Petar Glebov/PIXSELL

USPON I PAD ZORANA MILANOVIĆA U SDP-U!

Autor: Dnevno.hr

Kada je i kako počeo Milanovićev uspon na stranački vrh?

 

Nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima Zoran Milanović, šef SDP-a na konferenciji za novinare kazao je kako se više ne planira kandidirati za šefa stranke.

Kada je i kako počeo Milanovićev uspon na stranački vrh? 

Kada je u travnju 2007. godine preminuo tadašnji čelnik stranke Ivica Račan, u SDP-u su tek nešto više od pola godine prije izbora morali organizirati izvanredne unutarstranačke izbore, a Milanović je objavio kandidaturu za predsjednika.

Početkom lipnja 2007. izabran je za predsjednika SDP-a, a poziciju je potvrdio i na redovnim stranačkim izborima u svibnju 2008. godine. Na čelno mjesto stranke biran je i 2012. godine, kada je također bio jedini kandidat za predsjednika SDP-a. Na čelno mjesto u stranci biran je i 2. travnja 2016. godine kada na unutarstranačkim izborima pobjeđuje protukandidata Zlatka Komadinu.

S SDP-om je na parlamentarnim izborima u studenom 2007. doživio poraz pa je iduće četiri godine bio na čelu oporbe kao predsjednik SDP-a, ali i saborski zastupnik.

Četiri godine kasnije s Kukuriku koalicijom osvojio je 80 mandata u parlamentu i postao hrvatski premijer. Na parlamentarnim izborima 2015. godine, kada iz koalicije izlazi IDS, koji se odlučuje na samostalan izlazak na izbore, SDP s partnerima za svega nekoliko mandata gubi vlast u Hrvatskoj, te Zoran Milanović ponovno postaje čelnik oporbe.

Sada je priznao da je izgubio još jedan mandat u Banskim dvorima.

Odrastanje Zorana Milanovića

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu. Oženjen je i otac dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

Baka Marija Matasić tajno ga je, bez znanja njegovih roditelja, odnijela na krštenje u crkvu sv. Petra i Pavla. Krsno mu je ime Marijan. Obitelj Stipe Milanovića, Zoranova oca, do 1970. živjela je na Knežiji nakon čega su dobili novi stan i preselili se u Nalješkovićevu ulicu 39 na Trnju. Gina (Đurđica) Milanović, majka Zorana Milanovića, bila je nastavnica engleskog i njemačkog jezika, a otac Stipe ekonomist.

Zoran Milanović odrastao je u četvrti u kojoj su živjeli brojni oficiri JNA, komunistički dužnosnici i društveni radnici. Kao dječak Milanović je vrlo rano dobio nadimak Basta koji je nosio sve do fakulteta.

Odrastao je na zagrebačkom Trnju, a po završetku osnovne škole 1981. godine upisao je srednju školu – Centar za upravu i pravosuđe (CUP). Četiri godine kasnije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, no sveučilišnu nastavu počeo je pohađati godinu kasnije zbog služenja vojnog roka.

Bio je uspješan student i dobitnik rektorove nagrade.

Nakon završetka fakulteta zaposlio se na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 1993. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Godinu iza, kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan.

Zoran Milanović imenovan je 1996. savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.

Krajem 1999. godine sa suprugom Sanjom Musić vratio se u Zagreb i učlanio u SDP….

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.