Grgo Jelavic/PIXSELL

Umirovljenici će u utorak prosvjedovati u šest hrvatskih gradova!

Autor: Hina

I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi

Umirovljenici će u utorak u šest hrvatskih gradova održati prosvjed pod geslom “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti” u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), tražeći od vladajućih da hitno donesu mjere koje će postaviti barijeru daljnjem ubrzanom siromašenju umirovljenika.

Središnji prosvjed održat će se u 12 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca., najavljeno je u ponedjeljak iz SUH-a.

Osim u Zagrebu prosvjedi će se točno u podne održati i u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu. U Zadru će se održati u 16 sati na Poljani Pape Ivana Pavla II.

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige.

Traži i vraćanje zdravstvene riznice u državni proračun, zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i da se ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje. Zahtjeva i pokretanje redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, uvođenje povjerenstva za umirovljenike, posebnog pravobranitelja za starije osobe i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni stup.

“Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret.. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje”, navodi sindikat u pozivu na prosvjed.

Upozorava i na pogubnu statistiku po kojoj više od 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2085 kuna.




“I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu”, navodi, uz ostalo,  SUH i ističe kako je vrijeme da umirovljenici kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.