HRT

UHIĆENJE 10 ČASNIKA HVO-A U BIH! Raspudić: Federacija je bošnjački entitet, potreban je čvršći stav!

Autor: A.P.

„Bez jake i čvrste politike SAD-a, teško da će se to sve riješiti. SAD su se malo preselile istočnije, i sada se spominje veliki utjecaj Rusije na Balkanu. Karte se mijenjaju“, istaknuo je Miljevac.

Pod optužbama za ratni zločin u ponedjeljak je u Orašju uhićeno deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Do uhićenja je došlo samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Zašto je došlo do uhićenja baš sada, te što se može očekivati dalje i kako će to utjecati na odnose Hrvatske i BiH? Gosti urednika i voditelja emisije ‘Otvoreno‘ Domagoja Novokmeta bili su: DAVOR IVO STIER, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), PREDRAG MATIĆ, bivši ministar branitelja (SDP), general zbora PAVAO MILJAVAC, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i dr. sc. NINO RASPUDIĆ, politički komentator.

Predsjednik Vlade je išao u službeni posjet BiH s vrlo jasnom porukom i jasno je da je ta poruka izazvala određene reakcije, rekao je Davor Ivo Stier. Bila je to poruka potpore BiH na europskom i euroatlantskom putu. Istaknuo je kako se oni neće dati intimidirati te da će nastaviti s tom politikom. Mi nismo imali ove informacije i to je predsjednica i rekla, ali jasno je da se moglo očekivati da će biti izazova i može se očekivati da će ih biti i dalje. Ima onih koji će reći da Hrvatska treba odustati od potpore tom eruopskom putu, ali u našem je interesu da se BiH pridruži europskom putu, rekao je Stier. Tvrdi da je to ključno za opstanak Hrvata i njihovu ravnopravnost u BiH te da bez Hrvata nema ni BiH.

Smatra da svaki zločin treba biti kažnjen, ali je istaknuo da selektivno pravosuđe te manipulacija pravosuđa nisu u skladu s europskim standardima. Istaknuo je i to da je nalog za uhićenje došao iz Tužiteljstva BiH, državne institucije, iako je sve pokrenuto od policije Republike Srpske.

Raspudić upitan što Hrvatska može napraviti za uhićenike iz Orašja odgovorio: ”Što se tiče uhićenih iz Orašja, oni su državljani BIH i RH i jasno da ih institucije tretiraju kao državljane BIH. Hrvati u BIH imaju svoje legitimne predstavnike, a nalog za uhićenje došlo je iz državne institucije. Jest da je sve okrenuto iz MUP-a RS, ali nalog i tajming iz Tužiteljstva. Hrvatska mora djelovati zajedno sa saveznicima koji razumiju da bez Hrvata nema ni BIH, ni europskog puta BIH. Europski put BIH ključan je za opstanak tamošnjih Hrvata“, rekao je Stier.

„Često se kod hrvatskih političara čuje floskula da nema BIH bez Hrvata. Ima. Bošnjaci i Srbi čine sasvim stabilnu BIH. Federacija je pretvorena u Bošnjački entitet. Dva faktora u BIH ne žele europski put: Srbi biraju Rusiju, a Bošnjaci Tursku“, istaknuo je Raspudić.

„To je teza zašto je u hrvatskom nacionalnom interesu da BIH ide europskim putem“, dodao je Stier.

„Bez jake i čvrste politike SAD-a, teško da će se to sve riješiti. SAD su se malo preselile istočnije, i sada se spominje veliki utjecaj Rusije na Balkanu. Karte se mijenjaju“, istaknuo je Miljevac.

„Američka politika u BIH je od konca 90-ih bila antihrvatska. Amerikanci su bili ključni za promjenu Daytona na štetu Hrvata, zatim su Hrvatima naštetili Berryjevi amandmani koji su omogućili da Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike, zatim je došlo tzv. bošnjačko proljeće… Ne mora značiti da će američka politika ostati takva. Federacija je pretvorena u bošnjački entitet. Hrvatska mora čvršće zauzeti stajalište, pokrenuti univerzalnu jurisdikciju, procesuirati zločine počinjene u Hrvatskoj za koje su krivi čelnici BIH koji su tada bili u JNA…“, rekao je Raspudić.

Pavao Miljavac je rekao da su on i nekoliko generala pisali predsjednici RH jer su direktno dobivali štićene informacije i bili zabrinuti. U Orašju se ne radi o izoliranom slučaju, ima već pripremljenih optužnica za naše generale koji zbog toga ne smiju u BiH, naglasio je. Dodao je da i njega optužnica iz BiH tereti za ubojstvo dvojice vojnika u Kozarskoj (Bosanskoj) Dubici. Na upit o tome je li točno da su na optužnici imena Ante Kotromanovića i Damira Krstičevića, Miljavac je odgovorio da je vidio taj spisak i da je to točno.

Istaknuo je da je za Hrvatsku neprihvatljiva proširena zapovjedna odgovornost i udruženi zločinački pothvat. Mi imamo nekoliko presuda gdje stoji ‘bio je član udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništvauz pomoć RH, dr. Tuđmana i Šuška’. Smatra da nametanje takvog karaktera nekoj državi ne može proći. Tvrdi da je tražio sastanak da se upozori na to te da se oformi relevantno tijelo koje bi se pozabavilo ovim pitanjem.

Spomenuo je i curenje povjerljivih dokumenata puno prije nego je Hrvatska s BiH postigla sporazum o tome. Rekao je da zna tko ih je dostavljao, ali da ne može reći. To je lako dokazivo i nadam se da će Vlada RH ići prema tome da to utvrdi, rekao je Miljavac. Otkrio je kako on ne ide u BiH jer je dobio upozorenje da dok se stvari ne riješe ne ide niti preko Neuma za Dubrovnik.

Predrag Matić uhićenja u Orašju gleda sa dva aspekta- emociolnog i političkog. Emocionalno je to da su se u tom području Hrvati i Bošnjaci uspjeli očuvati zajedno, a upravo se sada na njih udara. Zajedno su u brigadi sudjelovali Hrvati i Bošnjaci pa je interesantno kako su, očito, samo Hrvati bili ti zapovjednici koji su odgovorni. Kao politički aspekt izdvojio je odlazak Plenkovića u BiH kako bi izrazio svoju potporu. Smatra da je ovo što se dogodilo politička pljuska premijeru i cijeloj Hrvatskoj. Da je stao i popio kavu u Banja Luci, možda se ovo ne bi dogodilo. Možda su oni to doživjeli kao nekakvu uvredu, dodao je. Matić je još jednom prozvao tajne službe koje su, po njemu, trebale pripremiti Plenkovića i upozoriti ga na to što se iza brda valja.
Nino Raspudić rekao je da nijedan ozbiljan politički akter u Hrvatskoj ne smatra da zločinen ne treba procesuirati, ali da je pitanje je li tužiteljstvo BiH instanca koja to može provesti. Ono funkcionira kao i sve ostale tamošnje institucije, a to je vrlo loše, problematično i netransparentno. Istaknuo je i to kako ove optužnice pucaju jako visoko, na najvišu moguću zapovjednu odgovornost, i da obično dolaze za vjerske blagdane.
Autor: A.P.