posluje sukladno zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Rješenje HANFE iz 2010. imalo je za posljedicu eliminaciju malih dioničara, čime je omogućeno donošenje štetnih odluka za razvoj Badela 1862 i malog dioničarstva. Isto tako Visoki trgovački sud je 10. travnja 2013. u pravomoćnoj presudi presudio da su odluke o restrukturiranju Društva, opozivu i izboru Nadzornog odbora donesene na Glavnoj skupštini Badela 25. listopada 2010. ništetne. Po toj osnovi mali dioničari očekuju presudu da je Vlada RH protuzakonito ušla u vlasničku strukturu Badela. U međuvremenu je Ustavni sud donio dva rješenja kojima se pokreće spor o suglasnosti s Ustavnim sudom RH.

Markotić stigao da proda tvrtku

Po dolasku u Badel 1862 Markotić javno izjavljuje da će ostati najduže godinu dana, a da mu je glavni zadatak restrukturiranje i prodaja firme. Za poslove restrukturiranja zadužuje se međunarodna consulting kuća AT Kearney, koju je Vrdoljakovo Ministarstvo gospodarstva ujedno angažiralo i za ostale tvrtke u vlasništvu države. Ista firma je i danas angažirana u Badelu 1862 za razne usluge, ali pod drugim imenom. Navodno se radi o velikim novčanim transakcijama za obavljene usluge.

Markotić, u želji da pod svaku cijenu proda Badel 1862 prije promjene vlasti Nexus fondu, kojemu je nedostajalo 10 milijuna eura za kupnju, je dogovarao zaduženje Badela kod HBOR-a za taj iznos te ustupanje tog novca Nexus fondu kako bi imao potrebni iznos za kupnju firme za koju se tada tražilo 20 milijuna eura. Nexus bi, dakle, Badel kupio njegovim novcem! To je izazvalo negodovanje Ivekovićevog Novog sindikata, koji je uputio otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović u kojem je zatražena zaštita firme od takvog načina prodaje. Budući da je pismo objavljeno i u medijima spriječena je prodaja firme.

Za sve pravne aktivnosti oko pronalaska strateškog partnera i restrukturiranje firme angažiran je Odvjetnički ured Igora Svilara, za što se isplaćuju izdašne naknade u milijunskim iznosima.

Markotićevo kadroviranje, menadžerski ugovori, nova vozila

Ubrzo po dolasku u tvrtku Markotić dovodi 20-ak ljudi, uglavnom uhljeba, iz Centar banke, mimo natječaja i savjetovanja s Radničkim vijećem. Postavlja ih na funkcije kontrole postojećih poslovnih procesa. Tako se zapošljava voditeljica ureda Uprave, nećakinja bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka; tu su sinovi od prijatelja, sinovi djevojaka, kumovi i osobni prijatelji…

Većinu podobnih novozaposlenih osoba postavio je na direktorske i rukovodeće pozicije za koje nisu imali odgovarajuće iskustvo, i to bez ikakve provjere sposobnosti i stručnosti. A u isto vrijeme postojeći rukovodeći kadar u tvrtki je morao proći stručnu provjeru znanja i sposobnosti koju je provodila tvrtka Creativa.

Kako bi zaštitio uhljebe koje je zaposlio na visokim pozicijama, jer je pretpostavljao da će biti smijenjen, daje im je nove menadžerske ugovore, koje su retroaktivno potpisali 05. 02. 2016. s datumom važenja od 01. 01. 2016. Markotićevi menadžeri dobili su po dva ugovora: jedan je ugovor o radu, s pripadajućim koeficijentom obračuna plaće i zaštite po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, a drugi je ugovor s definiranim uvjetima i otpremninama (6 plaća), te klauzulom da ako budu smijenjeni s pozicije direktora ostaje im pozicija definirana prvim ugovorom. Za sve te direktore i rukovoditelje u siječnju 2016. nabavljeno je 12 automobila (Passat, Opel Insignie i Astre) kroz varijantu najma. S obzirom da je firma u predstečajnoj nagodbi, nabavka se nije mogla realizirati kroz leasing. U najboljim vremenima Badel 1862 je imamo pet službena automobila, dok ih danas ukupno ima oko 20.

Krajem 2015. Markotić je imenovan za novog predsjednika KK Cibone, a na svoju dotadašnju funkciju predsjednika Akademskog atletskog kluba Mladost imenuje svoju prvu suradnicu u Badelu, Ljerku Krpinu. Ujedno Badel 1862 postaje sponzor KK Cibone, što je za firmu u predstečajnoj nagodbi nezamislivo i u koliziji je sa zakonom.

Redukcija poslovanja i priprema za prodaju

U razdoblju formiranja Oreškovićeve vlade donesena je odluka o zatvaranju punionice sokova EUROBEV (31.12.2015.), a licenca za punjenje svjetskog brenda Pepsija ustupljena je Radenskoj. U veljači ove godine Badel 1862 prodaje svoje bezalkoholne marke: Voćka, Inke i Nare. Za vrijeme predstečajne nagodbe Badel 1862 je trošio novac na razne marketinške aktivnosti, sponzorstva, konzalting usluge…

Zbog svih ovih malverzacija u upravljanju Badelom 1862 Markotić je morao trpjeti vrlo neugodna pitanja premijera Oreškovića, kojemu nije mogao objasniti zbog čeka Badel ostvaruje tako loše poslovne rezultate. Isto takvu neugodnost Markotić je proživljavao na Glavnoj skupštini u lipnju ove godine kad su ga dioničari ispitivali o zaduženosti tvtke, cijene za koje je prodao bezalkoholne brendove i o hipotekarnoj opterećenosti Badelovih nekretnina. Zbog svojih loših poslovnih odluka i rezultata, Uprava, Markotić i Nadzorni odbor u protekla dva mandata nisu na Glavnoj skupštini dobili razrješnice.

Očito je da je Markotić postavljen na čelo Badela 1862 da bi obezvrijedio tvrtku do maksimuma kako bi se što jeftinije prodala poznatom kupcu. Trenutno je najizgledniji kupac Meteor grupa iz Đakova u vlasništvu Ante Raspudića. Iza Raspudića, odnosno Meteor grupe, postoje pouzdaje informacije, stoji Ivica Todorić, za kojeg se ovaj igrokaz i uništavanje Badela i provodi. Kako bi se dobio privid transparentnosti, za Badel se natječe i slovački STN bez realnih šansi za uspjeh.

Postoji realna opasnost da Badel 1862 preuzme Ivica Todorić odnosno Meteor grupa; time bi bilo onemogućeno ispitivanje kriminalnih djela i štetnih poslovnih odluka koje su dosadašnje uprave nanijele tvrtki, a ujedno bi se onemogućilo ispitivanje tragova novca koji su iz Badela 1862 odlazili prema ministrima i predsjednicima i potpredsjednicima hrvatskih vlada. Opće je poznato da porezne službe nemaju pristupa Agrokorovim odnosno Todorićevim tvrtkama. Isto tako, s obzirom da se i Todorić nalazi u poslovima s vinima, preuzimanje Badela značilo bi za njega kontrolu i ovog segmenta tržišta.

Udruga malih dioničara „Badel badelovcima“, pošteno i stručno osoblje iz tvrtke te sindikati, prvenstveno Novi sindikat, neće pustiti daljnje uništavanje i prodaju u bescjenje ove tvrtke, već se ovom naumu najodlučnije suprotstaviti.

Budući da je Badel 1862 kompanija s velikim potencijalom, neophodno je postaviti poštenu i stručnu upravu koja bi radila u interesu radnika i opstojnosti firme, što firma s tradicijom od 154 godine svakako zaslužuje.

Autor: Darko Petrčić / 7Dnevno / 19. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.