Sanjin Strukic/PIXSELL

IZBORI U SDP-u: Bernardić ulazi u drugi krug, Picula podbacio!

Autor: dnevno.hr

Za drugi krug bore se Ranko Ostojić i Orsat Miljenić

Članovi SDP-a u subotu biraju novog predsjednika stranke, a u utrci za nasljednika Zorana Milanovića koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće su sedmorica kandidata..

Za novoga predsjednika natječu se Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Orsat Miljenić, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić. Oko 37.000 članova stranke bira predsjednika neposredno, po sistemu jedan član – jedan glas.

Prema prvim neslužbenim rezultatima Davor Bernardić vodi u utrci za predsjednika SDP-a. Za drugi krug bore se Ranko Ostojić i Orsat Miljenić.

Prema pisanju 24sata, Bernardić je dobio uvjerljivo najviše glasova u Bjelovaru, Gornjoj Dubravi, Sesvetama, Donjoj Dubravi… Izlaznost nije velika.

Iako je glasio kao jedan od favorita, Tonino Picula trenutno ne stoji dobro, no ovo su tek prvi rezultati.


Šestero od ukupno sedam kandidata za predsjednika SDP-a glasalo je u subotu prijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima se bira nasljednik Zorana Milanovića, te tom prigodom svi najavili promjene u najvećoj oporbenoj stranci.

“Očekujem da će članovi glasati po savjesti, a ne po naputku. Mislim da je najvažnije da SDP pobijedi. Ne gledam SDP za četiri godine, nego SDP sad. To je puno važnije. SDP treba osobu koja će u ovom trenutku stabilizirati stranku i pripremiti ga da bude vodeća stranka”, kazao je Ranko Ostojić na svom glasačkom mjestu u Splitu, prenosiu N1.

Ostojićev protukandidat Tonino Picula već vidi pobjednika.

“I prije objave rezultata večera smatram da već imamo pobjednika, a to je SDP. U Hrvatskoj sigurno nema ni jedne stranke koja ima ovako razvijenu sposobnost izbora na ovakav demokratski način. Članovi i članice odabirom određuju pravac kretanja naše stranke u budućnosti. Ovo su užasno važni izbori za Hrvatsku, jer kada se mijenjao SDP mijenjala se i Hrvatska i to nabolje. Važno je napomenuti da je prvi rezultat svakih izbora izlaznost i zato pozivam članstvo da izađe i izabere prvog među jednakima”, rekao je Picula.

Upitan za Zorana Milanovića, odgovorio je da ne zna kome će Milanović dati potporu, a ne zna ni hoće li još uvijek aktualni predsjednik stranke glasati. “Pozivam njega kao i svakog člana da izađe i glasa”, dodao je.  Tonino Picula poručio je, pak, kako izborom predsjednika članovi SDP-a biraju koliku dubinu promjena žele u stranci.

Još uvijek aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je glasovao. To je otpočetka namjeravao učiniti, ali nije htio otkriti gdje ni kada kako ne bi bio u prvom planu i zasjenio kandidate. Prema neslužbenim informacijama, glasovao je u Gradskoj organizaciji na Črnomercu.


Glasuje se na 542 biračka mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati. Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što SIK prikupi originalne podatke s terena, kaže predsjednik Komisije. Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, drugi krug će se održati 26. studenoga, kada će se birati između dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova u prvom krugu.

Izborima je prethodila dvotjedna kampanja tijekom koje su kandidati predstavili svoje programe stranačkom članstvu na sučeljavanjima u najvećim gradovima, te pozvali na jedinstvo i prevladavanje podjela u stranci. Redom su ukazivali na nužnost demokratizacije stranke i povratak pravoj socijaldemokraciji.

Autor: dnevno.hr