Screenshot: HRT
Screenshot: HRT

UŽIVO IZ SABORA! PERNAR JEDINI GLASAO PROTIV: Novi predsjednik Sabora je Božo Petrov; Izabrani su i potpredsjednici

Autor: dnevno.hr

Petrov predsjednik Sabora, od 145 prisutnih, 132 je glasovalo za, Pernar protiv, 12 je bilo suzdržano.

Sabor je za svog novog predsjednika izabrao čelnika Mosta Božu Petrova i time se konstituirao. 132 zastupnika dalo je glas za Petrova dok je njih 12 bilo suzdržanih, a jedan je bio protiv.

Tijek pratite uživo na dnevno.hr

17:30 Oporba nisu samo SDP i HNS, a mi smo molili da se neka mjesta predaju nama. Ovdje nije niti jedan naš kolega naveden i mislimo da to nije kolegijalno od kolega iz SDP-a’, rekao je Pernar.

”Niti jedan od nas sedam nema niti jedno mjesto. To je nekolegijalno ”, kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Petrov je rekao kako će to morati raspraviti u dijelu oporbene manjine. Javio se Miro Bulj. ” U ovom slučaju je gospodin Pernar u pravu ”, kazao je.

17.15 Zastupnici su prisegnuli. Milijan Brkić izabran je za potpredsjednika Sabora. Goran Jandroković također je potvrđen i Željko Reiner.  Milanka Opačić iz redova oporbe potvrđena je za potpredsjednicu Sabora, a na kraju je izabran i Ivan Vrdoljak.

Zoran Milanović pojavio se u Saboru i prisegnuo.

17.00 Predsjednik Sabora Petrov proziva svakog zastupnika koji moraju prisegnuti.

16:50 sati Predsjednik MIP-a Žarko Tušek podnio je izvješće. Na sjednici povjerenstva su, rekao je, razmotrili rezultate DIP-a, te je pročitao sve izabrane zastupnike.

16.40 Sjednica se nastavlja.

16:00 Reiner je Petrovu predao ured predsjednika Sabora.

15:50 Novi zastupnici otišli su na prvu stanku koja će trajati 30 minuta.

15:50 Većinom glasova od 133 za, osam suzdržanih i 4 protiv izabrani su članovi mandatnog izbornog povjerenstva. Članovi su Žarko Tušek (predsjednik), Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Damir Perak, Misla Klarić, Mislav Šimić i Nada Turina.

15:39 Novi predsjednik Božo Petrov obratio se zastupnicima:”Vaše povjerenje je moja obveza da ovoj dužnosti pristupim časno i odgovorno. Sjednice ću voditi nepristano, moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito”.

Zalagat ću se za jačanje uloge Saborskih odbora. Oni mogu znatno ojačati poziciju hrvatskog Sabora. zalagat ću se za proširenje suradnje Sabora s javnošću, sa sindikatima i medijima, sve radi uvećanja njegovog kredibiliteta. Nacionalni parlament još je uvijek najjače sredstvo suverenosti, unatoč kritikama. Uvjeren sam da ću opravdati povjerenje koje ste mi iskazali izborom. Molim vas da zajedničkom suradnjom radi bolje budućnosti Hrvatske ostvarimo sve zacrtane planove – kazao je Petrov i potom sjeo na Reinerovo mjesto te pročitao dnevni red.

15:35 Petrov je izabran za novog predsjednika Sabora, time je Sabor konstituiran. Od 145 ptristunih, 132 je glasovalo za, jedan protiv i 12 je bilo suzdržano.

15:30 – Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog, predložen je zastupnik Božo Petrov – kazao je Reiner.

Prijedlog je obrazložila Ines Strenja Linić (Most) pročitavši njegov životopis i pozvala zastupnike da ga izaberu za predsjednika Sabora. Za raspravu se nitko nije javio, a onda je uslijedilo glasovanje.

15.24 Ponosan sam što smo vratili pokroviteljstvo Sabora nad proslavom u Bleiburgu. Ponosan sam što smo u Saboru obilježili 100. obljetnicu islama u Hrvatskoj. Ponosan sam i na to što je Sabor svojim odlukama sudjelovao u početku gospodarskog rasta Hrvatske – dodao je Reiner.

15.22 Mnoge diskusije u prošlom sazovu Sabora, umjesto o gospodarstvu i ostalim ključnim pitanjima, vodile o događajima od prije 70 godina, a da pritom ništa konkretno nije učinjeno. Nadam se da će ovaj saziv Sabora okrenuti se zidanju temelja budućnost. To moramo učiniti i zbog sebe i svojih potomaka – nastavio je Reiner.

15:12 Počela je konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora, a dosadašnji predsjednik Sabora Željko Reiner pozdravio je sve prisutne.

Mogli smo i morali učiniti mnogo više. Sabor kao vrhovno tijelo suodgovoran je za sve ono dobro što se događalo, ali i za ono što je moglo biti bolje. Zbog onih koji su živote dali za Hrvatsku moramo biti prema svima milosrdni i prema nikome zluradi.  Za stvaranje demokracije važno je ostaviti prošlost i okrenuti se budućnosti, ne zbog sebe, nego zbog svojih potomaka. Zbog njih moramo razvijati i demokraciju. Da mogu reći sve što žele i što vjeruju, a da to ne ugrožava drugog pojedinca.

15:11 – U Sabor su stigli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao i premijer u odlasku Tihomir Orešković. Tu su i Andrej Plenković, Branko Hrvatin, Mirko Šundov, Boris Vujčić, članovi EU parlamenta, Damir Boras, Josip Bozanić…

15:01 –  Boris Miletić je kazao kako će IDS biti konstruktivan, kako je samostalan. ‘Želimo vidjeti kako će se predsjednik Sabora ponijeti danas, hoće li poštivati Ustav i Poslovnik’, rekao je Miletić za N1.

14:20 Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović i Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba dijelili su zastupnicima CD-e s originalnom verzijom dokumentarca ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, za koji kažu da blati i difamira Hrvatsku te Domovinski rat i hrvatske branitelje.

– Ovo ćemo uručiti svim zastupnicima zajedno s cjelokupnom dokumentacijom, koja svjedoči o aferi HAVC o kojoj nitko do sada nije htio ništa poduzeti-  rekla je Gregurić okupljenim novinarima, ponovno optužujući Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) za financijske malverzacije u tom centru.

14:00 Nakon sastanka u Saboru izabrani zastupnik Mosta Miro Bulj potvrdio je da će na čelu njihovog saborskog kluba, kao i do sada, biti Miroslav Šimić. Nije htio reći s kojim se zastupnikom pregovara o priključenju njihovom klubu. “Nekima je u interesu da se priključe saborskom Klubu Mosta, nekima je u interesu da se stvari mijenjaju i da se nama priključe kako bi smo kao klub mogli pokreniti saborsku proceduru. Vidjet ćete tko će biti”, tajnovit je Bulj.

13:35 –  Peđa Grbin prokomentirao je izjavu Davora Bernardića o tome kako bi SDP mogao uvjetovati potporu Petrovu zbog njegovih stavova.

– Mi sada imamo redovan tijek konstituiranja Sabora. Pravilo je da opozicija podupre izbore vladajuće većine za Sabor. Ali ono što je Bernardić rekao… O Petrovu imamo ozbiljne dvojbe oko njegovih stavova. Poznaje li on uopće Ustav? Ako ne poznaje, kako onda može biti Predsjednik Sabora? Međutim, Vladajuća većina je odlučila i ona će snositi odgovornost za njegovo ponašanje i greške koje će eventualno činiti – kazao je Grbin za N1.

12:50 Petrov je odgovorio što je mislio kada je molitvenu grupu protiv pobačaja ispred vukovarske bolnice usporedio s gay paradom.

“Ja sam lijepo rekao. Je li mi smetaju gay parade? Ne. Zašto nekima drugima smetaju neke druge skupine koje se okupljaju na javnim mjestima. Moramo biti pošteni prema svim skupinama i to sam rekao u intervjuu”, kratko je komentirao Petrov, javlja N1.

