07.09.2016., Split - Riva, predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic dosao na predizborni skup za X. izbornu jedinicu ciji je nositelj Damir Krsticevic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSEL

Uoči ključnog sučeljavanja poznati analitičar otkriva najveću Plenkovićevu prednost nad Milanovićem

Autor: Iva Međugorac

' Prednost velika gospodina Plenkovića pred Milanovićem je u tome što se predsjednik HDZ-a ne pokušava prezentirati kao veliki lider, nasuprot predsjedniku SDP-a čija i u stranci i u kampanji mora biti zadnja'.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov protukandidat iz SDP-a Zoran Milanović posljednje sate uoči izborne šutnje provest će na sučeljavanju koje na Novoj TV odrađuje njihov britki voditelj Mislav Bago. Koliko je to sučeljavanje krucijalno i može li ono bili presudno za rezultate izbora za naš portal prokomentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

-Kampanja općenito ne mijenja puno izborni rezultat osobito ne u političkoj areni kakva je hrvatska u kojoj postoji duboka, rovovska podjela u biračkom tijelu i dva snažna politička bloka. Jedino što vam se u kampanji događa je motiviranje vlastitih i demotiviranje birača suprotnih strana. Kampanjom se pokušava postići to da političari maksimalno motiviraju svoje birače te maksimalno demotiviraju birače suprotne strane. Pokušava se poslati poruka ne da birači promjene svoju političku orijentaciju već da apstiniraju od izbornog ciklusa i da se ne vežu uz političku opciju kojoj pripadaju. To je maksimalni domet kampanje. Da bi motivirali glasače da se poistovjete sa svojom političkom opcijom u konsolidiranim demokracijama jako se puno radi na fejs kampanji, ali i na tome da se svoje birače potiče na sudjelovanje u kampanji što se kod nas uglavnom ne radi, kod nas je kampanja bazirana na medije. Ova kampanja manje se osjeća nego one ranije, nitko nema dojam da se nešto događa i bojim se da će mali broj glasača izaći na birališta- objašnjava naš sugovornik dodajući kako će i oni koji izađu glasati svjetonazorski.

Usporedio je analitičar i dvojicu predsjednika dviju najvećih stranaka Plenkovića i Milanovića te podsjetio na početak kampanje kada su mnogi predviđali da je pobjednik izbora već odlučen i da će se šef SDP-a sa svojom koalicijom prošetati kroz svoju arenu. Sada tome baš i nije tako već unaprijed znamo da će HDZ biti relativni pobjednik izbora. -Njihova lista neće osvojiti više mandata vrlo vjerojatno, ali kada se budu formirali zastupnički klubovi, onaj HDZ-ov biti će sasvim sigurno veći nego kluba SDP-a, što znači da je HDZ unatoč tome što je u političku arenu ušao sa preduvjerenjem da je gubitnik izašao kao pobjednik. Prednost velika gospodina Plenkovića pred Milanovićem je u tome što se predsjednik HDZ-a ne pokušava prezentirati kao veliki lider, nasuprot predsjedniku SDP-a čija i u stranci i u kampanji mora biti zadnja. Milanović iz kampanje izlazi kao autoritativni vođa u svojoj političkoj areni, a Plenković iz arene izlazi kao demokratski voditelj novog političkog tima koji se formira. Prvi puta imate pomalo drugačiju situaciju u HDZ-u, koji je do sada imao snažne vođe na čelu svoje stranke od Tuđmana do Sanadera. Prvi puta u HDZ-u imate s jedne strane vrlo prepoznatljiv tim, a s druge strane prepoznatljive pojedince. Kada govorim o timu mislim na krug kojega čine Plenković, Stier, Božinović, Maletić pa se tu vrlo často naslonio Zdravko Marić. To je skupina koja djeluje kao međusobno različiti ljudi među kojima je Plenković samo prvi među jednakima, a onda imate i vrlo snažne personalizente koji se ideologijski, vrjednosno ne pokrivaju s ovim timom, ali nisu suprotni imate gospodina Hasanbegoviću, gospođu Esih, Milijana Brkića, Krstičevića koji se profilirao u snažnog lidera. Dakle, nasuprot Narodnoj koaliciji kojoj je kampanju diktirao Milanović s ove strane imate desetak prepoznatljivih osoba od kojih bi svaka mogla biti politički lider- ocijenjuje Gjenero. Jezičac na vagi u konačnici bi mogle biti manje opcije poput Mosta Bože Petrova kojega naš sugovornik naziva tradicionalističkom političkom organizacijom, a na umu valja imati i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je oko sebe okupio zanimljiv tim.

-Bandić ima jedan veliki problem, vidjeti ćemo kako će to završiti. Njegovi birači naučeni su na podijeljene glasove, njemu su vrlo lojalni u Gradu Zagrebu, a na nacionalnoj razini glasuju ili za HDZ ili za SDP pa svoju snagu zadržava u Zagrebu, ali ne i u ostatku Hrvatske zato je toliko nervozan i zato mu se dogodila ona nečuvena stvar kod gospođe Hrge, a takvo što jednom političaru ne smije se dogoditi. Most će pak igrati igru postizbornih pregovora s objema stranama, ali kada dođe do političke odluke otići će na stranu HDZ-a, na koju svjetonazorski pripadaju- zaključuje Gjenero ističući da je s Plenkovićem u konačnici lakše dogovoriti političke odluke, no što je to slučaj s Milanovićem.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.