Usvojeno izvješće Marijane Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima

Autor: dnevno.hr

Izvješće prepoznaje izniman doprinos koji žene ostvaruju u ruralnim područjima osobito naglašavajući ključnu ulogu žena u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – glavnim društveno-gospodarskim jedinicama ruralnih područja u kojima se vodi briga o prehrambenoj proizvodnji, očuvanju tradicionalnih znanja i vještina te zaštiti okoliša

Izvješće hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima usvojeno je jutros na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta. Izvješće je zastupnica Petir sastavila ispred odbora FEMM i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), a suizvjestiteljica ispred odbora AGRI je španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez (GUE / NGL).

„Zahvaljujem kolegama koji su podržali ovo izvješće. Neopisivo mi je drago da ono iznad svega cijeni multifunkcionalnu ulogu žene na selu kao čuvarice obitelji, kulture i baštine, one koja doprinosi zaštiti okoliša, proizvodi hranu i čuva biološku raznolikost… kao one na kojoj počiva opstanak ruralnog prostora“, kazala je tom prigodom zastupnica Petir te dodala kako je ovo izvješće izradila u čast svim hrabrim seoskim ženama kojima se iznimno divi.

Izvješće prepoznaje izniman doprinos koji žene ostvaruju u ruralnim područjima osobito naglašavajući ključnu ulogu žena u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – glavnim društveno-gospodarskim jedinicama ruralnih područja u kojima se vodi briga o prehrambenoj proizvodnji, očuvanju tradicionalnih znanja i vještina te zaštiti okoliša.

„Potrebno je očuvati ruralni prostor, a to možemo postići samo ako brinemo o dostojanstvenom životu stanovnika ruralnog prostora“, govori Petir te pojašnjava kako je potrebno s više sinergije upotrebljavati postojeće dostupne instrumente kako bi se uspostavili bolji životni i radni uvjeti u ruralnim područjima, osigurala adekvatna infrastruktura, obrazovne ustanove, zdravstvena zaštita te kako bi se podignula razina osviještenosti o svim mogućnostima koje se nude ženama.

Petir naglašava kako je “zabrinjavajuće da niti jedna država članica Europske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj”. Stoga Petir smatra iznimno važnim da se prilikom reforme Zajedničke poljoprivredne politike u budućnosti zadrže odredbe o tematskim potprogramima o ženama u ruralnim područjima, te ujedno potakne države članice da iskoriste i aktiviraju te potprograme s obzirom na to da oni mogu biti važni za otvaranje radnih mjesta za žene u ruralnim područjima.

„Važno je promovirati poljoprivredu i rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kako bismo ohrabrili mlade, a posebno žene, da ostaju živjeti na selu i nastave se baviti poljoprivredom. Mladi su jamac opstanka ruralnog prostora“, rekla je Petir. Naglasila je i kako je važno osigurati seoskim ženama socijalnu zaštitu i individualna prava – pravo na porodiljni dopust, zdravstveno osiguranje, pristojna primanja i dostojnu mirovinu. Poznato je da se ona zalaže za uvođenje minimalne nacionalne mirovine koja je posebno važna za žene na selu koje su se cijeli život bavile poljoprivredom i domaćinstvom te nemaju nikakva primanja. “To je važna mjera koja će im osigurati dostojanstven život u starosti”, ističe Petir.

Žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima EU-a, ali samo oko 45 % ukupnog gospodarski aktivnog stanovništva te upravljaju sa svega 30 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.  Tijekom 2014. žene su ostvarile oko 35 % ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, odnosno bile su zaposlene na 53,8 % nepunog radnog vremena i 30,8 % punog radnog vremena, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima obavljale su i drugi rad ( briga o obitelji i domaćinstvu) koji je često okarakteriziran kao „nevidljivi“.




U izvješću se napominje kako su žene u ruralnim područjima često nedovoljno zastupljene u tijelima za donošenje odluka, kao što su poljoprivredne zadruge, sindikati i općinska poglavarstva, a izložene su i spolno uvjetovanoj razlici u plaćama i mirovinama.

Na nacrt izvješća podneseno je 317 amandmana, a prilikom njegove izrade zastupnica Petir konzultirala se s Europskom komisijom, kao i udrugama seoskih žena koje su je detaljno upoznale s najznačajnijim problemima.

Na poziv zastupnice Petir glasovanju je prisustvovala i najuzornija hrvatska seoska žena Tamara Krklec Čvangić koju je zastupnica Petir nagradila putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom Parlamentu. Zastupnica Petir o izvješću će danas govoriti i pred odborom žena najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača COPA-COGECA, a ženskom odboru COPA-COGECA predstavit će se i gđa Krklec Čvangić.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.