USPOREDILI SMO: Jelovnici hrvatskih političara, studenata i gladne djece u pučkim kuhinjama drastično se razlikuju!

Autor: Iva Međugorac

Obroci u pučkoj kuhinji, studenskoj menzi i sabornici poprilično se razlikuju.

Da saborski zastupnici i obični smrtnici u Lijepoj našoj ne žive istim životom, više i nije neka vijest. Jasno je i vrapcima na ulazu u sabornicu da ondje susreću ljude koji žive lagodnim životom, uživajući povlastice preko leđa hrvatske sirotinje. Jedna od povlastica jest i povoljan obrok u saborskom restoranu, ali i jednako tako povoljna pića u ondašnjem kafiću. Jasno, cijena u restoranu i kafiću ne odnosi se samo na političare, već proizvode tamo konzumiraju i saborski djelatnici te njihovi gosti. Kavu je u ondašnjem kafiću potrebno platiti 3,50 kuna. S druge strane, cijena kave na Pantovčaku jest 80 lipa baš kao i šalica čaja. Cijene ručka različite su ovisno o tome nalazi li se zastupnik u restoranu ili se služi samoposlužnom menzom. U restoranu je kompletan obrok s juhom i desertom 36 kuna, dok u menzi iznosi 26 kuna.

Na meniju se u saborskom restoranu mogu pronaći razne delicije od pečenih svinjskih rebara, valjušaca, tune sa žara pa sve do kelja s krumpirom. Ondje se vidjeti i probati mogu valjušci, sarma, hamburger te restani krumpir. A čest obrok je i piletina s mlincina te prilogom od povrća. Služi se u Saboru i teleće pečenje s rižom, ali i srdele sa salatom od krumpira. Korisnici saborske kuhinje svaki dan biraju između dva pripremljena menija koja uključuju juhu, glavno jelo, prilog i salata. Zaposlenici, akreditirani novinari i zastupnici ručak plaćaju 22 kune, a ostali posjetitelji 44 kune.  Za sendvič je u Uredu predsjednice potrebno odvojiti deset kuna, dok desert plaćaju pet, a za ručak odvajaju 20 kuna. Zađete li u Banske dvore gdje je sjedište Vlade i poželite kavu s mlijekom, platit ćete je 3,50 kuna. Muči li vas grlobolja ili naprosto volite čaj, za šalicu ćete izdvojiti jednak iznos. Jede vam se sendvič sa šunkom? E pa u Vladi ćete ga platiti deset kuna. Za one zahtjevnije tu je i sendvič s pršutom od 18 kuna. Kompletan ručak s juhom i salatom iznosi 18 kuna, dok desert plaćaju pet kuna. U saborskoj kuhinji kava i čaj stoje 3,50 kuna, a za kavu s mlijekom valja dodati ponešto kovanica jer ona košta 4,50 kune. Zato je sendvič sa šunkom tamo deset kuna, dok je za onaj s pršutom potrebno dodati još pet kuna.

S druge strane, jelovnik za petak u popularnom SC-u u Savskoj nešto je skromniji, što ne treba čuditi jer ondje na ručak dolaze studenti iz Zagreba, ali i ostalih hrvatskih gradova. Ovako izgleda jelovnik za petak 8. svibnja u studentskoj menzi:

MENU LINIJA LIJEVO: Juha od rajčice, POHANI OSLIĆ FILE (200g), grašak s mrkvom, salata zelena, kolač

IZBOR  LINIJA LIJEVO: LIGNJE NA ŽARU (200g), PEČENA PILETINA (250g), SVINJSKI ODREZAK U VRHNJU (150g), PEČENA SVINJETINA (140g)  

PRILOZI: pečeni krumpir, zapečena cvjetača, rezanci s brokulom, riža kuhana, varivo ričet 

MENU LINIJA DESNO: Juha od rajčice, JUNETINA KAO DIVLJAČ (140g), njoki, salata svježe zelje, naranča




IZBOR LINIJA DESNO: PRŽENE LIGNJE (200g), MORSKI PAS ODREZAK (250g), ČEVAPČIĆI (200g), KOTLET U POVRĆU(150g)

PRILOZI: tartar umak, pommes frites, blitva lešo, rižoto od šampinjona, tjestenina 

VEGETARIJANSKI MENU: Juha od rajčice, Tortelini sa špinatom i umakom od šampinjona, salata, desert




 VEČERA

MENU: Čaj, PRŽENE SRDELE (180g), pečeni krumpir, salata kiseli krastavci, puding vanilija

VEGETARIJANSKI MENU: Čaj, Soja steak pohani, miješano povrće (grašak, mrkva, krumpir), salata kiseli krastavci, puding vanilija

IZBOR: PASTRVA NA ŽARU (210g), ŠPIKANA JUNETINA (120g), NARAVNI ODREZAK (150g), HRENOVKE (150g), BUREK SA SIROM

– Prilozi: prokulica lešo, kroketi, krpice sa zeljem, pommes frites 

I pučka kuhinja Dobri dom svoja vrata svakodnevno otvara tisućama korisnika, a njihov jelovnik u usporedbi s onim saborskim pa čak i onim studentskim znatno je skromniji. Na njihovom jelovniku u petak se tako našla krem juha od šparoga, prženi štapići od lignji, salata od graha, krumpira i mahuna s bučinim uljem te polubijeli kruh.

Česti posjetitelji pučke kuhinje su čak i djeca jer sve je veći broj onih kojima je jedini topli obrok u danu upravo onaj iz ove skromne kuhinje čiji broj korisnika u svim gradovima raste. U Zagrebu se broj korisnika ove godine povećao za 20 posto, a očekuje se da će ta brojka rasti. Pravo na topli obrok u Dobrom domu imaju tek registrirani korisnici Centra za socijalnu skrb. Treba naglasiti u ovoj tužnoj priči i podatak da u državi postoji preko 300 tisuća građana s blokiranim računima, a to pak znači da ti ljudi nemaju pravo na socijalnu naknadu te jednako tako ne ostvaruju mogućnost za besplatan obrok u pučkoj kuhinji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.