Patrik Macek/PIXSELL

Udruga U ime obitelji izračunala koja je cijena glasa iz dijaspore

Autor: Dnevno.hr

Na primjerima iz BiH, Njemačke i SAD-a udruga navodi koliko će pojedini birači morati putovati do svojih biračkih mjesta

Udruga U ime obitelji priopćila je u nedjelju da će državljanima Republike Hrvatske s prebivalištem izvan domovine, koji imaju jednako ustavno i demokratsko pravo glasa kao i birači koji žive u Hrvatskoj, to pravo na parlamentarnim izborima 11. rujna, biti ‘u najboljem slučaju otežano iskoristiti’, te upitala do kada će Hrvati izvan Hrvatske na izborima biti građani drugoga reda.

Na primjerima iz BiH, Njemačke i SAD-a udruga navodi koliko će pojedini birači morati putovati do svojih biračkih mjesta, kako bi iskoristili svoje Ustavom zajamčeno pravo, i koliki će im to trošak stvoriti. U ime obitelji poručuje kako je krajnje vrijeme da se našim državljanima izvan domovine omogući dopisno i elektroničko glasovanje, što je u sklopu građanske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” zatražilo 380.000 građana.

“Pravo glasa je temeljna sloboda u svakom demokratskom sustavu. (…) I na svom nacionalnom teritoriju i u inozemstvu, nacionalna zajednica zadržava temeljna demokratska prava u odnosu na svoju zemlju, kao što je pravo glasa, stoji u Rezoluciji 1591 (2007) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, gdje se svim državama članicama, ako još nisu, preporuča uvođenje glasovanja na daljinu, primjerice dopisnog i elektroničkog, kao što je to omogućeno u većini država EU, i u susjednoj Sloveniji i BiH”, navode iz Udruge U ime obitelji.

Naglašavaju kako se u BiH može glasovati u četiri grada. To su Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla.

Birači koji žive u Livnu, do najbližeg biračkog mjesta, koje je u Mostaru, u jednom smjeru moraju putovati oko dva sata i prijeći 120 kilometara. To znači da sveukupno na glasovanje moraju potrošiti četiri sata i prijeći preko 240 kilometara, što će im samo u benzinu stvoriti trošak od preko 50 konvertibilnih maraka ili 200 kuna, navode u priopćenju.

U Njemačkoj se može glasovati u šest gradova: Berlinu, Münchenu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Frankfurtu i Hamburgu. Birači koji žive u Kölnu, u kojem živi oko 3500 Hrvata, do najbližeg biračkog mjesta, koje je u Frankfurtu, trebaju također putovati oko dva sata i prijeći oko 200 kilometara. Njima će za ostvarenje svoga biračkog prava ukupno trebati četiri sata, a trošak putovanja će iznositi više od 50 eura.

U SAD-u se može glasovati u četiri grada: Chicagu, Los Angelesu, New Yorku i Washington DCu. Birači koji žive u Pittsburghu, u kojemu je sjedište Hrvatske bratske zajednice, su praktički onemogućeni u glasovanju, osim ako se ne odluče putovati avionom do najbližeg biračkog mjesta u Washington DC-u ili potrošiti osam sati na putovanje automobilom.

“Uz otežan ili nemoguć pristup biračkim mjestima zbog njihove udaljenosti, podsjećamo da se na biračkim mjestima u Mostaru na mogućnost pristupa biračkom mjestu na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima čekalo satima, čime se glasače obeshrabrivalo da uopće izađu na izbore”, navodi U ime obitelji.

“Ovakvi uvjeti su diskriminatorni prema Hrvatima s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, te da su prekršena njihova Ustavom zajamčena prava. Očekujemo da hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske prestanu biti tretirani kao građani drugog reda”, poručila je Udruga U ime obitelji.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.