Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bandić u tajnosti počinje graditi podzemnu garažu ispod Praške ulice, stanari dovedeni pred gotov čin!

Autor: Krešimir Turčin / 7dnevno / 19. kolovoza 2016.

Osim što nastavlja s potkopavanjem samog srca Zagreba, Milan Bandić, samoproglašeni kandidat za hrvatskoga premijera, ukopava nižerangirane HDZ-ovce u krvotok Zagrebačkoga holdinga, a na sisu sve siromašnijih građana Zagreba. Samo u posljednja dva tjedna pobrinuo se za njih šestoricu

Vladar hrvatske metropole, Milan Bandić, u najvećoj tišini provodi pripreme za početak gradnje nove podzemne garaže u samom srcu Zagreba. Garaža bi se prostirala ispod Praške ulice, a gradila bi se za potrebe gostiju Hotela Dubrovnik, te novog hotela koji bi se tek trebao početi graditi u zgradi gdje se donedavno nalazila direkcija Croatia osiguranja na uglu Trga bana Jelačića i Praške.

Rovinjska Adris grupa većinskoga vlasnika Ante Vlahovića, prije godinu i pol dana kupila je najveće hrvatsko osiguravajuće društvo, te njegove zaposlenike izmjestila iz povijesne građevine jednog od najvećih hrvatskih arhitekata Ignjata Fischera, te ju namjerava prenamijeniti u luksuzni hotel visoke kategorije (5 zvjezdica) što će se prostirati na 3200 kvadrata. Telegram je nedavno pisao da su u tijeku pregovori Adris grupe i o otkupu susjedne zgrade koja je u vlasništvu Hrvatske poštanske banke, no zapelo je na novcu; HPB, navodno, traži previše za svoju nekretninu.

Adris grupa nije, međutim, uspjela posve isprazniti reprezentativnu zgradu gdje kani urediti hotelsko zdanje. Nije, naime, uspjela pridobiti obitelj Frankopan da proda svoj stan, pa će, kako sada stvari stoje, gradnja hotela biti prilagođena tako da obitelji Frankopan ostane stan, a hotel ipak otvori svoja vrata.

Fakini pozivaju stanare

Premda novi Generalni urbanistički plan (GUP), izglasan prije dva mjeseca u Gradskoj skupštini, ne predviđa u Praškoj ulici gradnju podzemne garaže, nego sinagoge, dok tri etaže podzemne garaže predviđa ispod Tržnice Dolac, čini se da se Bandić baš ne namjerava držati GUP-a k’o pijan plota.

Naime, iz njegova Gradskoga ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet otišao je još 28. srpnja poziv na sastanak u Gradskom poglavarstvu 23. kolovoza svim stanarima u nekretninama koje graniče s nekretninom na adresi Praška 4, kojoj je izdana lokacijska dozvola za rekonstrukciju stambeno poslovne zgrade.

Sve se vodi po zahtjevu društva FAKINI d.o.o.. Gradski fakini na čelu s Bandićem uistinu su si izabrali i prikladno ime – uvidom u poslovni registar razivdno je da je društvo s ograničenom odgovornošću FAKINI osnovano tek prošle godine i da trenutno ima nula kuna prometa. Zagrebački je gradonačelnik, otkako stoluje hrvatskom metropolom kao svojom djedovinom, uvijek sklapao javno-privatna partnerstva s tek osnovanim doo-ima iza kojih uglavnom stoje uvijek jedni te isti fakini.

Nekih se navika Bandiću jednostavno nemoguće riješiti. Osobito fakinaže, tj. muljaže, pa on svudilj, makar i pod teretom optužnica i istraga, nastavlja zlorabiti do vulgarnosti presumpciju nevinosti, a osobito svoje neograničene ovlasti vladanja (a ne upravljanja) Zagrebom.

Građane nitko ništa ne pita

Neodazivanje pozivu na sastanak u Gradskom poglavarstvu neće spriječiti, stoji u dopisu stanarima, donošenje rješenja o utvrđivanju građevinske čestice na adresi Praška 4. Dakle, dragi građani, došli vi ili ne došli na sastanak s gradskim ocima, ionako vas nitko ništa ne pita i nemate nikakav utjecaj ni na što. Lopate su spremne! Uskoro započinje realizacija novog idejnog projekta arhitekta Davora Matekovića na rekonstrukciji zgrade u Praškoj ulici na broju 4, a ulaz do, nalazi se, gle čuda, sjedište Bandićeve stranke rada i solidarnosti, točnije četiri prostorije ukupne površine od 110,49 kvadrata koje je 5. svibnja prošle godine gradonačelnik dodijelio sam sebi, pardon, svojoj stranci Milan Bandić 365!

Inače, arhitekt Davor Mateković ima puno iskustva suradnje s Gradom i Grad s njim. Njegov studio Proarh izveo je rekonstrukciju nebodera na Trgu bana Jelačića, njegovi su neboderi u Strojarskoj ulici koji svijetle noću, njegova je stambena interpolacija na Britancu, vrtić u Kustošiji, osnovna škola Alojzija Stepinca na Vrbanima, a na natječaju je dobio i projekt izgradnje nogometnog kampa na Sveticama.

Uhljebljivanje nižerangiranih HDZ-ovaca

Osim što nastavlja s potkopavanjem samog srca Zagreba, Milan Bandić, samoproglašeni kandidat za hrvatskoga premijera, ukopava nižerangirane HDZ-ovce u krvotok Zagrebačkoga holdinga, a na sisu sve siromašnijih građana Zagreba.Samo u proteklih 15-ak dana, Bandić se probrinuo da šestorica članova HDZ-a lakše žive od prvog do prvog. Sinekurama u Nadzornom odboru ZG holdinga nagradio je trojicu HDZ-ovaca: Nikolu Mijatovića, bivšeg šefa Nadzornog odbora Croatia osiguranja, te Marija Župana i Ivana Čelića, dvojicu viđenijih gradskih zastupnika u Skupštini i najbližih suradnika predsjednika Skupštine i gradskog HDZ-a, Andrije Mikulića.

Nekoliko mjeseci ranije Andrija Mikulić se, na Bandićev mig, još konkretnije pobrinuo za skupštinara Marija Župana. Nazvao je privremenog ravnatelja Studentskoga centra i rekao mu da ima nalog odozgo da nađu neko, i to ne bilo kakvo, nego neko važno radno mjesto za Župana. Pa je Župan tako prvo zaposlen na relativno visoki koeficijent 3,5, a tek potom mu je forimirano radno mjesto, te je on danas savjetnik ravnatelja Studentskoga centra. A od neki mu je dan kućni budžet pojačan za dodatnih 3000 kuna, koliku naknadnu primaju članovi Nadzornog odbora ZG holdinga.

Otkako je postao predsjednik Skupštine grada Zagreba, novinari Andriju Mikulića navode kao čovjeka od najvećeg povjerenja Milijana Brkića u gradskom HDZ-u, koji je pak u Zagrebu najveći koalicijski partner Bandiću i drži mu većinu u Skupštini za sve bitne odluke.

Sveprisutni Milijan Brkić

Bandić je prije neki dan „pojačao“ i Upravu ZG holdinga. Dvjema damama u Upravi, Ani Stojić Deban i Danijeli Franić, pridružio je, također HDZ-ova igrača, Bernarda Mršu, ekonomista koji je dosadašnju karijeru većinom izgradio u Croatia osiguranju. I za Mršu je agitirao sveprisutni Milijan Brkić, a Bandić nije mogao ne udovoljti molbi budućeg partnera i na nacionalnoj razini, premda se iza Mrše vuku neugodni repovi.

Naime, prije nekoliko se godina kao šef nabave u Croatia osiguranju našao pod policijskom istragom zbog kupnje zemljišta i stanice za tehnički pregled u gospodarskoj zoni u Sinju 2010. godine za 13,5 milijuna, što se smatralo preplaćenim iznosom. Poslije toga Mrša je postao predsjednik uprave tvrtke kćeri, Croatia tehnički pregled.

Nedavno je pak, nakon promjene vodstva Croatia

osiguranja, smijenjen zbog suspektnog poslovanja. No, CO je bila velikodušna pa je Mršu otpremila sa stotinjak tisuća eura, što on nije mogao odbiti, a za kontinuitet stalnih mjesečnih primanja pobrinuo se, eto, ovih dana Miki Fontana, smjestivši ga u Upravu Holdinga.

Miki Fontana kupuje glasove

No, to nije sve! Bandić je jednim potezom riješio još dvojicu HDZ-ovaca – nekad visokog i važnog, a danas relativno marginalnog Tomislava Družaka imenovao je ravnateljem Holdingove podružnice Vladimir Nazor koja se bavi organiziranjem odmora djece, a Stanka Gačića, tajnika zagrebačkog HDZ-a, inače po struci inženjera grafičke tehnologije, imenovao je voditeljem podružnice Tržnice Zagreb.

Tako, eto, Milan Bandić u osvit parlamentarnih izbora, osim što se koristi pričuvom iz gradskoga proračuna da, što sitnijim, što krupnijim donacijama širom Hrvatske, ali i Hercegovine, pokuša kupiti glasove, nastavlja sa svojom dugovječnom praksom interesnog zapošljavanja ljudi na „halo Bing, ovdje Band!“.

Od osnutka Zagrebačkog holdinga 2006. godine, tim mega poduzećem za upravljanje hrvatskom metropolom, kao pretežiti obrasci ponašanja caruju nepotizam, zloupotreba rođačkih, prijateljskih, političkih i interesnih veza, jednom rječju – korupcija. Opipljiva i očigledna korupcija, koja je u desetak godina stanovnicima Zagreba udvostručila izdvajanja za režije, pa su zagrebački cinici još odavno ustvrdili da bi trebalo uvesti izravnu autobusnu liniju ZG holding – Remetinec!

Samo je nakratko Sandra Švaljek, zamjenjujući pritvorenog Bandića, prekinula praksu imenovanja u Upravi ZG holdinga. Ali, otkako je Bandić ponovno u sedlu,opet se njeguju stranačke i rođoljubne veze i odnosi. Kojima bi Miki Fontana tako rado premrežio cijelu Hrvatsku…

Zagrebačka sramota na Trgu kralja Tomislava 16

Bandiću, zašto skela na ZG-starini stoji već 11 godina?!
Zelena transverzala koja spaja kolodvor s Jelačić placom za mnoge je najljepši dio Zagreba. No, na Trgu kralja Tomislava br. 16 nalazi se predivna zgrada s koje padaju cigle. I tako već godinama. Za ne vjerovati je da građevinska skela nadstrešnica nagrđuje povijesnu zgradu i prostor već duže od 10 godina. A njezina je jedina svrha obrana prolaznika od pada cigli na glavu. A postavljena je 2005.!!! Ej, 2005.!

Drčni gradonačelnik koji već 16 i pol godina vlada (da, vlada, a ne upravlja) Zagrebom, nije u mogućnosti riješiti ovu nakaradu u samom srcu grada, na izvoru svih turističkih obilazaka Zagreba, a gura se da nam uredi i cijelu Hrvatsku. Doista je čudnovato da mu ova šaka u oko na Trgu kralja Tomislava već nije proparala mozak. Pa kako da tu „sitnicu“ nije riješio od 2005., a veli da „dela“ već 16 godina 365 dana godišnje 16 sati dnevno za voljeni mu Zagreb!? Aha…

I pritom papagajski ponavlja da imamo najljepšu metropolu Europe. Možda i svijeta. Svemira. Galaksije. Svih svemira i paralelnih svjetova u kojima vrli zagrebački gradonačelnik obitava već duže od 10 godina i nije stigao, makar onako u svome stilu, narediti svojim izvršiteljima da napokon poduzmu nešto da predivna zagrada na Trgu kralja Tomislava br. 16 pokaže svoje pravo lice.

Autor: Krešimir Turčin / 7dnevno / 19. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.