UREDNIKA DAVILI ŽICOM: Hitno sazvati Odbor za nacionalnu sigurnost i alarmirati SOA-u!

Autor: Damir Kramarić

Zašto nakon eskalacije prijetnji i nasilje prema novinarima, ministrima, saborskim zastupnicima, svjedocima na suđenju Perkoviću..., nije sazvana sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost, upitali smo dr. Tuđmana. Odgovorio je da Odbor raspravlja ili će raspravljati o tome

Nakon što su maskirani teroristi u ponedjeljak kasno navečer provalili u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru, gdje su mučili grafičkog urednika i tražili određene dokumente, s Ivicom Marijačićem, glavnim urednikom tjednika, u utorak prije podne razgovarali smo o mogućim motivima napada.

”Kaos je ovdje, sve je razbacano, ispreturano. Nemam dokaze, niti indicije o tome što bi mogao biti povod ovome terorističkom činu. Očito je da su nešto tražili. Ozlijedili su grafičkog urednika, srušili ga na pod, pištolj mu prislanjali na glavu, žicu mu stezali oko vrata i mučili ga. Uzeli su mu osobnu, gotovinu koja je bila u redakciji, psovali nam ustašku majku, ostavili prijetaću poruku i meni. Napadači su bili maskirani s fantomkama na glavama i rukavicama na rukama te je jasno da je riječ o profesionalcima”, ističe Ivica Marijačić, koji je potom ipak pokušao dokučiti što bi mogao biti povod za ovaj brutalan čin.

”Hrvatski tjednik je politički tjednik specifične orijentacije. Nije nas briga hoćemo li se nekome svidjeti ili ne, no u pisanju koristimo argumente. Otvaramo političke teme poput popisa jasenovačkih žrtava, za kojeg smo utvrdili da je lažan. Objavili smo i svoj pogled na kukasti križ na Poljudu (Hrvatski tjednik pisao je da se ministar Ranko Ostojić večer prije utakmice na večeri u Splitu sastao s direktorom tvrtke koja održava poljudski travnjak). Godinama pišemo o Josipu Perkoviću i udbaškim ubojstvima te smo predvidjeli da će bivši udbaši završiti u zatvoru. Moguće je i da su te teme razlog ovog terorističkog čina. Nisam mogao vjerovati da bi takvo što moglo biti povod napada na redakciju, no sada pomalo mijenjam mišljenje”, dodaje glavni urednik Hrvatskog tjednika.

Pojašnjava potom da nisu bez argumenata pisali o mogućnosti da je ‘svastika’ na Poljudu djelo ljudi bliskih vlasti, koji za tobožnji fašizam i ustaštvo žele optužiti hrvatsku desnicu.

”Stoji naša tvrdnja da je ministar Ranko Ostojić uoči utakmice Hrvatska-Italija bio na večeri na kojoj se pojavio i Ante Maslov, direktor tvrtke Jadro koja održava travnjak na Poljudu. Maslov je to ispričao našem izvoru, nakon čega smo informaciju objavili. Kasnije je Maslov od straha povukao iskaz, no činjenica je da je bio s Ostojićem. To ne mora ništa značiti, ali je vrlo indikativno”, dodaje Marijačić.

Na pitanja, smatra li da je u Hrvatskoj ugrožena nacionalna sigurnost zbog eskalacije nasilja i prijetnji (premlaćivanje istraživačkog novinara Željka Peratovića, prijetnje smrću saborskoj zastupnici Mireli Holy, prijetnje ministru Lalovcu, prijetnje Ivanu Krmpotiću i ostalim svjedocima na suđenju Perkoviću i Mustaču, još uvijek neriješen incident s kukastim križem na Poljudu, ubojstvo Vinka Žuljevića – Klice, provala u Hrvatski tjednik…) Marijačić je odgovorio potvrdno.

”Kada razmislim o svemu što navodite, mogu zaključiti da sigurnost nikad nije bila ugroženija. Vlada pravna anarhija i iz dana u dan stanje je sve gore, zbog čega je u Hrvatskoj doista sve moguće. Bojim se da je sve to ozbiljan simptom ugrožene nacionalne sigurnosti”, zaključuje Marijačić.




Zašto nakon eskalacije prijetnji i nasilje prema ministrima, saborskim zastupnicima, novinarima, svjedocima na suđenju Perkoviću i Mustaču…, nije sazvana sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zar svi gore nabrojani događaji nisu dovoljan razlog za hitno sazivanje sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost te zašto Sabor, odnosno nadležni Odbor, o tome ne raspravlja, upitali smo u utorak ujutro saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odnosno njegovog predsjednika dr. Miroslava Tuđmana.

Njegov kratak odgovor prenosimo ovdje u cijelosti.

”Vezano za vaš upit, obavještavamo vas da Odbor raspravlja slučajeve ugroze javne i nacionalne sigurnosti. Naime, Odbor redovito raspravlja i djeluje u okviru svoje nadležnosti po zaprimljenim predstavkama. Tako i u slučaju svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču Odbor je postupio u skladu sa svojom nadležnošću, a po zaprimljenoj predstavci.




U slučaju Željka Peratovića i ministra Lalovca koje navodite u svome upitu postupale su druge institucije u čijoj je to nadležnosti. Što se tiče upada u redakciju Hrvatskog tjednika kao i izjave zastupnice Mirele Holy, Odbor će zasigurno postupiti ukoliko zaprimi njihove predstavke”, stoji u odgovoru Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojeg je potpisao predsjednik Odbora, profesor dr. sc. Miroslav Tuđman.

 

Hoće li Predsjednica reagirati zbog ugrožene nacionalne sigurnosti?

Slična pitanja postavili smo i Uredu Predsjednice Republike Hrvatske.

”Hoće li Predsjednica reagirati nakon eskalacije prijetnji i nasilje prema ministrima, saborskim zastupnicima, novinarima, svjedocima na suđenju Perkoviću i Mustaču. Zar brojne prijetnja i premlaćivanja nisu dovoljan razlog za hitno sazivanje sjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, za alarmiranje tajnih službi te za odgovarajuću reakciju Predsjednice Republike te što će Ured Predsjednice RH poduzeti s tim u vezi, upitali smo glasnogovornika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Do objavljivanja ovog teksta, njihov odgovor nismo primili.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.