12:15 – Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković kazao je uoči odlaska u Sabor kako ne vidi zašto se Sabor ne bi konstituirao ni zašto bi to oporba opstruirala.

– Svi su dobili mandat od hrvatskih birača i očekujem da će sve proći u redu – rekao je Plenković i komentirao sastanak s Božom Petrovom.

Na pitanje je li razgovarao s Zlatkom Hasanbegovićem, Plenković je rekao da je razgovarao sa svim HDZ-ovim ministrima kao i da je sastanak s Ivanom Tepešom prošao dobro, javlja N1.

12:00 – Zašto je Hasanbegović rano stigao u stranku, prilikom dolaska nije želio reći, no prilikom odlaska, kazao je da je rješavao administrativne stvari.

12:07 Kako javlja N1 Milanka Opačić SDP-ova je kandidatkinja za potpredsjednicu Sabora.

”U ovom trenutku ne znamo koliko zastupnika ima Živi zid, Jedina opcija tek danas mora objaviti koliko klubova imaju.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a je Milanović a Hajdaš-Dončić i ja smo potpredsjednici”, rekao je Igor Dragovan.

12:03 Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, uoči odlaska u Sabor, na sastanak Kluba zastupnika, komentirao je navode da bi oporba mogla opstruirati konstituiranje Sabora. “Ne vidim zašto se Sabor ne bi konstituirao ni zašto bi to oporba opstruirala. Svi su dobili mandat od hrvatskih birača i očekujem da će sve proći u redu”, rekao je Plenković. Komentirao je i sastanak s Božom Petrovom. “Bilo je puno tema, razgovarali smo o konstituirajućoj sjednici, o budućoj Vladi. Uobičajeni razgovori s partnerima,” rekao je. Na pitanje je li razgovarao sa Zlatkom Hasanbegovićem, Plenković je rekao da je razgovarao sa svim HDZ-ovim ministrima. Kazao je i da je sastanak s Ivanom Tepešom prošao dobro.

Reiner podsjeća

“Sabor se konstituira činjenicom da je izabran njegov predsjednik”, podsjeća akademik Željko Reiner,a valja naglasiti i kako bi čelnik Mosta Saborom bi trebao predsjedati dvije godine, iduće dvije to bi mjesto ‘preuzeo’ HDZ. Taj, takozvani 2 + 2 princip, HDZ i Most dogovorili su nakon višetjednih pregovora o sastavljanju vlasti.

I potpredsjednici Sabora trebali bi ti poznati danas. Naime, na tim mjestima HDZ želi Reinera, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Dva mjesta pripadaju oporbi pripadaju, a HNS će predložiti predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka.

Prvo zasjedanje Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Osim toga, Sabor bi trebao formirati i 30-ak radnih tijela, te ujedno i izabrati njihove predsjednike i članove. Nakon što su glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili da će vladajućima pripasti čelna mjesta u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tradicionalno predsjedati zastupnik iz kluba nacionalnih manjina ostalo bi trebalo biti rutinski posao.

Uz Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje Saboru podnosi izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o ostavkama, o zastupnicima koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, o zastupnicima čiji mandat miruje na njihov zahtjev veoma je važan dio prvog zasjedanja. Zastupnici daju prisegu kada Sabor prihvati izvješće MIP-a.

Novi šef Sabora će nakon toga predložiti  dnevni red sjednice na kojemu će se naći nekoliko zakona vezanih za formiranje i funkcioniranje nove hrvatske vlade.

Nastavak u subotu

Raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta Sabor će zasjedanje nastaviti u subotu, a potom i u ponedjeljak. Gasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića očekuje se u utorak ili srijedu.

Podsjetimo, 11. rujna na prijevremenim izborima relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

Srpsku manjinu zastupat će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku.

A Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), dok će Ermina Lekaj Prljaskaj zastupati pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović temeljem ustavnih ovlasti odnijela je odluku o sazivanju prvog zasjedanja.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI