Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Usudi li se itko u kampanji progovoriti o aferi koja je kompromitirala DIP i Ustavni sud?

Autor: I.Delić

Da se ovakvo što dogodilo u nekoj drugoj europskoj državi sve institucije i političke opcije digle bi se na noge.

Afera koje je ozbiljno kompromitirala Ustavni sud, ali i Državno izborno povjerenstvo sve ozbiljnije se zakuhava. Naime, Ustavni sud RH zatražio je očitovanje Josipa Vreska člana DIP-a, vezano uz navode o isplatama austrijske Hypo Alpe Adria Banke, i nakon što utvrdi sve relevantne činjenice spomenuti će sud dovršiti postupak u što kraćem roku, javlja javna televizija prenoseći izjavu iz Ureda predsjednika Ustavnog suda, u čiju je nadležnost pala odluka po raspuštanju Sabora.

Iz Ustavnog suda naglašavaju da protiv njihova suca Davorina Mlakara, čije se ime također spominje u aferi Hypo nije pokrenuta nikakva procedura niti je Sud primio službene informacije od nadležnih službi. Javni servis je objavio i iskaz trećeg svjedoka u ovoj aferi Danijela Ropuša, a u kojem ovaj tvrdi da je primio 210.000 eura, koje je smatrao nagradom za pomoć u prenamjeni zemljišta koje je Hypo banka kupila u Šimunima na otoku Pagu. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u četvrtak je u vezi s navodnim isplatama austrijske Hypo Alpe Adria Banke ustavnome sucu Davorinu Mlakaru, članu Državnog izbornog povjerenstva Josipu Vresku te Danijelu Ropušu rekao da DORH obavlja odgovarajuće provjere. Na novinarsko pitanje o mogućem pokretanju postupka u Hrvatskoj u slučaju isplate po 210 tisuća eura Hypo Alpe Adria banke Mlakaru, Vresku i Ropušu, o čemu se u Austriji vodi sudski postupak, Cvitan je odgovorio kako o tim predmetima neće govoriti te da može reći samo da državno odvjetništvo obavlja odgovarajuće provjere. Za usluge u prenamjeni poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko u Šimunima te zbog utjecaja na čelnike HNB-a pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci, toj je trojici prije desetak godina navodno isplaćeno po 210 tisuća eura, a član DIP-a Vresk u sklopu sudskog postupka koji se vodi na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg šefa Hypo banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura austrijskim istražiteljima priznao  je kako je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, i to kad je već bio član DIP-a.

Ova na prvi pogled pomalo zbunjujuća priča, zapravo ima zastrašujuću pozadinu, jer sama mogućnost da neka strana pa i bilo koja druga banka ostvari bilo kakav utjecaj na državne institucije koje bi trebale biti nedodirljive, u svakoj normalnoj državi, a osobito onoj koja je članica EU izazvala bi reakciju cjelokupnog sustava, na noge bi se trebala dići sva politička elita, uključujući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali i premijera Tihomira Oreškovića, reagirati bi morala i oporba, ali i svi oni kojima je iole stalo do ugleda zemlje. No, ne radi se tu samo o ugledu već i o nacionalnoj sigurnosti, za koju evidentno nitko ne mari. Dapače, dok mi raspravljamo o Milanovićevim snimkama, ustašama, partizanima i lažnim antifašistima, ovo je tema o kojoj vlada potpuni muk jer evidentno u predizborno vrijeme nikome nije u interesu da se načima nešto ovako osjetljivo. A kako bi i bilo kada u ovoj nezgodnoj priči, očigledno svatko štiti svoje pa je tako ovoj aferi unatoč poput ličkog medvjeda zaštićen i zbrinut nekadašnji HDZ-ovac danas ustavni sudac Davorin Mlakar. Njegovo imenovanje trebalo je biti prilika da se kompletna politička elita oglasi o tom slučaju, bilo je potrebito tražiti ne samo njegovo, već i očitovanje svih aktera, ali i institucija koje sudjeluju u ovoj neugodi, ali po navadi sve se diskretno uguralo pod tepih, ispod kojeg se širi sve nugodniji vonj. A taj neugodan miris ukazuje na to da su obje političke opcije i ona HDZ-ova, i ona SDP-ova prešle preko afere Hypo, ignorirajući potencijalnu ljagu koja se vuče za dva snažna predstavnika, još snažnijih institucija koje su stvorene da bi bile neovisne i nekompromitirane.

Za sada posljedica po aktere ove priče nema, a izbori su pred vratima. Poznavajući hrvatsku društveno- pravosudnu i političku kremu neće ih niti biti, zato i jesmo tu gdje jesmo, i zato ćemo za izlazak iz krize morati sačekati neka druga vremena, u kojima ćemo doista moći progovarati o neovisnosti institucija. Vremena su to u kojima će političari s riječi, morati prijeći na djela, ali pred nama su izbori pa na to u naletu lažne domoljubne euforije nitko i ne mari.

 

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.