Jurica Galoic/PIXSELL

Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Oreškovića: Traže maksimalnu kaznu!

Autor: M.M.

"Vlada Republike Hrvatske, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i da služi građanima ove države i umjesto da bude primjer odgovornosti, stručnosti i poštivanja zakona – negira temeljna načela pravne države i same demokracije", smatraju u Udruzi Franak.

Udruga Franak u ponedjeljak je podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosnopremijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne jer Vlada tri mjeseca nije dala informacije Udruzi o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu ‘svojih prijetnji za pokretanjem arbitražnog postupka’.

Udruga Franak još je prije pet mjeseci, 1. travnja 2016., godine tražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka.

“Udruga Franak uvjerena je da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što zahtjevi poslovnih banaka očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske. Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu te štoviše pravu građana Republike Hrvatske imati pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i da služi građanima ove države i umjesto da bude primjer odgovornosti, stručnosti i poštivanja zakona – negira temeljna načela pravne države i same demokracije. Vlada Republike Hrvatske, umjesto da postupa sukladno zakonima i rješenjima državnog tijela te umjesto da građanima omogući otvorenu raspravu i tako osigurava pomno praćenje rada vlasti kojim bi postala otvorenija, transparentna i bolja u upravljanju, svoje građane i naloge tijela Republike Hrvatske – ignorira”, poručili su.

 

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.