Marko Lukunic/PIXSELL

Prijeti li Kreši Milanoviću uhićenje? Što o tome znaju Slavko Linić i Zinka Bardić?!

Autor: Dubravko WURTBERGER/ 7 Dnevno/ 28. listopada 2016.

S iščekivanjem odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o tome, hoće li pokrenuti postupak protiv bivšeg premijera zbog afere ‘Madison’, iz nekih dobro obavještenih  odvjetničkih krugova ovih je dana procurila vijest da je i Krešimir Milanović, brat Zorana Milanovića, u velikim problemima te da mu, navodno, prijeti i uhićenje zbog mnoštva sumnjivih poslova i malverzacija o kojima su pisali naši, ali i mediji u regiji, tijekom proteklih nekoliko godina.

Dok je bivši premijer Zoran Milanović sa svojim bliskim suradnikom i bivšim potpredsjednikom Vlade, Brankom Grčićem, početkom ovog mjeseca otputovao u Tiranu gdje se sastao s albanskim premijerom i čelnikom Socijalističke partije Albanije, Edijem Ramom i drugim političarima, nudeći im svoje savjetničke usluge, nekoliko dana ranije članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa objavili su da će uskoro odlučiti treba li pokrenuti postupak protiv Milanovića zbog afere “Madison”.

Podsjetimo, sve je počelo kada je Jutarnji otkrio da je Milanović prijavljen Državnom odvjetništvu jer je tražio da se njegovom prijatelju Igoru Kneževiću, kroz fiktivne ugovore isplaćuje 15.000 kuna mjesečno. Mladen Hrgarek, vlasnik agencije “Madison”, prijavio je DORH-u predsjednika SDP-a, zbog sumnji na pranje novca, ali je Državno odvjetništvo – odbacilo prijavu. Potom je Hrgarek, razočaran takvom odlukom, navodno od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio reviziju postupka.

Problem za Milanovića su poslovi koje je njegov prijatelj dobivao od države dok je na vlasti bila SDP-ova koalicija. Otkrilo se kako je firma Igora Kneževića u Milanovićevom mandatu, poslovala i s državnom tvrtkom “Plinacro”, s kojom je od 2012. sklopljeno narudžbi u iznosu od 553.657 kuna. Knežević je na poslovima s državom od 2013. uprihodio oko 470.000 kuna, a tijekom 2015. i 2016., Sabor je od “Intergrafike” naručio posjetnice i olovke vrijedne 40.000 kuna.

Bardić se svrstala uz Slavka Linića

Ukoliko Povjerenstvo  pokrene postupak protiv Zorana Milanovića zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i bude li on proglašen krivim, slijedi mu financijska kazna u širokom rasponu od 2000 do 40 tisuća kuna. Ipak, značajnija je od same kazne činjenica da bi takva odluka Povjerenstva mogla postati  novim uporištem “Madisonu” da od nadležnih institucija zatraži reviziju postupka  u ovom slučaju, za što je, osim Hrgareka, iznimno zainteresirana i Zinka Bardić, direktorica strateških komunikacija u agenciji, inače nekadašnja Milanovićeva glasnogovornica.

Između nje i bivšeg premijera i čelnika SDP-a Zorana Milanovića pukla  je ljubav  onoga trenutka kada je s mjesta ministra financija smijenjen Slavko Linić. Tada je Milanovićeva spin doktorica Zinka Bardić, otvoreno stala na Linićevu stranu, a nepuna tri mjeseca prije nego li je Linić izbačen iz SDP-a, ona se na jednoj od stranačkih konvencija nije odvajala od njega. To je razotkrilo tadašnju pukotinu i u Milanovićevom najužem timu, a promatračima dalo jasan signal da se njegova bivša glasnogovornica  potpuno svrstala na Linićevu stranu.

A kada je Linić početkom lipnja 2014. godine, tijesnom većinom izbačen iz stranke, počeo je njegov obračun s Milanovićem. U tom obračunu, cijelo vrijeme mu je, navodno, nesebičnu potporu davala i njegova vjerna suradnica “od kolijevke pa do groba” – Zinka Bardić. Da je tomu tako, mnogi u SDP-u, a i šire, mogli su se uvjeriti kada je u srpnju ove godine, u Jutarnjem listu, osvanula afera “Madison” s bivšim premijerom u glavnoj ulozi. Insajderi su još tada tvrdili da je, osim vlasnika agencije “Madison”, Mladena Hrgareka, svoje prste u sve to umiješala i ratoborna Zinka Bardić.

Krešini sumnjivi poslovi

No, istodobno s iščekivanjem odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o tome hoće li pokrenuti postupak protiv bivšeg premijera zbog afere “Madison”, iz nekih dobro obavještenih  odvjetničkih krugova ovih je dana procurila i vijest da je i Krešimir Milanović, brat Zorana Milanovića, u velikim problemima, te da mu, navodno, prijeti i uhićenje zbog mnoštva sumnjivih poslova i malverzacija o kojima su pisali naši, ali i mediji u regiji tijekom proteklih nekoliko godina.

Podsjetimo, prva velika afera u kojoj se našao Krešimir Milanović bila je ona otkrivena prije  tri godine, kada se doznalo da se  LHB banka izložila neuobičajeno velikom riziku kada mu je 2007. godine dodijelila višemilijunski kredit. A nakon te afere, zaredale su još brojne druge  u kojima je glavnu negativnu ulogu redovito imao upravo nestašni brat Zorana  Milanovića – Krešimir. O nekim njegovim aferama mediji su doznali upravo od Slavka Linića koji je više puta upozoravao na sumnjive poslove Krešimira Milanovića.

Kada je početkom  svibnja 2014. godine, tadašnji premijer Zoran Milanović smijenio  Slavka Linića s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija zbog, kako je naveo, ozbiljno narušenog povjerenja, te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke “Spačve”, zbog čega je provedena i istraga po službenoj dužnosti , u relevantnim medijskim i političkim krugovima su se odmah pojavile informacije kako je Linić smijenjen zbog – brata Zorana Milanovića.

A devet mjeseci kasnije, nakon što je na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije utvrđeno da u postupanju ministra financija Slavka Linića, a niti drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe u “Spačvi”, nisu ostvarena obilježja za koje se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka oštećen proračun Republike Hrvatske, bivši ministar financija je dobio novi vjetar u leđa za obračun s  bivšim šefom Zoranom Milanovićem.

Povlaštene informacije

Tako je ratoborni i osvetoljubivi Linić, tada učestalo u  medijima iznosio konkretne dokaze o  podrijetlu njegova sukoba s tadašnjim premijerom i stvarnoj pozadini njegove smjene s mjesta ministra financija, a  potom i izbacivanja iz SDP-a. Linić je tvrdio da razlog njegove smjene nije afera oko tvrtke “Spačva”, jer je istraga po službenoj dužnosti dokazala da u predstečajnoj nagodbi nije oštećen proračun, nego da je stvarni razlog njegove smjene bio njegov sukob s bratom tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Naime, Linić je optužio Krešimira Milanovića da je, koristeći rodbinski odnos sa šefom Vlade i bliske odnose s tadašnjom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović-Smiljanec, pokušao utjecati na rad Porezne uprave, i to za interes poreznih dužnika. A izvori, bliski tadašnjim krugovima  Ministarstva financija, tvrdili su kako su uvjereni da je Linić, napuštajući funkciju čelnog čovjeka tog Ministarstva, sa sobom ponio dosta materijala koji bi mogli nauditi Zoranu Milanoviću i njegovom bratu Kreši.

Navodno se ovih dana, zahvaljujući ponajviše Linićevim dokumentima, počeo stezati obruč oko Milanovićeva brata Kreše, kojem prijeti čak i uhićenje. Ukoliko se ono dogodi, dobro upućeni tvrde da bi najviše zasluga za takav epilog mogao ponijeti upravo Slavko Linić, ali i bivša Milanovićeva spin doktorica, Zinka Bardić.

Upravo nju bi, sugerira nam naš izvor, trebalo upitati – kakva je njezina uloga u svemu tome, s obzirom na činjencu da je bila u doticaju s povlaštenim informacijama dok je ordinirala u kabinetu bivšega premijera…

Ratoborna Zinka Bardić

Zvali su je Bijela žena i Milanovićev Ratko Maček

Dok je bila u dobrim odnosima s bivšim premijerom,  Zinku Bardić su neki mediji i neki novinari nazvali  Milanovićevim  Ratkom Mačekom, jer je u medijima organizirala mrežu pouzdanika koji su slavili poteze njenog tadašnjeg šefa čak i kad su ga intervjuirali

Zinka Bardić je svoju profesionalnu karijeru započela kao novinarka i urednica na zagrebačkom Radiju 101. Od 1990. do 1993. bila je novinarka i urednica i na desku vijesti Dnevnika HTV-a. Jedna je od osnivačica OTV-a i autorica i producentica brojnih kampanja nevladinih organizacija, te televizijskih i radijskih spotova političkih stranaka.

Kada je Račan sa svojim koalicijskim partnerima došao na vlast 2000. godine, Zinka Bardić je postala načelnica Odjela za odnose s javnošću i glasnogovornica MUP-a u, vrijeme ministarskog mandata esdepeovca Šime Lučina. Upućeni kažu da su je u nekim krugovima u policiji zvali – Bijela žena, te da je bila – vrlo ratoborna. Tu ratobornost je zadržala i kasnije, pogotovo kada je postala Milanovićeva glasnogovornica.

A dok je bila s njim u dobrim odnosima,  Zinku Bardić su neki mediji i neki novinari nazivali  – Milanovićevim  Ratkom Mačekom, jer je u medijima organizirala mrežu pouzdanika koji su slavili poteze njenog tadašnjeg šefa čak i kad su ga intervjuirali.

 

Autor: Dubravko WURTBERGER/ 7 Dnevno/ 28. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.