Anto Magzan/PIXSELL

Usporedili smo gospodarske planove HDZ-a i SDP-a: Provjerite što nam doista nude!

Autor: I. Delić

HDZ-Središnja snaga razvoja Hrvatske naziv je HDZ-ova programa koji je predstavljen javnosti, a koji ima niz temeljnih načela: od političke stabilnosti i pravne sigurnosti, do gospodarskog rasta i solidarnog društva-tradicicinalne vrijednosti u suvremenoj Hrvatskoj. Glavni elementi programa su pak pravosuđe, javna uprava i decentralizacija.

Kada si žele dati na važnosti i ozbiljnosti, tada političari odjeveni u skupocjena odijela uoči izbora počnu progovarati o gospodarskom programu.

Tom scenariju svjedočimo i uoči rujanskih izbora. Dvije najveće opcije- HDZ i SDP kampanju su otpočele upravo tom famoznom gospodarskom retorikom te su pompozno predstavile svoj gospodarski program. Ako je suditi po prošlosti, sve to moglo bi se svesti na pusta obećanja, koja nemaju uporište, i od kojih neće biti ništa, ali ne budimo pesimisti prije nego li se išta dogodilo.

Predstavljeni programi rezimirati bi se mogli tako da će svi učiniti sve što je potrebno za boljitak hrvatskih građana. Dok SDP ovoga puta naglasak stavlja na zaposlenike, HDZ se obraća poduzetnicima, socijaldemokrati se busaju u prsa socijalnim mjerama na koje su stavili akcent, dok Ivana Maletić iz HDZ-a u prvi plan stavlja reformu administraicje.

SDP je predvođen Gordanom Marasaom u kampanji obećao, da će ukoliko pobjede na izborima do konce ove godine ukinuti obavezan dopirnos za Hrvatsku gospodarsku komoru te će na taj način osloboditi poduzetnike koji to žele parafiskalnog nameta. Osim toga, Narodna koalicija koju vodi Partija obećava jačanje gospodarske diplomacije što će stvoriti 15 tisuća gospodarskih prilika i u četiri godine Hrvatsku uvrstiti među 30 zemalja po lakoči poslovanja, što i nije pretjeran pomak obzirom da je prema Doing Businessu naša zemlja već sada među 40 zemalja po lakoći poslovanja. Narodna koalicija u planu navodi i povećanje neoporezivog djela plaće na 3000 kna, a glavni poticaji poduzetništvo bit će uvjetovani zapošljenjem, poticat će rad za stalno, u admicinstraciji će reformirati sustav plaća, stipendirati djecu iz siromašnijih obitelji. Bazirat će se i na znanost te uvesti jedinstveni registar socijalnih naknada, planiraju i približiti zdravstvo bolesnima helikopterskom službom za cijelu zemlju.

HDZ se pak bazirao na reformu poreznog sustava, reformu pravosuđa i javnih poduzeća, privatizaciju, digitalizaciju administracije, a sve to u cilju povoljnijeg okruženja za poduzetnike.

Glavni cilj SDP-a u naredne četiri godine jest podići zaposlenost na stopu od 66 posto, a nezaposlenost svesti na razinu prosjeka EU. Premda vješto barataju brojkama, ne otkrivaju kako kane doći do te razine, jer to vrlo vjerojatno ni sami ne znaju. Ali ono što u Partiji više no dobro znaju je pisanje, pa su tako napisali program Siguran smjer za Hrvatsku koji je napisan na 113 stranica i podjeljen na 15 poglavlja. U njemu SDP sa svojim koalicijskim partnerima definira smjer u kojem bi Hrvatska trebala krenuti ukoliko osvoje vlast, a namjeravaju obilato koristiti sredstva Eu fondova te se kane orjentirati na mlade i starije od 50 godina.

Nade polažu u proširenje mjere stručnog osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa koju je ova vlada privremeno stopirala. Naknadu kane podići sa dosadašnjih 2400 kuna, na više od 3000 kuna mjesečno, a zapošljavanje starijih poticat će petogodišnjim oslobađanjem poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaće svakog starijeg od 50 godina koji posao dobije na neodređeno vrijeme. Povećanje broja zaposlenika nosi stabilizaciju mirovinskog sustava, a time će mirovine iznositi više od 60 posto plaće. Ponovno obećavaju i socijalne mirovine o kojima debatiraju već 15 godina, radi se o zajamčenim prihodima svima starijima od 65 godina koji nemaju mirovinu, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj takvih minimalno 65 tisuća. Najavljuju i mogućnost da jedan partner nakon smrti drugoga prima dio njegove mirovine bez obzira na vlastiti status, a najavljuje se i ukidanje postojećeg beneficiranog radnog staža te uvođenje profesionalne mirovine za specifična zanimanja.

