Daniel Kasap/PIXSELL
Daniel Kasap/PIXSELL

Umro vodeći hrvatski prozaik Slobodan Novak

Autor: Dnevno.hr

Posljednjih se godina povukao i z javnosti, tu i tamo objavljujući pojedine tekstove u novinama koji su imali i polemički potencijal.

U devedeset i drugoj godini života u Zagrebu je umro veliki hrvatski prozaik Slobodan Novak.

Slobodan Novak rođen je u Splitu, 3. studenoga 1924. godine, od oca Duje i majke Marije Smoje, kao deseti odvjetak stare splitske hrvatske pučke porodice Novakovih. Kršten je u katoličkoj crkvi imenom Ante Slobodan. Pučku je školu završio je u Rabu, a gimnaziju je polazio u Splitu, te maturirao u Sušaku. Diplomirao je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti u Zagrebu 1953. godine. Drugi svjetski rat proveo je u partizanima, što je kasnije ironijski opisao u autobiografsko-esejističkim zapisima «Digresije» i «Protimbe» (2003.). Radio je kao lektor i korektor, dramaturg u HNK u Splitu, te kao novinar i urednik u nakladničkim kućama. Član je HAZU od 1983. godine. Godine 1999., 27. srpnja, Slobodan Novak proglašen je počasnim građaninom Grada Raba.

Autor je kanonskih romana kao što su to “Mirisi, zlato i tamjan”, “Izgubljeni zavičaj”, “Izvanbrodski dnevnik”. Hvaljena je i njegova zbirka novela “Tvrdi grad”. Novak je pisao i kratke priče, pjesme, eseje, drame.

Posljednjih se godina povukao iz javnosti, tu i tamo objavljujući pojedine tekstove u novinama koji su imali i polemički potencijal.

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI