Screenshoot/Antena Zadar

Umjesto Kalmete mladi Tomislav Ćurko: Tko je nova HDZ-ova snaga?

Autor: I.Delić

Nekoć davno natjecao se za mjesto ravnatelja Lučke uprave Zadar, a jedne prigode javno je istaknuo kako želi biti gradonačelnikom toga grada, što Kalmeta očito naivno, tada nije smatao prijetnjom

Da ga kojim slučajem ne zna, hrvatska javnost mora da bi zaplakala nad dirljivom porukom koju je javnosti uputio HDZ-ov zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta poručujući da je odustao od izborne utrke. To je zamislite isključivo njegova odluka jer se ne vidi kao zastupnika u Saboru nakon ovih parlamentarnih izbora. Kako bi se čovjek i vidio kada je čak dva puta zamrznuo mandat u istom tom Saboru? Vide doduše mnogi promatrači političke scene u našoj zemlji, afere koje se za Kalmetom vuku, ali on kaže da stranci nije bio teret zbog moguće optužnice, a tu teoriju potvrdio je i šef stranke Andrej Plenković, očito svjestan one da ”za prolivenim mlijekom, ne vrijedi plakati”. No, i prije nego li je sami Kalmeta najavio odlazak s nacionalne političke razine, po HDZ-ovim hodnicima pukao je glas o tome da novi predsjednik Plenković takve kadrove koje prate sumnjive afere i priče o istim takvim poslovima ne želi imati na listama, pa ga je tako diskretno eliminirao baš kao što je to učinio Karamarkovoj šefici kampanje Josipi Rimac.

Plenković rizike koje nose njihove afere i stigma koju imaju ne želi preuzeti na svoja pleća, pa im je odlučio podrezati krila. Nova mlada nada zadarskog ogranka HDZ-a, u stranci je već pronađena riječ je o 43-godišnjem Tomislavu Ćurku, čovjeku kojega u HDZ-u smatraju obrazovanim, uspješnim i perspektivnim, a on je tek jedno od novih lica na kojima će novi predsjednik graditi novi imidž stranke. Mlađahni HDZ-ovac u Zadru uspješno vodi gradsko poduzeće Čistoća te je diplomirani inženjer strojarstva koji je u svega nekoliko godina od te tvrtke na rubu propasti napravio respektabilno poduzeće te mu u prilog idu i preduvjeti za certificiranje sustava upravljanja energijom, za što je Čistoći certifikacijska kuća DQS dodijelila certifikat, koji se u tom resoru smatra velikom nagradom.

Nekoć davno natjecao se za mjesto ravnatelja Lučke uprave Zadar, a jedne prigode javno je istaknuo kako želi biti gradonačelnikom toga grada, što Kalmeta očito naivno, tada nije smatao prijetnjom. Ćurko je inače u rodu i sa Emilom Ćurkom, dugovječnim HDZ-ovim gradonačelnikom Nina, kojega u toj stranci smatraju jednim od svojih najkvalitetnijih lokalnih dužnosnika. Njegovo lansiranje na listu znači oproštaj sa šutljivim Kalmetom, kojega Zadrani zovu Dario. A kada se već s nekim opraštate red se prisjetiti svega onoga što je taj netko za sobom ostavio.

Povučeni Kalmeta odrastao je u ljutim Arbanasima, u kojima i danas pričaju da je bio opasan mladić. Iz opasnog mladića izrastao je u uglađenog političara i ministra prometa, što je izrazito važan resor. Pomogli su tome svakako i obrati kojima smo imali prilike svjedočiti, od ljutog pašalićevca, sanaderovca, miljenika Jadranke Kosor pa sve do čovjeka lojalnog Tomislavu Karamarku, stasao je Kalemta u političara koji u uredu drži Gotovininu sliku, dok istovremeno predvodi politiku suradnje s Haagom. Sto lica, i još više naličja reklo bi se u narodu koji je ionako navikao na takvu politiku, i političare s brdom afera na plećima.

A kada je o aferama riječ upravo je Kalmeta jedan od kapitalaca, kojega prijateljstvo vezuje i sa Renom Sinovčićem, kontroverznim poduzetnikom koji je donedavno dane kratio iza rešetaka zbog čega i danas drhte zadarski političari predovđeni prvim čovjekom grada, čije je odaje navodno nedavno pohodio Uskočki državni odvjetnik kojega je gradonačelnik prema glasinama koje kruže tim krajem sačekao s dvjema torbama u kojima su se vrlo vjerojatno krili spisi. Jesu li glasine točne teško je reći, ali susretao se Kalmeta s istražiteljima u voše navrata, baš kao što je kave ispijao sa bivšim ministrom financija i bivšim SDP-ovcem Linićem te još jednim kontroverznim Jozom Kalemom.

Sve i da ih se želi ignorirati, Kalmetine afere teško je zaobići. Upravo njegovim slučajem nedavno se pozabavio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odbivši njegovu žalbu. Kalmeta se, podsjetimo, žalio jer je Uskok proširio istragu protiv njega u slučaju Remorker. Inače, u slučaju Remorker, tužitelji sumnjaju da je iz HAC-a izvučeno oko 38 milijuna kuna i to preko češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

No, kada se u obzir uzmu svi akteri brojnih afera koje su u javnost isplivale posljednjih mjeseci i godina, a u kojima se spominje velik broj njegovih prijatelja, ali i suradnika iz Ministarstva prometa gdje je vedrio i oblačio u eri Ive Sanadera, zapitati se valja, je li Kalmeta sljedeći? Ili možda u maniri mnogih iz Sanaderove vlade nije znao što mu suradnici rade? A ako pak nije znao, znači li to da ministar nije obavljao svoj posao onako kako bi se to od nekoga tko sjedi na toj funkciji očekivalo? Sva ta pitanja valjalo bi analizirati, a neka od njih nametnuo je Zdravko Livaković njegov prijatelj i blizak suradnik kada je uz jake uskočke snage pripraćen u Remetinec. Afera HAC koja je dugo u javnosti potkurivana na novu razinu prelazi s nizom osumnjičenih i pritovrenika, od bivšeg direktora HAC-a Marija Crnjaka, sve do famoznog Sapunara pa i bivših direktora Viadukta Ivana Berketa i Damira Kezelea, do bivših državnih tajnika u Kalmetinom resoru – Milivoja Mikulića i Zdravka Livakovića. Za kompletan postav ove ekipe, uistinu fali tek Kalmeta.




Po običaju, privedena ekipa jednoglasno je kreketala kako nije kriva, a Uskok je pak na njihova pleća natovario vrlo ozbiljne optužbe. Tereti se tako cestarsku ekipu za izvlačenje love iz HAC-a preko tvrtke Igora Premilovca, Remorker International, na čiji se austrijski račun uplaćivao otuđeni novac za fiktivne radove HAC-ovih proizvođača. Uhodani sustav, funkcionirao je tako da bi se potom čista lova vraćala u zemlju krajnjim konzumentima. Sapunar, bivši direktor HAC-a prstom je upro u Livakovića i Kalmetu, nazvavši ih gazdama u uhodanom biznisu. Javljao se u više navrata i Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata tvrdeći kako je Sapunar tek poštar nalogodavaca- Livakovića i Kalmete. Ipak, lukav je Kalmeta mačak s puno života, a ono što je javnost do sada vidjela ne ulijeva previše nadu, a bogme niti povjerenja u institucije. Povjerenja, iako je bezbroj puta poljuljano, valja imati tek u novi HDZ, nadajući se da ćemo konačno doživjeti politiku čistih ruku.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.