HDZ-Središnja snaga razvoja Hrvatske naziv je HDZ-ova programa koji je predstavljen javnosti, a koji ima niz temeljnih načela: od političke stabilnosti i pravne sigurnosti, do gospodarskog rasta i solidarnog društva-tradicicinalne vrijednosti u suvremenoj Hrvatskoj. Glavni elementi programa su pak pravosuđe, javna uprava i decentralizacija.

-Pravna država mora biti utemeljena na neovisnom, nepristranom i učinkovitom pravosuđu te djelotvornoj i poštenoj javnoj upravi. Ključno je stoga vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Zbog toga je potrebno nastaviti razvoj sustava i kontinuirano raditi na unaprijeđivanju profesionalnosti sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i javnih bilježnika- stoji u HDZ-ovom planu.

Nadalje, najavljuju kontinuiran dijalog s Hrvatskom gospodarskom i obrtičnkom komorom koje će im biti socijalni partneri. A u takvom odnosu kane biti sa sindikatima i poslodavcima. Prioritet im je, piše u planu, zaštita prava radnika te osiguranje konkurentnosti gospodarstva. Namjeravaju poticati dijalog sa svim vjerskim zajednicama postujući načelo odvojenosti Crkve i države, posebno s Katoličkom crkvom kao najvećom i najznačajnijom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj. Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske temelj su toga odnosa.

-Višegodišnja ekonomska kriza i recesija otkrile su dubinu makroekonomskih neravnoteža s kojima je nacionalno gospodarstvo suočeno. Unatoč izlasku iz recesije, njihovo rješavanje zahtijeva provedbu cjelovitih strukturnih reformi u cijelom nizu područja. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti jačanju fiskalnog kapaciteta, a time i postizanju fiskalne održivosti države kroz smanjenje proračunskog deficita i javnog duga. Uz rast gospodarstva, stabilnost javnih financija ključna je za postizanje boljega kreditnog rejtinga i povoljnije pozicije Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu.

Porezni sustav, koji je u mandatu „Kukuriku“ vlade uslijed silnih izmjena postao izvor nestabilnosti i nepovoljne ulagačke klime, mora se stabilizirati te postati jednostavniji, pravedniji i prilagođeniji potrebama hrvatskih poduzetnika, uz istodobno povećanu poreznu disciplinu- smatraju u HDZ-u, a dio njegove gospodarske politike je smjeren na poticanje poduzetničkog duha svih generacija, olakšavanje uvjeta poslovanja i smanjivanje administrativnih prepreka, osobito za male i srednje poduzetnike te obrtnike. Dodatne napore treba uložiti u smjeru učinkovitijeg financiranja realnog sektora te daljnjeg razvoja konkurentnih izvoznih djelatnosti, kazuje se u planu te stranke. Namjeravaju iskoristiti geostratgeški položaj naše zemlje razvijajući panerupske prometne pravce, međunarodne luke io željeznički promet.

Naglasak će staviti i na energetski sektor, a kane raditi i na demografskom razvoju i obrazovanju.

– Hrvatska je država članica Europske unije, a HDZ punopravni član obitelji Europske pučke stranke – najveće i najutjecajnije političke stranke u Europi. Hrvatska treba angažiranije koristiti prednosti članstva u EU, sudjelovati u kreiranju europskih politika te zagovarati nastavak politike proširenja uz ispunjavanje kriterija za članstvo. U vanjskoj politici, a u kontekstu niza aktualnih i paralelnih kriza, Hrvatska kao jedina članica EU koja ima dunavsku i jadransku, odnosno mediteransku dimenziju treba se jasnije pozicionirati kao glavni partner prema državama u svom susjedstvu. Zahvaljujući svom jedinstvenom iskustvu iz Domovinskog rata, Hrvatska treba pružiti doprinos rješavanju kriza na Sredozemlju i Istoku Europe čime ćemo ojačati svoj međunarodni položaj i utjecaj. Potrebno je dodatno osnažiti srednjoeuropsku dimenziju Hrvatske – konstatira se u HDZ-ovom planu.

Autor: I. Delić