Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Uhićeni general HVO-a: ‘Neka za zločine odgovara tko ih je počinio, neću za druge podmetati svoja leđa’

Autor: dnevno.hr

"Pritvor je nepotreban", kazao je njegov odvjetnik.

Sud BiH odredio je jučer jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhićeni na području Orašja. Među 10 uhićenih je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a.

Njegov odvjetnik Almin Dautbegović danas je posjetio Matuzovića koji je pritvoren u zeničkom zatvoru za N1 je kazao da je  Matuzović je bio taj koji je krio Srbe u atomskom skloništu.

“Praktički ih je branio od vojske koja je tu došla. Nije to bila klasična vojska, to su bili opasni ljudi koji nisu bili pod kontrolom. Đuro nema s tim ništa, on je te zločine sprječavao. Kaže da se ovo dogodilo prije 10 ili 15 godina, mnogi bi Srbi došli svjedočiti u njegovu korist”, kaže odvjetnik  Dautbegović.

Na pitanje je li  li Matuzović žrtveno janje kao što se spominje u pojedinim medijima, njegov je odvjetnik kazao:

“To ni ja ni on nismo rekli, ali se takav zaključak nameće sam po sebi. On je kazao ‘neka za zločine odgovarao onaj tko ih je počinio. Ja neću podmetati svoja leđa za drugog’. To su njegove riječi”, kaže Matuzovićev odvjetnik.

“On je u odličnom psihičkom stanju, imao je ranije tri infarkta”, kaže Dautbegović te dodao je odvjetnik i najavio žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru.

“Pritvor je nepotreban”, kazao je odvjetnik.

Podsjećamo, Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zarobljavanje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI